Μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω πανδημίας – Delano

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στο Λουξεμβούργο μειώθηκε κατά 0,9 χρόνια το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορανοϊού, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat αυτήν την εβδομάδα.

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με την Eurostat, με το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται από 85,2 σε 84,2 ετών. Για τους άνδρες, η πτώση ήταν από 80,2 σε 79,4. Συνολικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής από 82,7 σε 81,8.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ 2019 και 2020 σημειώθηκαν στην Ισπανία (-1,6 έτη) και τη Βουλγαρία (-1,5), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (όλες -1,4).

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι ο μέσος αριθμός ετών που ένα νεογέννητο παιδί θα ζούσε εάν υποβλήθηκε σε τρέχουσες συνθήκες θνησιμότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η Γερμανία (-0,2) σημείωσε τη χαμηλότερη μείωση του προσδόκιμου ζωής ενώ ήταν σταθερή στην Κύπρο και τη Λετονία (+/- 0) και μάλιστα αυξήθηκε στη Δανία και τη Φινλανδία (+0.1).

Source