Μεγάλες αλλαγές στην πορεία με το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα εκτός ΕΕ

Καθώς ο κόσμος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκατομμύρια Βρετανοί και πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τώρα μια πραγματικότητα μετά το Brexit: Από διαφορετικές ουρές στα αεροδρόμια έως την απαίτηση νέου διαβατηρίου για τα κατοικίδια ζώα τους και να υποβάλουν αίτηση για ειδικό καθεστώς διακανονισμού. 48 χρόνια από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ, έχει πλέον χωριστεί.

Με μια εμπορική συμφωνία τελευταίας στιγμής, ο μεγαλύτερος φόβος για το Brexit – αυτός του σεναρίου χωρίς συμφωνία, χωρίς σύνορα – έχει αποφευχθεί. Το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να μην προσελκύει φόρους, ωστόσο, θα υπάρξουν πρόσθετοι έλεγχοι μεταξύ των δύο πλευρών από ό, τι υπάρχει σήμερα.

Για να ελέγξετε πώς θα επηρεαστεί η μετάβαση από το Brexit (ή αν θα συμβεί), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημιουργήσει ένα “Checker Brexit” που θα σας ενημερώσει για τα μέτρα που ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε.

Σε γενικές γραμμές, εδώ τι θα αλλάξει από σήμερα:

Το διαβατήριο έχει σημασία

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ ή στην περιοχή Σένγκεν μπορούν να το κάνουν χωρίς βίζα. Ωστόσο, όσοι σκοπεύουν να μείνουν για περισσότερο από 90 ημέρες σε περίοδο 180 ημερών, ή να εργαστούν ή να σπουδάσουν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν πλέον να παίρνουν ουρές της ΕΕ στα αεροδρόμια.

Φυσικά, λόγω των περιορισμών του κορανοϊού, οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ ενδέχεται να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή τη στιγμή.

Τα ταξίδια προς τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία δεν θα υπολογίζονται στην περίοδο των 180 ημερών.

Όσοι διαβατήρια πρόκειται να λήξουν εντός έξι μηνών, ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέο προτού εισέλθουν στην ΕΕ.

Από το 2022, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στην ΕΕ πριν ταξιδέψουν εκεί.

Τα διαβατήρια για κατοικίδια δεν θα ισχύουν πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2021. Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με τους σκύλους ή τις γάτες τους θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πιστοποιητικού υγείας ζώου (AHC) που επιβεβαιώνει ότι το κατοικίδιο ζώο είναι μικροτσίπ και εμβολιάζεται κατά της λύσσας.

Ομοίως, πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και της Ελβετίας μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές χωρίς θεώρηση, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο που ισχύει για το σύνολο της προγραμματισμένης διαμονής τους.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο, η ΕΕ, ο ΕΟΧ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αναγνωριστικά τους υπηκόους της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι: έχουν εγκατασταθεί ή προ-εγκατασταθεί καθεστώς στο πλαίσιο του συστήματος διακανονισμού ΕΕ, έχουν οικογενειακή άδεια συστήματος διακανονισμού ΕΕ, έχουν άδεια μεθοριακού εργαζομένου, είναι S2 Healthcare Visitor, είναι Ελβετικός Πάροχος Υπηρεσιών. Αυτό θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 τουλάχιστον.

Οι πολίτες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τους ίδιους περιορισμούς με τους υπηκόους που δεν είναι μέλη της ΕΕ για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του συστήματος με βάση τα σημεία που δίνει προτεραιότητα στους μετανάστες με τις απαραίτητες δεξιότητες. Οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να καταβάλουν τα τυπικά τέλη βίζας: 348 £ για φοιτητική βίζα εάν υποβληθούν αίτηση εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου (475 £ εάν ισχύουν από μέσα).

Εμπόριο και δασμοί

Ενώ η εκτιμώμενη συμφωνία 1.200 σελίδων πρέπει ακόμη να επιτευχθεί τόσο από τα κοινοβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και από την ΕΕ, με τους εμπόρους να αγωνίζονται να αφομοιώσουν τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν μόλις μια εβδομάδα πριν, ορισμένες αλλαγές είναι γνωστές εκ των προτέρων.

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που σφραγίστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων μετά από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων διασφαλίζει ότι η Βρετανία και η ΕΕ των 27 χωρών μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις. Αυτό θα συμβάλει στην προστασία των ετήσιων συναλλαγών 894 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο πλευρών και των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που βασίζονται σε αυτό.

Ωστόσο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν νέα κόστη και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών διασαφήσεων και των συνοριακών ελέγχων.

Το λιμάνι Dover της Αγγλικής Μάγχης και η διαδρομή επιβατών και εμπορευματικών μεταφορών της Eurotunnel αντιστοιχούν σε καθυστερήσεις καθώς εισήχθησαν τα νέα μέτρα, αν και η πανδημία του coronavirus και ένα σαββατοκύριακο διακοπών σήμαινε ότι η διασυνοριακή κυκλοφορία ήταν ελαφριά, με μόνο ένα μικρό φορτηγό να φτάνει στα γαλλικά συνοριακά σημεία στο Calais, όπως έληξε το 2020.

Η ζωτική διαδρομή εφοδιασμού βρισκόταν για μέρες αφότου η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της σε φορτηγά Ηνωμένου Βασιλείου για 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση σε μια γρήγορη εξάπλωση παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στην Αγγλία.

Σύμφωνα με το BBC, η Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρήσει όλα τα αόρατα σύνορα και θα ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες της ΕΕ – έτσι ώστε τα φορτηγά να μπορούν να εισέλθουν χωρίς να αντιμετωπίσουν επιθεωρήσεις. Ωστόσο, τα τρόφιμα πρέπει να επιθεωρηθούν για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η ερώτηση του Γιβραλτάρ

Μια άλλη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, προσπάθησε να αποκλείσει τον κίνδυνο σκληρών συνόρων στο νησί του Γιβραλτάρ. Με μια κατ ‘αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος θα επιτρέπεται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν με την Ισπανία ως εγγυητή της. Για μια τετραετή περίοδο, ο αερολιμένας και το λιμάνι του Γιβραλτάρ θα γίνουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με τον αρμόδιο για τον έλεγχο οργανισμό Frontex της ΕΕ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται απλώς για συμφωνία, η επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις.

Με στοιχεία από το PTI

Source