Μεγάλη Εβδομάδα և Πάσχα Week Εβδομάδα Απόφασης… Όλα είναι στο τραπέζι

Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε πώς να κάνετε την καθημερινή μας ζωή, αλλά και τις ημέρες της μοιχείας. Το Συμβούλιο Υπουργών λαμβάνει αποφάσεις στη σκιά της ταχείας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο – Όλες οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων στο Υπουργικό Συμβούλιο – Είπαν «όχι» στη λιτότητα, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android Տ ΕΔΩ για iOS

Το Συμβούλιο Υπουργών συνεδριάζει στις 11 π.μ. υπό τη σκιά της ταχέως επιδεινούμενης επιδημίας στην Κύπρο.

Με 900+ νέες περιπτώσεις νόσου Covid μετά το κρύο την Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη 843 περιστατικά.

Όταν παίρνουμε μια απόφαση σήμερα, το σώμα εξαρτάται από το πώς θα περάσουμε τις διακοπές του Πάσχα, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές ως απαραβίαστες, ώστε να μην μοιάζει με τους εορτασμούς των προηγούμενων ετών. Η πορεία της επιδημίας είναι τέτοια που απαιτεί συνεχείς περιορισμούς, προσήλωση στα πρωτόκολλα, για εξοικονόμηση χρόνου έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας, λένε οι ειδικοί.

Στο μεγάλο ερώτημα αν θα πάμε στον αποκλεισμό λόγω της τεταμένης κατάστασης, η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες απάντησαν τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για άλλες δύο εβδομάδες. Όλοι, φυσικά, λένε ότι όλα είναι στο τραπέζι εάν η κατάσταση απαιτεί μια πιο «σκληρή» διευθέτηση. Έτσι, κάθε απόφαση λαμβάνεται τελευταία.

Ένας δείκτης για όσα είπε χθες ο Υπουργός Υγείας.

“Ο αποκλεισμός είναι ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι”, είπε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ήθελε να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές πριν εφαρμόσει μια νέα σκληρή, καθολική απαγόρευση.

Παρουσιάσεις του πίνακα του Υπουργού

Συνέχιση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων μέχρι τα μέσα Μαΐου, με ορισμένους περιορισμούς που σχετίζονται με συγκεντρώσεις σπιτιού-εκκλησίας, κλείσιμο όλων των σχολείων (εκτός από το σχολείο) μετά τις σχολικές διακοπές, προσανατολίζονται οι συστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (TEU) προς το Υπουργείο Υγείας, που βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανάρτηση Cyprus Times:, οι ειδικοί χωρίζουν τις προτάσεις σε δύο περιόδους, μία έως τη λήξη του ισχύοντος διατάγματος (Μεγάλη Παρασκευή 30/4) και η δεύτερη έως τα μέσα Μαΐου. Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή 30/4, οι ειδικοί προτείνουν τη συνέχιση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, αλλά οι επισκέψεις στο σπίτι πρέπει να περιορίζονται σε 4 άτομα για την ίδια οικογένεια.

Προτείνουν επίσης ότι τα σπορ εσωτερικού χώρου δοκιμάζονται με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ. Προτείνουν επίσης ότι η Εκκλησία θα βασίζεται σε ένα πιο αυστηρό πρωτόκολλο.
Εκτός από τα παραπάνω, μέχρι τα μέσα Μαΐου, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση των σχολικών διακοπών (εκτός από το γυμνάσιο) κατά μία εβδομάδα, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στις αρχές Μαΐου.

Επιπλέον, συνιστάται η απαγόρευση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μόνο το Μεγάλο Σάββατο βράδυ έως και μετά τα μεσάνυχτα. Προτείνεται επίσης ότι η υπηρεσία ανάστασης ξεκινά νωρίτερα.

Σύμφωνα με αυτόν Κύπρος Φορές:Οι κυβερνητικοί τεχνοκράτες, μαζί με τις προαναφερθείσες προτάσεις, κλήθηκαν και ανέπτυξαν ορισμένα πρόσθετα μέτρα, τα οποία υποβάλλονται επίσης στο Συμβούλιο Υπουργών για λήψη αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ότι σήμερα θα αποφασιστεί η επέκταση των ισχυόντων μέτρων, η λήψη αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

Το επόμενο κλειδί θα είναι ο Λόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ICU), η οποία βρίσκεται υπό πίεση αλλά επί του παρόντος είναι ανθεκτική. Ο λόγος για τη βοήθεια είναι η σχετική σταθεροποίηση του αριθμού των νοσοκομείων τις τελευταίες ημέρες.

Source