Μελετώντας την Κίνα στο έτος του βοδιού

Alper Ali Rıza-Cyprus Mail

Καλώς ήλθατε στο 2021, το έτος του βοδιού, που ξεφεύγει από το 2020, το έτος του αρουραίου στο κινεζικό ζωδιακό ζώο. Ελπίζω ότι αυτό το έτος θα είναι η χρονιά ενός γενικού εμβολίου κοροναϊού.

Σε σύγκριση με 774 θανάτους που προκλήθηκαν από τον ιό Sars, μια σοβαρή επιδημία οξέος αναπνευστικού συνδρόμου στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, το 2002, ο αριθμός των θανάτων Covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε τα 2,3 εκατομμύρια.

Στην επιφάνεια, το ξέσπασμα του Sars του 2002 ήταν μια πιο θανατηφόρα έκδοση του Covid-19. Ευτυχώς, έσπασε κατά την εκκόλαψη, αλλά η ζημιά στην ανθρωπότητα ήταν μεγάλη σε χώρες της Ασίας.

Η ευαισθησία της ανθρωπότητας στις θανατηφόρες επιδημίες του γένους κοροναϊού είναι πλέον γεγονός της ζωής, αλλά ευτυχώς έτσι μια σειρά εμβολίων αναπτύχθηκε εξαιρετικά γρήγορα για την καταπολέμηση του ιού και των παραλλαγών του.

Στον επιστημονικό κόσμο, υπάρχουν φήμες ότι ένα καθολικό εμβόλιο που ονομάζεται εμβόλιο pan corona είναι στις κάρτες ως αντίδοτο σε ολόκληρο τον τύπο κορώνας από το Sars στο ένα άκρο στο κοινό κρυολόγημα στο άλλο, και επιπλέον, δεν είναι μακριά. Μάλλον στο τέλος αυτού του έτους, ελπίζουμε!

Οι επιδημίες είναι τρομερές, όπως οι πόλεμοι, αλλά παράγουν κβαντικά άλματα στην επιστήμη και την ιατρική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστήμη και η ιατρική είναι τα μόνα εργαλεία και διαδικασίες στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Είναι εξίσου σημαντικό να ανακαλύψετε την πηγή ιών για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση.

Όπως το ξέσπασμα του Sars του 2002 που προηγήθηκε, το Covid-19 συνδέεται επίσης με την Κίνα – ειδικά τις κινεζικές αγορές τροφίμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έστειλε μια ερευνητική αντιπροσωπεία στο Wuhan στην Κίνα για να μάθει τι συνέβη εκεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μια υπηρεσία δημόσιας υγείας του ΟΗΕ που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε εν μέσω πανδημίας που σκότωσε μισό εκατομμύριο Αμερικανούς. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανήλθε στην οργάνωση την πρώτη ημέρα της προεδρίας του στις 20 Ιανουαρίου 2021, καθώς η απουσία της Αμερικής βλάπτει σαφώς τη διεθνή και την αμερικανική δημόσια υγεία.

Ο ΠΟΥ αντιμετώπισε μια σειρά ερωτήσεων και κατέληξε σε συμπεράσματα σύμφωνα με τους όρους που επιτρέπονται για την έναρξη της αποστολής του. Έχει διαφύγει ο ιός από το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan; Το Covid-19 περιορίζεται σε άγρια ​​ζώα που πωλούνται σε αγορές στο Γουχάν; Ο ιός έφτασε στο Γουχάν κατά τη διάρκεια του εμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων από την Κίνα ή το εξωτερικό;

Ο ΠΟΥ αρνήθηκε ότι ο ιός διέφυγε από το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν από την αμερικανική νοημοσύνη με το επιχείρημα ότι ήταν σαφώς λάθος. Έσκυψαν την υπόθεση ότι ο κοροναϊός πέρασε από νυχτερίδες σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή ζώων και από εκεί στους ανθρώπους, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν συμπεράσματα ως προς το πού προήλθε.

Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν ο ιός εισήχθη από έξω από την Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, ο ΠΟΥ φαίνεται να έχει αναγνωρίσει ότι ο ιός δεν βρέθηκε στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που θέτει το ερώτημα εάν ο ιός εισήχθη από έξω από την Κίνα.

Αυτό αναστέλλεται με ορισμένα κερδοσκοπικά σχόλια που μπορεί να έχουν έρθει στο Γουχάν θαμμένο σε κατεψυγμένα θαλασσινά που εισάγονται Στηρίχθηκαν σε στοιχεία σχετικά με την παρουσία του ιού σε επιφάνειες στη Χονδρική Αγορά Χουανάν Θαλασσινών στο Γουχάν, πιθανώς από κινεζικές αρχές στην πόλη.

Από το BBC World Service, το οποίο απαγορεύτηκε να μεταδίδει στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα για φερόμενη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού, συγκέντρωσα όλες αυτές τις πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κατάλληλες για την Κίνα.

Δεν ξέρω αν τα δείγματα ιών αφαιρέθηκαν σωστά από την αγορά της Χουάν από αξιόπιστους αξιωματούχους και αν ο ΠΟΥ παρείχε απρόσιτες ενδείξεις συνέχειας στο εργαστήριο που το αναγνώρισε ως Covid-19. Και το πιο σημαντικό αν το εργαστήριο είναι το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν.

Η γενική εντύπωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός κατά κάποιο τρόπο προήλθε από νυχτερίδες ενσωματωμένα σε εισαγόμενα θαλασσινά και ότι αυτό είναι εύλογο. Εκτός από μια σημαντική αξιολόγηση: Αρχές στην Γουχάν αρχικά προσπάθησαν να αποκρύψουν πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα.

Αναρωτιέμαι αν κάποιο μέλος της αποστολής του ΠΟΥ έχει πεθάνει από υπερφόρτωση κορανοϊών αυτή τη φορά πέρυσι και διώχθηκε επειδή αποκάλυψε τη νέα μυστηριώδη ασθένεια. Ρώτησε για τον Li Wenliang; Στις 9 Φεβρουαρίου 2020, στη στήλη μου στο Sunday Mail, έγραψα για αυτόν τον γενναίο νεαρό γιατρό και τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να προειδοποιήσει τον κόσμο για τον νέο ιό δολοφόνου, υπό τον τίτλο “Coronavirus: προσέξτε και πλύνετε τα χέρια σας”.

Παρενοχλήθηκε και κρατήθηκε στο Γουχάν για την αλήθεια που οι αρχές ήθελαν να κρύψουν. Ο θάνατός του προκάλεσε θυμό, ένα βίαιο μείγμα συμπάθειας για τον θάνατό του και τη μεταχείριση που αντιμετώπιζαν οι αρχές.

Η γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος που κυκλοφόρησε από την κινεζική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ότι ο Covid-19 δεν ήταν πιο σοβαρός από την εποχική γρίπη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ πιο θανατηφόρα και θανατηφόρα.

Η αξιοπιστία των κινεζικών αρχών κατέρρευσε καθώς προσπάθησαν να καταστείλουν τα αρνητικά στοιχεία. Η Κίνα είναι μια ολοκληρωτική κομμουνιστική χώρα που λειτουργεί ένα καπιταλιστικό σύστημα με πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές που έχουν αναπτυχθεί εκθετικά μετά την επιτρεπόμενη ένταξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001.

Όταν ένα ολοκληρωτικό κομμουνιστικό κράτος έχει πρόσβαση στο εμπόριο με ανοιχτές κοινωνίες με οικονομίες της αγοράς, ορισμένες στρεβλώσεις της αγοράς είναι αναπόφευκτες καθώς η οικονομία στα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά κράτη βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο των κομμουνιστικών συσκευών.

Επιτράπηκε στην Κίνα να ενταχθεί στον ΠΟΕ υπό ορισμένες οικονομικές συνθήκες που θα μπορούσε να ικανοποιήσει, αλλά κανείς δεν φαίνεται να επιμένει να μαλακώσει τον ολοκληρωτισμό της σύμφωνα με τις ζωτικές ελευθερίες που επιτυγχάνονται στις οικονομίες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Αν και δεν είναι συνετό να περιορίσουμε την ελευθερία του BBC World News να μεταδίδει στην Κίνα, όπως έκανε η κινεζική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ήταν κατανοητό δεδομένου του βρετανικού περιορισμού του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η κράτηση και η παρενόχληση ενός ιατρού πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από τον ΠΟΕ για να τον αποτρέψει να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με μια επιδημία μιας θανατηφόρου νόσου που σκότωσε εκατομμύρια.

Source