Μετάβαση Brexit Νέες σχέσεις ΗΒ-ΕΕ μετά από 47 χρόνια λήγουν απόψε

Η μεταβατική περίοδος του Brexit. Μετά από 47 χρόνια, η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ τελειώνει απόψε

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η βασιλική συμφωνία για να γίνει ο νόμος του βρετανικού κράτους έγινε αργά χθες το βράδυ από το νομοσχέδιο για τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, το οποίο θα επιτύχει απόψε στη μεταβατική περίοδο έντεκα μηνών του Brexit.

Πριν από την τελική έγκριση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές των βουλευτών, μόλις μία ημέρα μετά τη μείωση της νομοθετικής διαδικασίας.

Τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών (23:00 Λονδίνο), το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και το εμπόριο με την Τελωνειακή Ένωση և με τους γείτονες της Ευρώπης θα καθοριστεί με συμφωνία που θα συναφθεί την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Βρετανία αποχώρησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα την 1η Φεβρουαρίου.

Η εμπορική συμφωνία ορίζει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις για την κυκλοφορία εμπορευμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά οι εξαγωγείς θα χρειαστούν πρόσθετο τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αναχώρησης, τα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η μόνιμη διαμονή, διασφαλίζονται εάν ισχύουν έως το 2021. Τέλη Ιουνίου να κηρυχθεί “ρυθμιζόμενος” κάτοικος.

Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ λήγει απόψε. Κάθε ευρωπαίος πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει στη Βρετανία θα υπόκειται στο νέο σύστημα μετανάστευσης της βρετανικής κυβέρνησης.

Αυτό επιτρέπει τη διαμονή χωρίς βίζα το πολύ έξι μηνών. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργείται ένα σύστημα πόντων για όλους όσους θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσφέρουν μια εργασία με ένα ελάχιστο επίπεδο αγγλικής επάρκειας. Από εκεί, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόντους, ανάλογα με το επίπεδο επαγγελματικής του κατάρτισης, τον τομέα εργασίας.

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι ευρωπαίοι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα θεωρούνται πλέον “εγγενείς” φοιτητές, οπότε σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα δίδακτρα, καθώς θα απαιτούν φοιτητική βίζα και οικονομική κατάσταση.

Μετά την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την εμπορική συμφωνία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζον Ονσον είπε ότι η μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου «είναι πλέον σταθερά στα χέρια μας».

Αυτός πρόσθεσε. “Η νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην ιστορία της χώρας μας – νέες σχέσεις με την ΕΕ ως τον μεγαλύτερο σύμμαχό τους. Η ώρα έφτασε επιτέλους και τώρα είναι η ώρα να τη διατηρήσετε. “

Νωρίτερα, ο κ. Son Onson υπέγραψε το κείμενο των 1.246 σελίδων της εμπορικής συμφωνίας, το οποίο καλύπτει περισσότερους από 60.660 δισεκατομμύρια διμερείς εμπορικούς όγκους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen President Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το μεγάλο έγγραφο στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο μεταφέρθηκε αμέσως στο Λονδίνο από αεροσκάφη της Royal Air Force για να έρθουν εγκαίρως στην Downing Street.

Πηγή: KYPE

Source