Μετά την κατεδάφιση από την Αρχιεπισκοπή, γίνονται αλλαγές στη νομοθεσία για τη διατήρηση

Η δράση της Αρχιεπισκοπής για την κατεδάφιση τεσσάρων σπιτιών στην οδό Ισοκράτη στην παλιά Λευκωσία, καθώς και το ζήτημα της προστασίας εν γένει, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Κτωρίδης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας του επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι ένα από τα τέσσερα σπίτια είχε προβλήματα με την οροφή μετά την καταστροφή, χωρίς να αναφέρει γιατί οι μπουλντόζες κατέστρεψαν τα άλλα τρία. Η υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ρώτησε τον κ. Κτωρίδη τι είπε ότι «έφυγε από την μπουλντόζα για λίγο, έσκυψε στα κτίρια και τα κατέστρεψε», στην οποία απάντησε ότι τον κοροϊδεύει. և σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα κατεδάφισης.

Ο κ. Κτωρίδης είπε ότι είχε συμφωνηθεί πρόγραμμα αποκατάστασης με τον δήμο, το οποίο, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτσης, ήταν η παρουσίαση των προγραμμάτων. Η Αρχιεπισκοπή έχει εκδώσει επιταγή εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Γιώρτης ανέφερε ότι ο δήμος σε αυτήν την περίπτωση έχει επιβάλει τη νομοθεσία և, στην πραγματικότητα, αυστηρά, σημειώνοντας ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει αρχιτεκτονικά σχέδια և μελέτες.

Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι 500 χιλιάδες από την εγγύηση που δόθηκε από την Αρχιεπισκοπή ενδέχεται να μην είναι αρκετές για το ποσό που εκτιμάται για αποκατάσταση, αλλά στοχεύει να αναλάβει την ευθύνη της Αρχιεπισκοπής να αρχίσει αμέσως να εργάζεται.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής είπε ότι αναμένει από το συμβούλιο να ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του σήμερα, προσθέτοντας ότι τώρα αποστέλλεται ένα μήνυμα ότι πρόκειται για έναν ανοιχτό αμπελώνα που ο καθένας μπορεί να αρχίσει να κατεδαφίσει.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, η Πρόεδρος Ελένη Μαβρού δήλωσε ότι το ζήτημα δεν ήταν μόνο η κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων κτιρίων, ούτε ο «αυταρχισμός» που επέδειξε ο αρχιεπίσκοπος, η «περιφρόνηση» οποιασδήποτε νομοθεσίας. յուրաքանչյուր Κάθε πλαίσιο για την προστασία του αρχιτεκτονικού πλούτου της χώρας.

“Το πρόβλημα είναι η ισότητα, το συναίσθημα ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”, δυστυχώς, διαπίστωσαν ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι ίδιοι. “Η νομοθεσία είναι καλή, μπορεί να βελτιωθεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχουμε τη βούληση για εφαρμογή της νομοθεσίας”, είπε.

Η κα Mavru είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των αναφερόμενων κτιρίων, ούτε οι κατάλληλες κλειδαριές ασφαλείας, γεγονός που ανησυχεί περισσότερο την Επιτροπή.

Ερωτηθείς εάν το Δημαρχείο, όπως αναφέρεται στην Επιτροπή, είχε μεταβεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για την καταχώριση αρχιτεκτονικών σχεδίων, η κα Mavru είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Δημαρχείου և Αρχιεπισκοπή ոպ σχετίζονται με μελέτες τοποθεσίας և ασφάλεια. Η κα Mavru εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αποκατάσταση κτιρίων που απαιτείται.

“Ακούσαμε επίσης σήμερα ότι ήταν λάθος, ότι ήταν μια αποτυχία που κατέστρεψε τα προστατευόμενα κτίρια και όχι τις μπουλντόζες”, είπε.

Ερωτηθείς πώς η Επιτροπή θα χειριστεί αυτό το ζήτημα από τώρα και στο εξής, είπε ότι η επιτροπή θα επιστρέψει με σαφείς αλλαγές στη νομοθεσία για να σφίξει το θεσμικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι όλοι οι προσκεκλημένοι, το ΕΤΕΚ, μέλη της Επιτροπής του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης, δήλωσαν ότι εκτός από τη νομοθεσία, το ζήτημα της διατήρησης և του αρχιτεκτονικού πλούτου χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. “Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς βελτιώνονται τα κίνητρα, πώς βελτιώνεται η υποδομή στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτά τα κτίρια”, κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την τιμωρία των δραστών του κόμματος Αβέρωφ Νεοφίτου για την ανάλυση της προστασίας պահպան παράνομης κατεδάφισης επιζώντων, αναλύοντας τον πυρήνα της Επιτροπής. Όπως είπε στην αρχή, η ισχύουσα νομοθεσία δεν δημιουργεί εμπόδιο για την κατεδάφιση, αντίθετα, δίνει ώθηση, καθώς το πρόστιμο για την κατεδάφιση του αναφερόμενου κτηρίου είναι μόνο 1000 λίρες ή 1710 ευρώ.

Ο Νίκος Τορναρίτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος για την πρόταση του ΔΗΣΥ, σχολίασε τις δηλώσεις του μετά την Επιτροπή. Αφού καταδίκασε τη δράση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι παραμένουν όχι μόνο στην καταδίκη, αλλά επίσης εισάγουν ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, την προστασία των διατηρητέων κτιρίων.

Όπως είπε, σήμερα η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο χίλια κιλών στην Κύπρο για κάποιον που κατεδαφίζει ένα κτίριο λιστών. “Πιστεύουμε ότι αυτό το ποσό του προστίμου αποτελεί κίνητρο για οποιονδήποτε να καταστρέψει τα αποθέματα ή να μην τα προστατεύσει. “Γι ‘αυτό έχουμε παρουσιάσει μια ειδική πρόταση για την παράταση των προστίμων για όσους κατεδαφίζουν διατηρητέα κτίρια”, είπε.

Ταυτόχρονα, με τα λόγια του, η αστική ανάπτυξη έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την ανοικοδόμηση των διατηρητέων κτιρίων, τα οποία είτε κατεδαφίστηκαν είτε ο ιδιοκτήτης έχει κάνει έργα που προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο κτίριο, φυσικά, την εικόνα ενός. Όποιος εκτελέσει τέτοιες ενέργειες πρέπει να πληρώσει για όλα τα απαραίτητα για την ανακατασκευή του κτηρίου.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η πρόταση επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 20.000 € 200 ανά ημέρα πριν από την αποκατάσταση. «Μετά από αυτό», συνέχισε, «εάν κάποιος διαπράξει πράξη κατεδάφισης, όπως η πράξη της Αρχιεπισκοπής, θα του επιβληθεί πρόστιμο ίσο με την αξία του κτιρίου που είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ή τουλάχιστον μέχρι 50.000 ευρώ. “

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση σχετικά με την άμεση επιβολή της τιμωρίας, καθώς και τα κίνητρα που δίνονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, είτε πρόκειται για πόλεις ή κοινότητες. “Δεν αρκεί να εισαγάγουμε απλά εμπόδια, να αυξάνεις πρόστιμα, πρέπει επίσης να παρέχεις κίνητρα στους ιδιοκτήτες να αναζωογονήσουν τα εδάφη τους, την περιουσία τους, για να προστατεύσουν πρακτικά την πολιτιστική μας κληρονομιά”, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυώλων είπε ότι υπάρχει η ευκαιρία να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο, όπως είπε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Εκκλησία, αλλά και πολλούς επιχειρηματίες, που θάβουν τους θησαυρούς της αρχαιολογικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της ιστορίας κάτω από κτίρια καλυμμένα με το σύστημα ή με κενά στη νομοθεσία. “Είναι μια χρυσή ευκαιρία για εμάς να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη, να προστατεύσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας”, είπε.

Εξ ονόματος της ΕΔΕΚ, η κοινοβουλευτική εταίρος Έλενα Λιμπούρι είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη διατήρηση του διατηρητέου, πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση ιστορικών κτιρίων, για προληπτικές κυρώσεις σε περίπτωση θεσμικών παραβιάσεων, για ενίσχυση της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, για συντονισμό αρχιτεκτονική κληρονομιά, όλα τα σώματα.

Source