Μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Λονδίνου-Άγκυρας … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη.

Η κίνηση είναι μέρος διμερούς συμφωνίας που το Λονδίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει με συμφωνίες της ΕΕ εντός ημερών από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Στην ουσία, είναι μια συμφωνία που μιμείται την επιχείρηση “ΕΕ” της Τουρκίας για να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή εμπορευμάτων μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας.

Οι υπογραφές υποβλήθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Το διμερές εμπόριο το 2019 ανήλθε σε 18,6 δισεκατομμύρια λίρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των τουρκικών εξαγωγών, ιδίως πολύτιμων μετάλλων, οχημάτων, υφασμάτων και ηλεκτρικών ειδών.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή, λίγο μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit, καθώς παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ, η Τουρκία διατηρεί τελωνειακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Liz Tras δήλωσε ότι η συμφωνία προσφέρει ισχυρή επιχειρηματική ασφάλεια και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

“Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια νέα, πιο φιλόδοξη συμφωνία με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Είναι μέρος του σχεδίου μας να θέσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο ενός δικτύου σύγχρονων συμφωνιών με δυναμικές οικονομίες”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία παρέχει επί του παρόντος προτιμησιακούς δασμούς για 7.600 βρετανικές εταιρείες, οι οποίες εξάγουν κυρίως αυτοκίνητα και σίδηρο και χάλυβα στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλες χώρες για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου, μετά την Ιαπωνία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Υπογράφηκαν 62 σχετικές διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Source