Μεταρρυθμίσεις δικαιοσύνης, προγράμματα που θα συνεχιστούν παρά την πρόωρη συνταξιοδότηση – Μανίλα Δελτίο

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη δικαιοσύνη και τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο (SC) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορανοϊού δεν θα επηρεαστούν από την πρόωρη συνταξιοδότησή του στις 27 Μαρτίου, δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός της δικαιοσύνης Diosdado M. Peralta

Ο αρχηγός του Ανώτατου Δικαστηρίου (ΔΣ) Diosdado M. Peralta
(FACEBOOK / FILE PHOTO / MANILA BULLETIN)

Η Peralta είπε ότι όλα τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες «και όλα τα προηγούμενα… όλα προβλέπονται για να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας κατά την έναρξη της θητείας της Peralta στα τέλη του 2019 ήταν οι αναθεωρήσεις διαφόρων κανόνων διαδικασίας και η δημιουργία ερευνητικών οργάνων για τη διερεύνηση παραπλανητικών μελών του δικαστικού σώματος και του δικαστικού προσωπικού.

Τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας ήταν η ηλεκτρονική υποβολή υποθέσεων και υπομνημάτων στα δικαστήρια, η διεξαγωγή βιντεοδιάσκεψης για την επιτάχυνση της ακρόασης υποθέσεων και η υιοθέτηση σκελετικής δύναμης και η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στα δικαστήρια.

«Πιστεύω ότι η αποχώρησή μου από το Δικαστήριο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων», δήλωσε η Peralta.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκαν για να κάνουν τη διοίκηση της δικαιοσύνης πιο αποτελεσματική, αποτελεσματική και ανταποκρινόμενη», τόνισε.

«Κατά τη γνώμη μου, θα χρησιμεύσουν ως σχεδιαγράμματα και θεμέλια για τις συνολικές διαδικασίες και συνδέσεις εντός των δικαστηρίων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε.

Την περασμένη 1η Δεκεμβρίου, ο Peralta ενημέρωσε τους συναδέλφους του SC για την πρόθεσή του να αποσυρθεί στις 27 Μαρτίου ή ένα έτος πριν από την υποχρεωτική συνταξιοδότησή του στις 27 Μαρτίου 2022.

Το Δικαστικό Συμβούλιο και το Δικηγορικό Συμβούλιο (JBC), το οποίο δέχεται τώρα αιτήσεις και σύσταση για τον Αρχηγό έως τις 15 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση της Peralta είχε εγκριθεί από την SC, ως πλήρες δικαστήριο, την περασμένη 5 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η JBC δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον λόγο ή τους λόγους πίσω από την πρόωρη συνταξιοδότηση της Peralta.

Με βάση την αρχαιότητα, η πιο ανώτερη δικαιοσύνη στην SC είναι η Ανώτερη Αναπληρωτής Δικαιοσύνη Estela M. Perlas Bernabe, η οποία συνταξιοδοτείται υποχρεωτικά στις 14 Μαΐου 2022.

Δίπλα στον Bernabe βρίσκεται ο Αναπληρωτής Δικαιοσύνη Marvic Mario Victor F. Leonen που συνταξιοδοτείται στις 29 Δεκεμβρίου 2032.

Αποσύρονται επίσης το 2022, εκτός από τον Bernabe, είναι οι Συνεργάτες Δικαιοκτήτες Rosmari D. Carandang και Edgardo L. delos Santos.

Η Peralta διορίστηκε Γενικός Διευθυντής στις 23 Οκτωβρίου 2019 από τον Πρόεδρο Duterte. Ανέλαβε τη θέση από τον συνταξιούχο Ανώτατο Δικαστή Lucas P. Bersamin.

Υπάρχει τώρα μια κενή θέση στο 15μελές SC όταν η Συνεργάτης Δικαιοσύνης Priscilla J. Baltazar Padilla αποσύρθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Το JBC έχει ορίσει οκτώ υποψηφίους στη θέση του Padilla – Διοικητής του Δικαστηρίου Jose Midas P. Marquez, Sandiganbayan Presiding Justice Amparo M. Cabotaje-Tang, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ateneo de Manila Sedfrey M. Candelaria και συνεργάτες του Εφετείου Ramon A. Cruz, Japar B. Dimaampao, Jhoseph Y. Lopez και Maria Filomena D. Singh.

Ο διορισμός εστάλη στον Ντουτέρτη στις 12 Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει 90 ημέρες από τις 3 Νοεμβρίου για να διορίσει έναν αναπληρωτή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

Source