Με αναφορές σε ισχυρές κυπριακές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης պաշտոն Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Βόλφ συζήτησε τις ισχυρές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου’s Ο ρόλος της Ουάσινγκτον στο θεμέλιο λίθο του κτηρίου στην Ατ-Μεσόγειο Θάλασσα. Θέματα ασφάλειας CYCLOPS (Offshore Κύπρου, Κέντρο ασφαλείας λιμένα), Λάρνακα.

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και ολόκληρο το έργο θα κοστίσει 5 εκατομμύρια δολάρια, δωρεά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η γη δωρίστηκε από την KD.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δήλωσή του ότι τιμήθηκε να βρίσκεται στο νησί για την τελετή και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεργασία της. Το αποκορύφωμα της κοινής προσπάθειας, που έχει πλέον γίνει συμβολικός τρόπος ανάπτυξης και ενεργοποίησης της διμερούς συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, περιγράφεται σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Wolf τόνισε ότι η μονάδα κατάρτισης του CYCLOPS, η οποία θα λειτουργεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιτρέψει στους διεθνείς εταίρους να λάβουν εκπαίδευση σε μια ειδική εγκατάσταση εξοπλισμένη με υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

“Εδώ, οι περιφερειακοί εμπειρογνώμονες θα λάβουν ηγετική καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, τον έλεγχο των τελωνείων-εξαγωγών, την ασφάλεια λιμένα-ναυτιλίας και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”, δήλωσε ο Wolf.

Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακοί εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον κυβερνοασφάλεια, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της ισχυρής υποδομής τους, ενώ θα συμμετέχουν επίσης σε διασυνοριακές έρευνες στον κυβερνοχώρο.

“Αυτές οι πλατφόρμες κατάρτισης θα χρησιμεύσουν ως κόμβος για στενή συνεργασία με τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και άλλες χώρες εταίρους. “Είδα αυτό το μοντέλο από πρώτο χέρι, ήμουν πρόσφατα στην Κεντρική Αμερική, όπου έχουμε διατηρήσει μια παρόμοια δομή για περισσότερο από μια δεκαετία”, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών σε τέτοια ιδρύματα λόγω διαφόρων αποστολών, σημειώνοντας ότι σίγουρα θα συνεχιστεί εδώ στην Κύπρο.

Ο κ. Wolf τόνισε ότι το CYCLOPS είναι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα της συνεχούς συμμετοχής των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ισχυρής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία տարիներին τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, τα τελευταία δύο χρόνια οι ΗΠΑ έχουν οικοδομήσει ολοένα και πιο καρποφόρες σχέσεις ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες εργάζονται για να εκπαιδεύσουν ομάδες από διάφορες χώρες της Μεσογείου σε διάφορους τομείς ασφάλειας, να επεκτείνουν αυτήν τη συνεργασία και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ικανοτήτων διαφορετικών χωρών στην περιοχή. Ουάσιγκτον և Λευκωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό κέντρο κατάρτισης. Στην Κυπριακή Δημοκρατία – YICLOPS.

Το Κέντρο θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της να παρέχουν ενισχυμένη τεχνική βοήθεια στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων, των τελωνείων και του ελέγχου των εξαγωγών, των λιμένων, της ασφάλειας στη θάλασσα και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το κέντρο περιλαμβάνει μια ποικιλία πρακτικών προγραμμάτων κατάρτισης, εξοπλισμού, εκπαιδευτών και άλλης υποστήριξης για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στην κατασκευή του Κέντρου, θα βοηθήσει τα ταξίδια, θα παρέχει στους εκπαιδευτές.

Το κέντρο είναι το αποκορύφωμα των κοινών μας προσπαθειών, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη σημερινή τελετή ως αποκορύφωμα μιας κοινής προσπάθειας, η οποία έχει πλέον γίνει σύμβολο του τρόπου με τον οποίο η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται και εντείνει τα τελευταία χρόνια.
Μίλησε για τη θετική ευκαιρία που έρχεται στις αρχές του νέου έτους, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δώσει ώθηση σε όσα θα ακολουθήσουν το 2021.

“Πρωτοπορία στην κατασκευή του CYCLOPS, ενός εκπαιδευτικού κέντρου που εξυπηρετεί την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια ισχυρή εξέλιξη, και μπορούμε ακόμη και να πούμε ότι είναι μια επιλογή με διαφορετικούς τρόπους.” είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Είπε ότι πρώτα απ ‘όλα, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα απτών αποτελεσμάτων, το οποίο έχει ήδη δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ություններին διμερείς σχέσεις ασφάλειας և ένα σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο πλευρές.

Συγχάρησε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζούντιθ Τζούντιθ Γκάρμπερ և για την ομάδα του Υπουργείου για τη δέσμευσή τους στο έργο και στο Δημαρχείο της Λάρνακας για παραχώρηση της γης για το Κέντρο.

“Σήμερα μπαίνουμε στην τελική φάση της εφαρμογής αυτού του καινοτόμου προγράμματος, οι συζητήσεις του οποίου ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων για συνεργασία ασφάλειας μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας το φθινόπωρο του 2018. Ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας. Σύσταση του CYCLOPS με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2010. “Μετά από αυτό, τα σχέδια καταρτίστηκαν γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η διαδικασία διασφάλισης της γης”, είπε.

Ο Υπουργός είπε ότι ως αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, αυτός και ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας είναι παρόντες σήμερα στην τελετή, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής. Αν όλα πάνε καλά, πρόσθεσε, η εργασία θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.

“Ελπίζω ειλικρινά ότι μέχρι τότε, υπό τον έλεγχο της επιδημίας, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τελετή εγκαινίων, ίσως παρουσία περισσότερων διακεκριμένων προσκεκλημένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι το CYCLOPS θα γίνει κόμβος για επιχειρήσεις σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Εργαζόμαστε ήδη με τους Αμερικανούς φίλους μας για να δούμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ήδη σε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας և την Ευρωπαϊκή Άμυνα για να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργίες. καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτή θα είναι μια πιθανή εξέλιξη », τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι δημιουργούμε μια «ομάδα ανάπτυξης» για το CYCLOPS, του οποίου ο ρόλος θα είναι να εξετάσουμε διαφορετικούς τομείς εκπαίδευσης που μπορούμε να επεκτείνουμε, όπως το αναπτυσσόμενο πεδίο των υβριδικών απειλών, ως πολλά υποσχόμενη περιοχή για εμάς. καθώς και μια ανασκόπηση των προγραμμάτων αντι-ριζοσπαστικοποίησης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας Άκαμπα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ορισμένες χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους για μια τέτοια συνεργασία.

Πηγή: KYPE

,Source