Με ποιο πρόσωπο θα φέρουμε ξένους μαθητές;

Τα πανεπιστήμια είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της χώρας και η άγονη οικονομία μας. Όταν ξεκίνησα το πανεπιστήμιο στην Αμμόχωστο το 1999, ο δρόμος γνωστός ως Salamis Road δεν είχε καν την άσφαλτο. Ωστόσο, σχεδόν κάθε σπίτι σε αυτήν τη γειτονιά νοικιάστηκε σε μαθητές και οι ιδιοκτήτες απαίτησαν ενοίκια εκ των προτέρων για αρκετούς μήνες ή χρόνια.

***

Όταν ήμουν στο λύκειο, ο πατέρας μου είχε ένα μικρό παντοπωλείο. Η γειτονιά επίσης από το απέναντι κατάστημα, ξεκινώντας από εκείνα τα χρόνια καθόταν κοντά στην εκπαίδευση με έδρα την Τουρκία σε φοιτητές του Ανατολικού Πανεπιστημίου. Ο τόπος όπου ζούσαν αυτοί οι μαθητές δεν ήταν σπίτι. Ναι, το διάβασες σωστά! Αυτοί οι μαθητές δεν έμεναν σε ένα σπίτι. Μερικοί φίλοι έμεναν σε ένα κατάστημα που νοίκιαζαν μαζί, υπό βαριές συνθήκες. Δεν είχαν καν μπάνιο και ικανοποίησαν αυτές τις ανάγκες στην τουαλέτα. Επιπλέον, πλήρωναν τα ετήσια ενοίκια τους εκ των προτέρων.

***

Το έτος 2020, οι επενδύσεις σε κοιτώνες, ο αριθμός των ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι ευκαιρίες στέγασης στη χώρα είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Οι κοιτώνες είχαν πλέον σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σαν ξενοδοχεία πέντε αστέρων και είχαν καταλύματα με τιμές ξενοδοχείων πέντε αστέρων. Τότε ο Covid 19 ήρθε στη ζωή μας. Όλοι οι μαθητές που μπορούσαν να φύγουν αμέσως επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Τα σπίτια μας και οι κοιτώνες πέντε αστέρων έμειναν επίσης στη μέση …

***

Οι περισσότεροι από τους κτηματομεσίτες, εγγεγραμμένοι ή μη εγγεγραμμένοι, που πήραν προμήθεια από τα σπίτια για ενοικίαση σε μαθητές και τους βρήκαν σπίτι, ήταν άνεργοι. Τα σπίτια, οι κοιτώνες είναι άδεια … Μερικοί μαθητές που ήρθαν στη χώρα μας για να σπουδάσουν κολλήθηκαν σε αυτήν τη χώρα. Τα χρήματα στις τσέπες τους δεν ήταν αρκετά για να μείνουν, ούτε για να φύγουν … Ήταν αρκετά για να συσκευάσουν. Μόνο στο βασανισμό τους …

***

Εδώ και λίγες μέρες, έρθουν πρόωρα τηλέφωνα και μηνύματα. Το κοινό κοινό όλων των μηνυμάτων είναι ότι όλα έχουν ένα αίτημα για βοήθεια. Νιώθω καταθλιμμένος. Σπάζω μέσα μου. Οι αποστολείς μηνυμάτων είναι ξένοι μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πανδημίας και έχουν κολλήσει σε αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν μηνύματα όπως δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε υλικά για να μαγειρέψουμε, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ενοίκιο, δεν μπορούμε να αντέξουμε τα σχολικά μας τέλη, δεν μπορούμε να πάρουμε το επιτρέπει η διαμονή μας.

***

Όποιος με ξέρει ξέρει. Από τότε που άρχισα να φτιάχνω το δικό μου ψωμί, προσπαθώ να μοιραστώ όλες τις δυνατότητές μου με ανθρώπους που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες όσο γίνεται. Δόξα τω Θεώ, όποιος μπει σε μπελάδες και χτυπά την πόρτα μου, έρχεται με την περιουσία του και εκπληρώνω το χρέος του λαιμού μου και παραδίδω την περιουσία τους σε όσους χτυπούν την πόρτα μου.

***

Τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες, προσπάθησα να ανταποκριθώ στα αιτήματα για βοήθεια που έλαβα όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν θα ήταν δυνατό να κάνω διαφορετικά. Διότι, ακόμη και σε αυτές τις καταστάσεις, ούτε θα τρώω ούτε θα πίνω, ούτε θα μπορούσα να χωρέσω στο κρεβάτι μου.

***

Στην κουλτούρα μας και στις εκτιμήσεις αξίας μας, υπάρχει ιδιοκτησία επισκέπτη. Υπάρχει αγκαλιά του επισκέπτη.

Ο πρώην ιδρυτής μας Πρόεδρος Ντενκτάς Μπέη έδωσε μεγάλη προσοχή στους ξένους φοιτητές. Έβλεπε ξένους μαθητές ως εθελοντές πρεσβευτές της χώρας μας, και όποτε είχε την ευκαιρία, θα φιλοξενούσε αυτούς τους μαθητές στο παλάτι. Τους έδινε βιβλία και συμβουλές.

Τι κάνουμε λοιπόν; Όλοι θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι και να το νοικιάσουν στους μαθητές ως επένδυση. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δικαιολογημένο αίτημα. Όλοι θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους όσο το δυνατόν υψηλότερα και να πάρουν ακόμη και τα ετήσια ενοίκια τους εκ των προτέρων. Αυτό είναι ένα νόμιμο αίτημα. Σέβομαι και τους χαιρετώ όλους. Ωστόσο, περνάμε δύσκολες στιγμές.

Ενώ δοκιμάζουμε τη ζωή μας και τους αγαπημένους μας, ξένους μαθητές που έχουν κολλήσει στη χώρα μας δοκιμάζονται με πείνα, δίψα, φτώχεια και το πιο σημαντικό, εγκατάλειψη. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά σήμερα, εάν έχουν την ευκαιρία, θα φύγουν χωρίς καν να κοιτάξουν πίσω και ποτέ δεν θα επιστρέψουν …

***

Χρειαζόμαστε πάρα πολύ τους καλεσμένους μας, ξένους φοιτητές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Ενώ αναρωτιόμαστε για το πώς μπορούμε να επαναφέρουμε αυτούς τους ξένους μαθητές, δυστυχώς, δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο αρνητική προπαγάνδα αφήνουμε ανεπιτήρητους ξένους φοιτητές θα κάνουν για τη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δούμε πόσο άσχημα αυτοί οι μαθητές μας κάνουν στις πλατφόρμες τους. Εξακολουθούμε να περιφρονούμε αυτούς τους επισκέπτες που μένουν στο δρόμο πεινασμένοι και διψασμένοι και κάνουν κλικ στα παράθυρα του αυτοκινήτου μας για μια δεκάρα, ένα φαγητό. Επιπλέον, ενώ σκεφτόμασταν πώς να πάρουν την πατρίδα αυτών των μαθητών, φίλοι πίσω εδώ …

***

Η ζωή είναι πολύ δύσκολη, φίλοι. Θα περάσουμε σίγουρα το τεστ που δημιουργήθηκε από την Coron. Λοιπόν, θα μπορούν οι αλλοδαποί φοιτητές που έχουν προσαραγθεί στη χώρα μας να αποφοιτήσουν με επιτυχία στις εξετάσεις τους λόγω πείνας, δίψας, φτώχειας και έλλειψης ιδιοκτησίας; Ενώ δεν προστατεύουμε αυτούς τους μαθητές, θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τους φίλους και τους πολίτες τους πίσω στη χώρα μας;

***

Εάν έχετε δύο μπουκιά ψωμί για να φάτε, μοιραστείτε ένα μπουκιά με αυτούς τους επισκέπτες. Ενώ αγοράζετε ζυμαρικά για το σπίτι σας, αγοράστε ένα πακέτο για τους μαθητές που θα δείτε κοντά σας. Δεν θα χάσεις τίποτα. Αλλά αυτά τα παιδιά θα είναι ευγνώμονα στη χώρα μας με την ιδιοκτησία και τη φιλοξενία που θα δουν και θα παρέχουν την καλύτερη αναφορά στους φίλους και τους πολίτες τους που θα έρθουν στη χώρα μας αργά ή γρήγορα.

***

Εάν το κράτος δεν το κάνει, εάν δεν μπορεί, αφήστε το όχι. Εάν τα πανεπιστήμια δεν το κάνουν, εάν δεν μπορεί, τότε μην το κάνετε. Είναι στα χέρια μας να καθαρίσουμε την ντροπή τους, το πιο σημαντικό, να ανακουφίσουμε το χρέος της συνείδησης στον εαυτό μας ως άνθρωπος.

Θα είναι αρκετό για να ξεκινήσετε περισσότερη ανοχή και κοινή χρήση. Αυτά θα σώσουν τον κόσμο, αυτό που κάνουμε θα μας κάνει πιο ανθρώπινους …

.Source