Με τα τελευταία ζητήματα ακριβώς μπροστά από το κοινοβούλιο … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Το έτος των εκλογών είναι το 2021, καθώς περίπου στα μέσα του έτους οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους 56 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αντίθεση με άλλες προεκλογικές περιόδους των τελευταίων ετών, η ένταση των τρεχόντων προβλημάτων δεν αφήνει πολύ περιθώρια για οράματα και πάρτι.

Από τη μία πλευρά, η επιδημία, η οποία έχει παραλύσει σοβαρά, εκτός από το ίδιο το κράτος, τον μικρόκοσμο του μέσου κυπριακού νοικοκυριού, και από την άλλη πλευρά, τα πιθανά προβλήματα διαφθοράς μετά τις αποκαλύψεις του KEP և Κύπρου, καθιστούν αυτή την προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και άνευ προηγουμένου για όλους.

Όσον αφορά τις ψηφοφορίες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από τα περισσότερα κόμματα, το ζήτημα των εκλογών κατατάσσεται δεύτερο μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που αναμένονται σε αυτό το Σώμα, και το πιο σημαντικό, η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, η οποία αναμένεται να υποβληθεί ξανά στο Σώμα τον Ιανουάριο. ,

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην οργάνωση κομμάτων πριν από τις εκλογές. Τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, καθώς οι διαδικασίες των μερών που σχεδίασαν συνέδρια ή συνεδρίες για την ολοκλήρωση των ψηφοφόρων δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των ενεργειών που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Και στα δύο μεγάλα μέρη, οι διαδικασίες είναι πολύ πίσω. Η Δημοκρατική Ειδοποίηση, παρόλο που τα περισσότερα ψηφοδέλτια είναι κλειστά, η τελική τους δήλωση δημοσιεύεται στο τέλος του μήνα μετά τη Διάσκεψη. Σε τελική ανάλυση, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, όσοι θα είναι υποψήφιοι θα αποφασίσουν ή θα μάθουν καλύτερα τους κανόνες που πρέπει να υιοθετήσουν πριν από τις εκλογές για να αυξήσουν τη διαφάνεια.

Το Συνέδριο Πολιτικής Δημοκρατίας του Ιανουαρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 9: 10 Ιανουαρίου, θα είναι 100% online, το οποίο είναι μια μεγάλη καινοτομία για τα Κυπριακά δεδομένα. Τα κάλπη θα τοποθετηθούν στο DISY μόνο όταν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από θέσεις, κάτι που, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, φαίνεται να συμβαίνει στην περιοχή της Λεμεσού. Επιπλέον, τις ημέρες αμέσως μετά τη Συνέλευση, ο αρχηγός του κόμματος πρέπει να ανακοινώσει την επιλογή των αριστερών υποψηφίων, έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σύμφωνα με τις νόμιμες ποσοστώσεις.

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ότι η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική, καθώς οι διαδικασίες ξεκινούν από τα κάτω. “

Συγκεκριμένα, οι τοπικοί οργανισμοί του ΑΚΕΛ θα ορίσουν τους υποψήφιους που προτιμούν στις επαρχίες τους και από εκεί οι επαρχιακές συνελεύσεις θα παρουσιάσουν τα ονόματα των υποψηφίων στην Κεντρική Επιτροπή. Στο Axel, αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι ψηφοφορίες πρέπει να εγκριθούν από τις περιφερειακές συνελεύσεις στις αρχές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια να επικυρωθούν από την Κεντρική Επιτροπή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το κομματικό συνέδριο αναβλήθηκε τελικά μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2021.

Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το μόνο κόμμα που έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι στιγμής, ανακοινώνοντας 56 υποψηφίους από τα μέσα Δεκεμβρίου. Τώρα ο κομματικός μηχανισμός άρχισε να εργάζεται σκληρά, ώστε οι κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι να φτάσουν στη βάση του κόμματος.

Από την άποψη των εκλογών, ο κύριος στόχος του DIKO είναι να διατηρήσει, αν όχι να αυξήσει τα ποσοστά του, προκειμένου να κλείσει μόνιμα το κεφάλι των διαγραφών, των απελάσεων των προηγούμενων ετών και αργότερα να αφαιρέσει το κόμμα από τον εσωστρεφή.

Όσο για την ΕΔΕΚ, αν και ο προκαταρκτικός προγραμματισμός απαιτούσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών – την ανακοίνωση και των 56 υποψηφίων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήταν τελικά αδύνατο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ έχει ανακοινώσει όλους τους υποψηφίους της στη Λευκωσία, την Κερύνεια, την Πάφο και τη Λάρνακα. Μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ότι αναμένονταν υποψήφιοι από την επαρχία Αμμοχώστου, Λεμεσός.

Το κίνημα του Κογκρέσου և η πρόεδρός του Ελένη Θεοχάρους, μπαίνοντας στο κοινοβούλιο του, ο κύριος στόχος είναι να πολεμήσουν τη δική τους μάχη. Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των ψηφοφοριών συνεχίζονται, և περιοδικά, το Κίνημα ανακοινώνει τους υποψηφίους του.

Η Ελένη Θεοχάρους έχει ήδη ανακοινώσει τους πρώτους 18 υποψηφίους του Κινήματος, ενώ στη συνέντευξη Τύπου του περασμένου μήνα παρουσίασε τον στρατηγικό στόχο, τις ιδέες, τις προτάσεις και τις προτάσεις του Κινήματος ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2021 τον Ιανουάριο հետո Μετά τις επαφές της Ελένης Θεοχάρους αναμένεται να ανακοινώσουν τους άλλους υποψηφίους.

Τα ψηφοδέλτια της περιβαλλοντικής κίνησης είναι σχεδόν κλειστά, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με τα ψηφοδέλτια στην περιοχή της Αμμοχώστου. Οι εκλογές θα γίνουν για κάθε πολιτεία τις επόμενες εβδομάδες.

Όσο για το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την κορυφή της συνεργασίας με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις, τα προγράμματα υλοποιούνται τώρα. Αν και οι ανακοινώσεις έγιναν αρχικά πριν από την περίοδο των διακοπών, τελικά επεκτάθηκαν, Կար Ο Mario Karoyan ήταν σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που θα ενίσχυαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Οι διαδικασίες ELAM προωθούνται επίσης. Το ELAM συμμετέχει στις εκλογές με κύριο στόχο την ενίσχυση του βασικού επιτοκίου. Στο ELAM, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην πλήρωση και των 56 θέσεων, έτσι ώστε, για πρώτη φορά από την έναρξη του κόμματος, να υποβάλλουν πλήρη ψήφο σε όλες τις πολιτείες. Οι επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου αναμένονται τον Ιανουάριο.

Source