Μην παρασύρεστε από την προσβλητική γοητεία Bogus του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ομιλία στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα, 8 Ιανουαρίου 2019. (AP / Burhan Ozbilici)

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη – την ίδια Ευρώπη που μόλις είχε κατηγορήσει ότι ήταν «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».

Από: Burak Bekdil

Αν ο Ισλαμιστής Ισλαμιστής της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε περισσότερες νύχτες χωρίς ύπνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου από ό, τι είχε για τις ανησυχίες του για τις αμερικανικές κυρώσεις, αυτό οφείλεται στις πιο επικείμενες και δυνητικά τιμωρητικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαμορφωθούν σε σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Πρέπει να είχε σχετικά ήσυχο ύπνο όταν τελείωσε η σύνοδος κορυφής. Μπορεί να πίστευε ότι κατάφερε να ξεφύγει από μια τεράστια ευρωπαϊκή βόμβα κυρώσεων, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Μπορεί, ωστόσο, να είναι λίγο πρόωρο για να αναστενάζει με ανακούφιση.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην Τουρκία μια σαφή προειδοποίηση τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν επέλεξε να κλιμακώσει τις εντάσεις, φέρνοντας ό, τι διαφορετικά θα ήταν απλώς διπλωματικά ζητήματα στο επίπεδο μιας μίνι σύγκρουσης πολιτισμών.

Ο Ερντογάν υπολόγισε ότι θα μπορούσε να παίξει τον σκληρό οθωμανικό σουλτάνο μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι η ΕΕ δεν θα τολμούσε ποτέ να κάψει τις γέφυρες τους με την Τουρκία. Είχε δίκιο και λάθος. Αγόρασε χρόνο, η ΕΕ δεν έκαψε τις γέφυρες τους, οι κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αλλάξουν την πορεία της Τουρκίας. Παρ ‘όλα αυτά, ο Ερντογάν έχει πλέον μια άλλη προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας περαιτέρω σύγκρουσης πολιτισμών και μιας βιώσιμης αποκλιμάκωσης.

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, η Τουρκία τράβηξε ένα πλοίο εξερεύνησης υδρογονανθράκων από αμφιλεγόμενα νερά της Μεσογείου. Μετά από μήνες προκλητικών προσπαθειών εξερεύνησης που υποστηρίζονται από την ΕΕ, το πλοίο έρευνας Oruç Reis μεταφέρθηκε στο σπίτι.

Προσποιηθείτε ωραία

Επιπρόσθετα, σε μια ψεύτικη επίθεση, η Άγκυρα αγκάλιασε μια πλουραλιστική ρητορική προς τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της χώρας. «Οι θρησκευτικές μειονότητες είναι ο πλούτος της χώρας μας, βάσει της αρχής της ίσης ιθαγένειας και της κοινής ιστορίας», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Καλι σε δημοσίευση στο Twitter. «Οι διακρίσεις εναντίον τους θα αποδυνάμωναν την Τουρκία».

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη – την ίδια Ευρώπη που μόλις είχε κατηγορήσει ότι ήταν «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».

Στο τραπέζι της συνόδου κορυφής υπήρχε επίσης εμπάργκο όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ για την Τουρκία, όπως πιέστηκε επίμονα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αντί να επιλέξουν άμεσο εμπάργκο, ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητούσαν θέματα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. «Μιλήσαμε επίσης για το πώς πρέπει να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων στο ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι θέλουμε να συντονίσουμε με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την Τουρκία », δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων δεν ήταν απλώς η καρδιά του θέματος. Το 2018, οι συνολικές εξαγωγές όπλων της ΕΕ προς την Τουρκία ανήλθαν σε αμελητέα 54 εκατομμύρια δολάρια. Το 2019, αρκετές χώρες παραγωγής όπλων στην ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Κάτω Χώρες) σταμάτησαν ή περιόρισαν μεμονωμένα τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Το επίκεντρο του θέματος ήταν πόσο σκληρή θα έπαιρνε η ΕΕ σε κυρώσεις σε μια εποχή που η εθνική οικονομία της Τουρκίας ήταν σε ελεύθερη πτώση. Αυτό που αποφάσισε οι Βρυξέλλες, αποδείχθηκε, ήταν: Όχι τόσο δύσκολο. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε έναν απροσδιόριστο αριθμό Τούρκων αξιωματούχων και οντοτήτων που εμπλέκονται στη γεώτρηση φυσικού αερίου στα ύδατα που διεκδικούν την Κύπρο – αλλά ανέστειλαν τις μεγαλύτερες αποφάσεις, όπως οι εμπορικοί δασμοί, έως ότου συμβουλευτούν την επερχόμενη αμερικανική διοίκηση του υποτιθέμενου εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden .

Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, θα ανακοινώσει τα ονόματα εκείνων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Μπόρελ ανέλαβε να προετοιμάσει προτάσεις για μια ευρύτερη προσέγγιση στην Τουρκία έως τον Μάρτιο, δίνοντας στην ΕΕ χρόνο να διαβουλευτεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Αυτό το παράθυρο δίνει στον Ερντογάν μια σύντομη, προσωρινή ανακούφιση. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα πρέπει να παίξει τα τελικά χαρτιά του προτού η ΕΕ σκληρύνει τις κυρώσεις ή καθυστερήσει να τις σκληρύνει για άλλους τρεις μήνες. Αυτές οι αναβολές αυστηρότερων κυρώσεων δεν είναι κερδοφόρα για τον Ερντογάν, ειδικά όταν οι ταυτόχρονες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλούν περαιτέρω την αποδυνάμωση της εύθραυστης οικονομίας της Τουρκίας.

Ίδιο παλιό Ερντογάν

Το πρόβλημα είναι, ένας εγγενώς αντιδυτικός, ισλαμιστής πολιτικός που έχει οικοδομήσει τη δημοτικότητά του σε μεγάλο βαθμό σε συνεχείς αντιπαραθέσεις με άλλα έθνη δεν μπορεί διανοητικά να μετατραπεί σε ειρηνικός συνεργάτης μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Δεν θέλει τουλάχιστον να σταματήσει να διευρύνει το φρικτό δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας του.

«Μην περιμένετε να ανταμείψω αυτόν τον τρομοκράτη [by releasing him]», Δήλωσε ο Ερντογάν λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μιλώντας για τον Σελαχάτιν Ντεμιρτάς, τον φυλακισμένο ηγέτη ενός φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος που κέρδισε πάνω από το 10% των εθνικών ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Ο Ντεμιρτάς, μαζί με 12 Κούρδους βουλευτές, περιμένει δίκη σε κράτηση για τρομοκρατικές κατηγορίες από το 2016. Νομικά, ο άνδρας που ο Ερντογάν αναφέρεται ως «τρομοκράτης» είναι μόνο ύποπτος χωρίς δικαστική απόφαση. Αυτό, ωστόσο, είναι η άρρωστη κατανόηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Ερντογάν: Είναι ο εκλεγμένος ηγέτης, οπότε πιστεύει ότι μπορεί να πάρει την ελευθερία να κηρύξει ύποπτους ένοχους ή μη ένοχους ενώ οι δικαστικές υποθέσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για να αγοράσει περισσότερο χρόνο τον Μάρτιο, ο Ερντογάν θα πρέπει επίσης να καταπιεί μεγάλα λόγια και προκλήσεις. Θα πρέπει να σταματήσει την τουρκική εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, να σταματήσει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και να στραφεί σε μια διπλωματική γλώσσα με την Ευρώπη, μια γλώσσα που δεν θα περιέχει λέξεις όπως ναζί, φασίστες και αντι-μουσουλμάνους ρατσιστές.

Κάποια πολύ σκληρή δουλειά περιμένει τον φοβερό σχολείο.

(Ινστιτούτο Gatestone)

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία. Είναι Μέλος στο Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.


Source