Μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της εργασίας

Από τον Χριστό Κονταρκίρη *

Εκτός από την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για την καταπολέμηση της επιδημίας έχουν επίσης επηρεάσει τον τομέα της απασχόλησης, με την εμφάνιση και τη διάδοση νέων μοντέλων εργασίας.

Η συζήτηση για τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας δεν είναι καινούργια, όπως στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης իական στις ΗΠΑ հատուկ ΕΕ հատուկ οικονομική κρίση հատուկ ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως φοιτητές, έγκυες γυναίκες և άτομα με αναπηρίες μπορούν να επιλέξουν πού և πότε να εργαστούν, ώστε να μπορούν να συνδυάσουν την εργασία με την ανατροφή παιδιών, διαβάζοντας և διαφορετικές θεραπείες

Ωστόσο, η επιδημία ανάγκασε πολλές εταιρείες να μετακινηθούν από τη θεωρία στην πράξη, υιοθετώντας το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας μιας νύχτας, μια εξέλιξη που φαίνεται να ανήκει στο μακρινό μέλλον, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου.

Η μετάβαση από ένα γραφείο σε ένα σπίτι δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά για μεγάλες εταιρείες με περισσότερα από 10 άτομα, οι οποίες έπρεπε να διατηρήσουν τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού τους, αλλά και με τους συνεργάτες και τους πελάτες, γεγονός που συνεπάγεται εξαιρετική τεχνολογική υποδομή.

Ως εκ τούτου, μέχρι το 2020, υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων, όπως η «Κοινή Επικοινωνία». Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία όλες οι μέθοδοι επικοινωνίας, οι συσκευές και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο χρήστη ενσωματώνονται σε μια ενιαία πλατφόρμα, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν μια ενημερωμένη εμπειρία επικοινωνίας. Η χρήση ολοκληρωμένων επικοινωνιών για εργασία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιχείρηση, όπως αυξημένη παραγωγικότητα, μειωμένο άγχος και μειωμένο λειτουργικό κόστος.

Μία από τις διεθνώς αναγνωρισμένες πλατφόρμες επιχειρηματικής επικοινωνίας είναι το Rainbow της Alcatel-Lucent Enterprise, ένα σύστημα που συνδυάζει υπηρεσίες cloud και αλληλεπίδραση συσκευών μέσω του Διαδικτύου των πραγμάτων (Things of Internet-IoT). Συγκεκριμένα, παρέχει τηλεπικοινωνίες calls Κλήσεις Διαδικτύου, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων), κοινή χρήση οθόνης (κοινή χρήση οθόνης) և έγγραφα, αρχεία (βίντεο, ήχος) exchange ανταλλαγή εικόνων μεγάλης κλίμακας μέσω οποιασδήποτε συσκευής, tablet, smartphone κάτω από:

Για παράδειγμα, εάν το επιχειρηματικό τηλεφωνικό σύστημα είναι συνδεδεμένο στο Rainbow, οποιοσδήποτε υπάλληλος με προφίλ Rainbow μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του υπολογιστή του, να λάβει email από τον τηλεφωνητή του և να στείλει αρχεία κατά την πραγματοποίηση κλήσεων.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020 Το 34,6% των εταιρειών με περισσότερους από δέκα υπαλλήλους δήλωσαν ότι αγόρασαν υπηρεσίες Cloud. Η χρήση του IoT έχει επίσης αυξηθεί. Το 19,8% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι χρησιμοποιούν συσκευές ή συστήματα που μπορούν να ελεγχθούν μέσω του Διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιδημία, το ενδιαφέρον για τις Consolidated Communication Technologies αυξήθηκε κατά 86%, σύμφωνα με την Avant Research & Analytics, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών της United Communications ανήλθε σε 36,91 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια της επιχείρησης, είναι πλέον σαφές ότι οι εταιρείες που δέχονται αλλαγές և η τεχνολογική πρόοδος αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

* Ειδικός σύμβουλος expert NEDECO: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ: ΕΠΕ για λύσεις Επικοινωνία: Κέντρα:

Source