Μιτζωτάκης. Σύντομα ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης 2020 Μειώστε σημαντικά τις ροές προσφύγων έως το 2020

Η περαιτέρω «προστασία» των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, με την απόκτηση του Εθνικού Ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Συστήματος Ελέγχου (ESOTHE), ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Akritik.

Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, στις 30 Οκτωβρίου, υποβλήθηκαν 10 αιτήσεις στην ESOTHE. Η λειτουργία του συστήματος θα αυξήσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της ελληνικής ακτοφυλακής, ενώ τα θέματα επιτήρησης και ασφάλειας στη θάλασσα βρίσκονται στην εθνική ατζέντα.

Σημαντική μείωση των ροών προσφύγων

Οι ροές προσφύγων / μετανάστευσης αναφέρθηκαν ότι μειώθηκαν απότομα φέτος με την ενεργοποίηση των ναυτικών συνοριοφυλάκων χωρίς καμία έκπτωση στη βοήθεια. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο όγκος των ροών προς τη Λέσβο μειώθηκε κατά 83%.

Εκτός από τα εννέα τοπικά περιπολικά σκάφη, το λιμάνι της Λέσβου ενισχύεται συνεχώς από υπεράκτιες περιπολίες, παράκτια περιπολικά σκάφη, αεροσκάφη και προσωπικό.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ακτοφυλακή, το Ελληνικό Ναυτικό, τους άνδρες και τις γυναίκες του Ελληνικού Ναυτικού για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στα ελληνικά ναυτικά πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

«Είχα μια συνομιλία με τον κ. Κλαρίη, τον επικεφαλής της Ακτοφυλακής, και του είπα ότι ήθελα να είμαι εδώ πριν επιστρέψω στη Μυτιλήνη, για να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Και γνωρίζετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο την εκτίμησή μας αλλά και την πρακτική υποστήριξή μας. Και αυτό είναι κάτι που θα δείτε will θα δείτε στη διαδικασία, στις ευκαιρίες που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα, στους περισσότερους από τους πόρους που η Ακτοφυλακή προσθέτει συνεχώς σε όλα τα είδη σκαφών για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Φυσικά, ένα πολύ σημαντικό έργο στο εθνικό μας ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα να παρέμβουμε quickly περισσότερα κάνε τη δουλειά σου καλά. «Αφεντικό, ευχαριστώ πάλι πάλι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στην ακτοφυλακή, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι γυναίκες και οι άνδρες της ακτοφυλακής είναι εξαιρετικά περήφανοι για όλους μας. Έτσι, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, όλων των ελληνικών γυναικών, του επικεφαλής του προσώπου σας, όλων των γυναικών, όλων των ανδρών της ακτοφυλακής, σας ευχαριστώ πολύ – μια καλή χρονιά, καλύτερη από τη χρονιά που μας αφήνει.

Πλύσεις για δυνατούς ανέμους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα επικοινωνούσε μέσω ραδιοφώνου με το πλήρωμα της Ακτοφυλακής 060 που περιπολούσε βόρεια της Λέσβου.

“Με τη σειρά μου, ήθελα να σας συγχαρώ για τα γενέθλιά σας. Ευτυχισμένο το νέο έτος! Και, φυσικά, σας ευχαριστώ για αυτό που κάνατε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή υπερασπιζόμενοι τα σύνορά μας, τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι Έλληνες άνδρες και γυναίκες είναι πολύ περήφανοι για την εργασία τους στην ακτοφυλακή. Γι ‘αυτό σήμερα, την παραμονή του χρόνου, ήθελα να είμαι εδώ στη Μυτιλήνη, για να σας μεταφέρω τις προσωπικές μου επιθυμίες, να ξέρω ότι απολαμβάνετε όχι μόνο την εκτίμησή μας, αλλά και την πρακτική μας υποστήριξη.

Σε εσάς, κύριε Διοικητή, staff το προσωπικό σας, բոլոր όλοι οι αξιωματικοί της Ακτοφυλακής, γυναίκες և άνδρες, αφεντικό, έχετε μια καλή χρονιά. Όπως είπε ο ηγέτης ήρεμα στο Αιγαίο Πέλαγος. Υγεία և χαρά σε εσάς և τις οικογένειές σας. Να είναι καλό.

Ο καπετάνιος του σκάφους απάντησε στις επιθυμίες ολόκληρου του πληρώματος και είπε στον Πρωθυπουργό. “Το πλήρωμα περιπολεί επί του παρόντος βόρεια του παραμεθόριου νησιού της Λέσβου. Κύριε Πρωθυπουργέ, εξ ονόματος μου և Εκ μέρους του πληρώματος 060, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μας, և καθώς είστε και ο καπετάνιος ενός μεγάλου πλοίου που ονομάζεται Ελλάδα, καλές θάλασσες – ισχυροί άνεμοι. Ευχαριστώ πολύ. Καλή τύχη. “
“Κάναμε το καθήκον μας”

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Κωνσταντίνο Φλώρος, επιβιβάστηκε στη συνέχεια στο ναυτικό κανόνι «Κάσος».

Στη δήλωση, ο πρωθυπουργός σημείωσε.

“Το 2020, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Η Ακτοφυλακή, σε καλή συνεργασία με το Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κάναμε το καθήκον μας. Φυσικά, αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς. Η άφιξη των παράνομων μεταναστών, η οποία μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% το 2020, fact στην πραγματικότητα, τα νησιά μας διαλύθηκαν πριν από ένα χρόνο λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετώπισαν. Γι ‘αυτό, κύριε Διοικητή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ναυτικού μας, αλλά φυσικά τους αξιωματικούς όλων των Ενόπλων Δυνάμεων που πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα.

Διότι εκτός από τη διαχείριση του πρόσφυγα, έχουμε δοκιμαστεί από τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Οι δυνάμεις έχουν δείξει ότι είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας և τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας έχουν κάνει υπερήφανοι և υπερήφανοι όλη αυτή τη στιγμή.

Και δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα πιο συμβολικό βήμα σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά από εδώ, στα σύνορά μας, στη Μυτιλήνη, με την Ακτοφυλακή, το ναυτικό μας, τον στρατό μας. Η Πολεμική Αεροπορία μας θα ήθελε να σας ευχαριστήσει με τη στολή που σας εύχεται καλή χρονιά με καλή υγεία και ασφάλεια. Έχουμε δεσμευτεί να αναπληρώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, είμαστε χαρούμενοι που είστε πάντα περήφανοι για το εθνόσημο μας. “

Η πρώτη στάση της περιοδείας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν ένας από τους σταθμούς ελέγχου των συνόρων του ΕΛ.ΑΣ. όπου ενημερώθηκε από τον Lefteris Durudus, διευθυντή της Αστυνομίας του Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ακτοφυλακή, για τα σύγχρονα μέσα επιτήρησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

“Έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά: Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί συμβάλλετε επίσης εδώ, στα νησιά, և, φυσικά, στα χερσαία σύνορά μας – για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την προστασία των συνόρων της.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ένα διαφορετικό δόγμα προστασίας των συνόρων, της ξηράς και της θάλασσας. Και χαίρομαι πολύ που όλες οι δυνάμεις συμβάλλουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, η οποία είναι διαλειτουργικής φύσης.

Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας, όπως γνωρίζετε, το Εθνικό Ολοκληρωμένο Θαλάσσιο Σύστημα Ελέγχου, το οποίο, μετά από πολλές καθυστερήσεις, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τιμολόγησης. Για να έχουμε μια συνεχή οπτική εικόνα του τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τις γυναίκες και τους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας που επίσης διαπίστωσαν το 2020. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας, ειδικά στα χερσαία σύνορα, όπου έχετε την πρώτη σας αποστολή φρουράς.

Αλλά όπως βλέπουμε εδώ στα νησιά μας, συμβάλλετε επίσης, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, στο μέγιστο της δυνατότητάς σας, σε μεγάλες εθνικές προσπάθειες.

Σας ευχαριστώ και πάλι և Χρόνια πολλά և Καλή χρονιά! “

Πηγή: skai.gr

Source