Μοναχικοί λύκοι και δεξιά τρομοκρατία στη Δύση

Καθώς ο καπνός εξατμίζεται από το 2αρ Η λεωφόρος, στον καθαρό δρόμο του Νάσβιλ του Τενεσί, εικασίες σχετικά με τα κίνητρα μιας τρομοκρατικής επίθεσης κυκλοφορούν στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής, καθώς λαμβάνουμε πληροφορίες από τα mainstream αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο βομβιστής μπορεί να ήταν ένας λευκός άντρας με το όνομα Anthony Warner – οι ερευνητές τον αποκαλούν ακόμα μοναχικό βομβιστή.

Ενώ η ζημιά στην ιστορική οδό Nashville ήταν τεράστια, δεν υπήρχε απώλεια ζωής. Ωστόσο, η τρομοκρατική επίθεση έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Τι ρόλο έχει διαδραματίσει το πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στην ενεργοποίηση μιας τέτοιας πράξης; Γιατί τέτοιες περιπτώσεις αναφέρονται πάντα ως «πράξεις μοναχικού λύκου» και δεν αποδίδονται σε δεξιές ομάδες και, γιατί υπάρχει η κατάσταση άρνησης στις δυτικές πρωτεύουσες, ειδικά στις ΗΠΑ; Είναι αυτή η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από έναν λευκό supremacist με αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή που φέρει όχημα (VBIED);

Η δεξιά πολιτική δεν είναι νέο φαινόμενο. Σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό, έχει αυξηθεί σε πολλές δυτικές χώρες. Κοιτάζοντας γύρω, η Ευρώπη είναι τώρα υπό την επιρροή των δεξιών πολιτικών κομμάτων σε σχεδόν κάθε χώρα. Μια έκθεση του BBC, «Ευρώπη και Δεξίς Εθνικισμός: Ένας οδηγός ανά χώρα», δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019, επισημαίνοντας το φαινόμενο: «Από τη Γερμανία, όπου το AfD έχει γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Bundestag, Ισπανία, όπου η Vox έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο », η δεξιά είναι σε άνοδο. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εννέα ακροδεξιά κόμματα έχουν σχηματίσει ένα νέο μπλοκ, που ονομάζεται Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).» Τα ενεργά ακροδεξιά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα κατά σειρά των μεριδίων τους στις τράπεζες ψήφου και τη δημοτικότητα: Fidesz στην Ουγγαρία, Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα στην Ελβετία, Δανικό Λαϊκό Κόμμα στη Δανία, Νέα Φλαμανδική Συμμαχία στο Βέλγιο, Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στην Εσθονία, Φινλανδοί στη Φινλανδία, Σουηδία Δημοκράτες στη Σουηδία, Ο Σύνδεσμος στην Ιταλία, Vox στην Ισπανία, Εθνικό Ράλι στη Γαλλία, Κόμμα Ελευθερίας στις Κάτω Χώρες, Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Γερμανία, Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία στην Τσεχική Δημοκρατία, United Patriots στη Βουλγαρία, η Σλοβακία μας στη Σλοβακία, η Συνομοσπονδία στην Πολωνία, η Ελληνική Λύση στην Ελλάδα και η Elam στην Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτυχία του Τραμπ το 2016 είχε τεράστια υποστήριξη από ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ και ότι το Brexit προκλήθηκε από την ίδια ιδεολογία, λίγα ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την άνοδο του νεοναζισμού στη Δύση.

Ο λόγος για την άνοδο των δεξιών πολιτικών κομμάτων περιλαμβάνει την απογοήτευση με το πολιτικό κατεστημένο, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, την ισλαμοφοβία, την αραίωση της εθνικής ταυτότητας και τις κακές επιδόσεις της ΕΕ.

Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι ένα πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στη Δύση προκαλεί πολλή οργή σε ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες μπορεί να έχουν κίνητρο να καταφύγουν σε τρομοκρατικές πράξεις.

Σταδιακά το ζήτημα των μοναχικών λύκων έχει γίνει το αντικείμενο ενημερωμένης συζήτησης στη Δύση. Για να κατανοήσουμε την ετυμολογία του όρου «μοναχικός λύκος» στον πολιτικό τομέα και την τρομοκρατία, χρησιμοποιήσαμε Ο φύλακας έρευνα με τίτλο «Ο μύθος του τρομοκράτη του Lone Wolf»: «Τον Απρίλιο του 1925, Οι Νιου Γιορκ Ταιμς ανέφερε για έναν άνδρα που «ανέλαβε τον τίτλο του« Lone Wolf », ο οποίος τρομοκρατούσε τις γυναίκες σε μια πολυκατοικία της Βοστώνης Αλλά θα ήταν πολλές δεκαετίες πριν ο όρος συνδεθεί με την τρομοκρατία. Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, κύματα τρομοκρατίας δεξιάς και αριστεράς έπληξαν τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Συχνά ήταν δύσκολο να πει κανείς ποιος ήταν υπεύθυνος: ιεραρχικές ομάδες, διάχυτα δίκτυα ή άτομα που λειτουργούσαν μόνοι τους. Οι μοναχικοί ηθοποιοί θεωρούνταν εκκεντρικές παραξενιές, όχι ως πρωταρχική απειλή.

«Η σύγχρονη έννοια της τρομοκρατίας του μοναχικού λύκου αναπτύχθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις ΗΠΑ. Το 1983, σε μια εποχή που οι ακροδεξιές οργανώσεις δέχονταν τεράστια πίεση από το FBI, ένας λευκός εθνικιστής με το όνομα Louis Beam δημοσίευσε ένα μανιφέστο που ζήτησε «αντίσταση χωρίς ηγέτες» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Beam, ο οποίος ήταν μέλος τόσο του Ku Klux Klan όσο και του Aryan Nations group, δεν ήταν ο πρώτος εξτρεμιστής που επεξεργάστηκε τη στρατηγική, αλλά είναι ένας από τους πιο γνωστούς. Είπε στους οπαδούς του ότι μόνο ένα κίνημα που βασίζεται σε «πολύ μικρά ή ακόμα και ένα άτομο αντίστασης… θα μπορούσε να καταπολεμήσει την πιο ισχυρή κυβέρνηση στη Γη».

Ενώ η ετυμολογία του όρου μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα από ιστορική άποψη, η τρέχουσα εκδήλωσή της και οι δεσμοί με την ομαδική τρομοκρατία χρειάζονται περισσότερη συζήτηση. Ο δυτικός κόσμος γενικά και οι ΗΠΑ ειδικότερα αποφεύγουν να αναγνωρίσουν ότι το τρέχον κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του μοναχικού λύκου οφείλεται σε δεξιές ομάδες, και αυτή είναι η κύρια αιτία της αδυναμίας της Δύσης να δημιουργήσει συναισθηματικά τείχη προστασίας έναντι αυτής της αυξανόμενης τάσης.

Ο Guardian επισημαίνει ότι καθώς η δεκαετία του 2000 έφτασε στο τέλος της, οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν από ανθρώπους που φαινόταν να ενεργούν μόνοι τους ξεκίνησαν να ξεπερνούν όλους τους άλλους.

Δυστυχώς, η πρόσφατη τρομοκρατική πράξη στο Νάσβιλ εκτρέπεται και πάλι προς ένα «φαινόμενο μοναχικού λύκου». Η αρχική έρευνα από μια κοινή ομάδα αστυνομίας, το Γραφείο Ερευνών του Τενεσί, το FBI και το DHS δηλώνουν ήδη ότι τείνουν να συμπεράνουν ότι δεν μπορεί να εμπλακεί κανένα άλλο άτομο ή ομάδα. Ένας άλλος λόγος για αυτήν την άρνηση είναι η εντύπωση που δημιουργούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρομοκρατία αυτοκτονίας οφείλεται κυρίως σε ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες και οι δεξιές ομάδες στη Δύση μέχρι στιγμής δεν την έχουν υιοθετήσει ως modus operandi.

Δυστυχώς, ακόμη και τρομοκράτες όπως ο Anders Breivik, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο θανατηφόρος επιθετικός μοναχικού λύκου στην ιστορία της Ευρώπης», χαρακτηρίστηκε ως μοναχικός λύκος. Ο Guardian δηλώνει ότι πριν από τη σύλληψή του, ο Μπρέιβικ είχε από καιρό επαφή με ακροδεξιές οργανώσεις. Ένα μέλος του English Defence League είπε Ο Τηλεγράφος ότι ο Breivik είχε τακτική επαφή με τα μέλη του μέσω Facebook και είχε «υπνωτικό» αποτέλεσμα σε αυτά.

Ένας πρώην αξιωματούχος του FBI, ο Frank Figliuzzi υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη των αρχών επιβολής του νόμου σχετικά με τις έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση στο Νάσβιλ μπορεί να έχει αξία, πιθανότατα λόγω μιας κατάστασης άρνησης όπως συζητήθηκε προηγουμένως.

Δήλωσε, «Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας για αυτό το άτομο. Εάν υπάρχει κάποια άνεση που πρέπει να ληφθεί εδώ, είναι πιθανό αυτό να καταλήξει να μην συνδεθείτε με μια μεγαλύτερη ομάδα ή οργανισμό, διεθνή ή εγχώρια, αλλά μάλλον ένα προσωπικό, πραγματικό ή αντιληπτό, βόειο κρέας, που ενεργεί σε κάτι που μπορεί ή όχι σχετίζονται με αυτό το κτίριο AT&T. Θα είναι προσωπικός σε αυτόν. ”

Τα επίγεια γεγονότα είναι διαφορετικά. Ο Anthony Warner συγκέντρωσε μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών σε ένα VBIED, εγκατέστησε μια συσκευή προειδοποίησης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, οδήγησε σε μια γειτονιά υπό συνεχή παρακολούθηση και σταθμεύει το RV του στην περιοχή προορισμού για αρκετό χρόνο για να ανατινάξει το δρόμο σε 2αρ Λεωφόρος. Ήταν δυνατό χωρίς βοήθεια από μια οργανωμένη ομάδα;

Η ταπεινή μας αντίληψη για το θέμα είναι ότι είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση VBIED αυτοκτονίας από έναν δεξιό λευκό υπέρμαχο στο αμερικανικό έδαφος. Η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, πρέπει να εξετάσει τις βαθιές και αναδυόμενες γραμμές βλάβης της δεξιάς τρομοκρατίας, η οποία παρέμεινε στις λευκές υπεραξιστικές ομάδες για σχεδόν τρεις δεκαετίες και σταδιακά γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό μιας διχασμένης πολιτείας.

Δημοσιεύθηκε στο The Express Tribune, 27 Δεκεμβρίουου, 2020.

Σαν Γνώμη & Σύνταξη στο Facebook, ακολουθηστε @ETOpEd στο Twitter για να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις για όλα τα καθημερινά μας κομμάτια.

Source