“Μου είπε ότι αν ήθελα να περάσω καλά, έπρεπε να συνδεθώ με τον καπετάνιο.”

Στην Ελλάδα, η υπόθεση της Σόφιας Μπεκατόρου στην Κύπρο έφερε μια σειρά ομολογιών, αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας σε επαγγελματικούς τομείς. Μετά τις αποκαλύψεις αθλητών, ηθοποιών και γυναικών που έχουν διωχθεί από πολιτικούς, προέκυψε δημόσια διαμαρτυρία από τον πρώην στρατό. Ο Μιριαντούλας Παπασοκράτους, ο οποίος εμφανίστηκε σε ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση με απειλές, απολύθηκε τελικά από την τιμωρητική του εργασία στην Εθνική Φρουρά.

Καταγράφοντας τις λεπτομέρειες του συμβάντος, είπε ότι όταν έσπασε τη σιωπή του, δέχτηκε πόλεμο, απειλές κατά της ζωής του και απολύθηκε από την Εθνική Φρουρά και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Το όνομά μου είναι Miria Papasocratus, είμαι 47 ετών. Το 1997 προσχώρησα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα διαζευγμένη μητέρα τριών. Θα ξεκινήσω με την περίπτωση του 1999, όταν δούλευα σε πυροβολικό 199 μοιρών. Παραδέχτηκα τις πρώτες σεξουαλικές επιθέσεις, που μου έλεγαν αν ήθελα να περάσω καλά, να έχω έναν καπετάνιο σε αυτό το στρατόπεδο με έναν καπετάνιο. Φυσικά, της είπα ότι ήθελα να το σκεφτώ για να το αποφύγω, αλλά αρνήθηκα. Τότε παραπονέθηκα, αλλά δυστυχώς, πηγαίνοντας στον τότε διοικητή μου, με ρώτησε αν είχα κάποια πληροφορία. “Δυστυχώς, δεν υπήρχαν στοιχεία, δεν μπορούσα να συνεχίσω, αν και ενημέρωσα τους προϊσταμένους μου.”

“Πόλεμος”, μεταγραφές και ένα δεύτερο περιστατικό

Τότε άρχισε ο ψυχολογικός πόλεμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές μεταγραφές για τη δεύτερη περίπτωση …

Απλώς μας γνώρισε τότε. Στη συνέχεια ήρθαν οι διάφορες μεταφορές μου, οι οποίες έπρεπε να μετακινηθούν λόγω αυτών των καταστάσεων και βρέθηκα στην 8η Ταξιαρχία Πεζικού στην Πάφο. Τον Νοέμβριο του 2010, δέχτηκα σεξουαλική επίθεση και επίθεση στο γραφείο μου. Ο κύριος με άρπαξε από την κοιλιά, άρχισε να τρίβει την κοιλιά μου και να με φιλάει, λέγοντας ότι με έκανες κοιλιά “

“Με ρώτησαν για το τι ήθελα να μείνω ήσυχος, μου είπε αργά”

Δεν έμεινε σιωπηλός, ανέφερε τα περιστατικά για να βρει ξανά «τείχη», να του ρωτηθεί τι ήθελε να σιωπήσει, να υποτιμήσει τι είχε συμβεί.

«Απάντησα, ανέφερα το περιστατικό στον πρώτο ανακριτή, ο οποίος, φυσικά, τον υποστήριξε, αλλά αυτός ο κύριος δέχτηκε αυτό που είχε συμβεί και ζήτησε συγγνώμη. Μου ζήτησε να συνεχίσω να δουλεύω μαζί του, αλλά αρνήθηκα και του ζήτησα να κινηθεί. Έκτοτε, έχω υποβάλει καταγγελία στον Επίτροπο της Διοίκησης, αλλά από τη δεύτερη μέρα, άρχισαν ψυχολογικοί πόλεμοι, απειλές, εκβιασμός και κάθε μορφή βίας, ώστε να μπορώ να κλείσω το στόμα μου. “Μου ρωτήθηκαν επίσης στο γραφείο του ανακριτή τι ζητούσα για να παραμείνω σιωπηλός. Μου είπε αργά τι είχε συμβεί.”

Απειλές ացում Απόλυση

Περιέγραψε τον αγώνα του για δικαιοσύνη, τις απειλές που έλαβε και πώς τελικά έγινε η απόλυση.

«Ακολούθησε πολύ κακή πίεση, υπέβαλα αίτηση στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζήτησα την αιτιολόγησή μου. Ανέφερε τις υποθέσεις στις επιστολές μου σε όλα τα αρμόδια όργανα της δημοκρατίας. Του έδωσα μια υπόθεση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά συνέχισα να αντιμετωπίζω εμπόδια. Δεν θα με άφηναν να φύγω. Με εκβίασαν και παρενοχλήθηκα για να αποσύρω το παράπονό μου και να επιστρέψω γιατί φοβόμουν τη ζωή μου. Μπορώ να αποδείξω ό, τι λέω σε οποιοδήποτε δικαστήριο, εάν είναι απαραίτητο. Τότε ήρθαν οι απειλές στο πρόσωπό μου, οι ενοχλήσεις στην οικογένειά μου, στους ανθρώπους με τους οποίους είχα μια καλή σχέση. “Αργότερα, το 2020, απολύθηκα με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν οι βαθμοί μου. Αυτό συνέβη από τότε που παραπονέθηκα σε αυτόν τον κύριο.”

“Με έσυραν και αναγκάστηκα να μεταναστεύσω”

Τελικά εξήγησε ότι είχε απελαθεί στην Ελλάδα μετά την απέλαση και τόνισε ότι ζητούσε δικαιοσύνη.

“Για 13 χρόνια το κοινωνικό μου περιβάλλον ήταν περιορισμένο. Ήμουν επίσης απομονωμένος από τον κόσμο, τον προσβάλω με πολύ κακά λόγια. Χρησιμοποίησαν τη μετάδοση εκ μέρους μου, had Έπρεπε να έρθω στην Ελλάδα για να αναζητήσω εργασία για να βγάλω τα προς το ζην. Δεν μου δόθηκε η σύνταξη, το εφάπαξ ποσό μου, το οποίο εγκρίθηκε για μένα έως το 2030 σε τέσσερα μέρη. Είναι αδύνατο να ζήσετε χωρίς χρήματα με σύνταξη 125 եվ ευρώ, όχι τώρα, αλλά 55 ετών. Απαιτώ την αιτιολόγησή μου ως ανθρώπου, απαιτώ τουλάχιστον τα ανθρώπινα δικαιώματά μου ask Ζητώ από άλλα κορίτσια που μπορεί να έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση να μιλήσουν, καθώς ορισμένα υψηλού επιπέδου άτομα χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους. Δουλεύουμε για να φτιάξουμε το ψωμί μας. “

Πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η δικηγόρος της κ. Παπασοκράτη είπε ότι είχε υποβάλει αίτηση στην ΕΣΔΑ μετά από ισχυρισμούς για κενό στην Κύπρο, «εξερεύνηση περιοχών όπου περισσότεροι άντρες κάνουν κατάχρηση εξουσίας». Όπως είπε, «είναι μια καλή ευκαιρία για όλα τα θύματα να αναλάβουν δράση, να πάρουν το λόγο, να διαμαρτυρηθούν ότι συνέβη σε αυτά, κυρίως για σεξουαλική παρενόχληση».

Source