Μπάιντεν και Τουρκία – Η Εθνική Εφημερίδα

Ο Joe Biden, περιμένοντας να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως ακριβώς σε ένα πραγματικό σταυροδρόμι στις σχέσεις του με την Τουρκία. Μπάιντεν προσέξτε αν ακολουθήσετε την πολιτική απέναντι στην Τουρκία που τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο μεγάλης πάλης εξουσίας, αλλά δεν θέλουν ακόμη να εισέλθουν σε μια περίοδο στρατιωτικής σύγκρουσης. Ο κύριος στόχος του είναι να εφαρμόσει τη δική του ατζέντα και να επιστρέψει στην προηγούμενη ισχυρή του θέση ενώ παλεύει με ρωσική και κινεζική επιρροή. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ αγνόησε το Υπουργείο Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και πληροφοριών των ΗΠΑ, εξασθένισε τις συμμαχίες των ΗΠΑ, άνοιξε το δρόμο για τους εχθρούς του και αγνόησε τις αμερικανικές αξίες. Τώρα η επίλυση αυτών των σφαλμάτων έχει γίνει το κύριο καθήκον του Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται πρόεδρος σε μια εποχή που η πανδημία, η οικονομική κατάρρευση, η ρατσιστική πόλωση και η αμερικανική δημοκρατία και η ενότητα αμφισβητούνται στο σπίτι. Για τις ΗΠΑ, οι σημαντικότερες δυσκολίες στην εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή. Η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν κυρώσεις και το κλίμα. Αυτό το κουιντέτο έρχεται μετά την Τουρκία ως το έκτο. Επειδή η Τουρκία έχει άμεσο αντίκτυπο σε δύο από τους πέντε. Ρωσία και Ιράν. Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο οποίος κατατάσσεται οκτώ ή ένατος. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις εχθροπραξίες σταδιοδρομίας του, κοντά στα ελληνικά και αρμενικά λόμπι και οι κουρδικοί συμπατριώτες Μπάιντεν είναι τόσο φιλικές προθέσεις για την Τουρκία. Σε αυτό το άρθρο, πριν και μετά το γεωπολιτικό σχέδιο παιχνιδιών του Μπάιντεν θα εξετάσει το εγγύς μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η προσωπικότητα του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ως αναπληρωτής του Ομπάμα ήρθε επανειλημμένα στην Τουρκία μεταξύ 2011-2016. Η ατζέντα του Μπάιντεν για την Τουρκία · Υπήρχε το βόρειο τμήμα της Συρίας, ο αγώνας ενάντια στο ISIS και η αμερικανική στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο YPG. Η δουλειά του Μπάιντεν ήταν να αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας. Νόμιζε ότι έκανε σημαντικά πράγματα γραμμένα σε μυστικά αρχεία που κράτησε σε μια σακούλα μεταξύ Ουάσιγκτον και βόρεια της Συρίας. Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, αλλά κατάφερε να λάβει έγκριση για είσοδο στη Βόρεια Συρία από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η εξομάλυνση των σχέσεων με τον Μπάιντεν απαιτεί μεταβατική περίοδο. Ο Μπάιντεν είναι ζιγκ και ζαγκ. Λίγο πριν το 2014 και το 2016, ζήτησε συγγνώμη για όσα είπε για τον Ερντογάν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Μπάιντεν ήταν υπέρ της διαίρεσης του Ιράκ σε τρία de facto κράτη. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν όπλα και οχήματα στο YPG στη βόρεια Συρία.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν είχε κάνει την καριέρα του στις παραδοσιακές εχθρικές ομάδες και σχηματισμούς στην Τουρκία. Ας δούμε την επίσημη δήλωση με τίτλο “Όραμα για την Ελλάδα”, την οποία δημοσίευσε στην προεκλογική του εκστρατεία τον Οκτώβριο του 2020.

“Η απαράδεκτη κατοχή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο. Υποστηρίζω μια λύση που θα ενώσει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική, πολιτική ομοσπονδία ισότητας. “

Αυτές είναι οι ατομικές απόψεις της ελληνικής πλευράς, η οποία εξακολουθεί να βλέπει την τουρκική πλευρά ως μειονοτική κοινωνία. Στόχος είναι να καταπιεί τον τουρκικό πληθυσμό υπό την ελληνική διοίκηση στο νησί.

Μπάιντεν, λόγω του Τραμπ πρόσφατα ενάντια στην προκλητική διαχείριση συμπεριφοράς της Τουρκίας για να αναγκάσει την Ελλάδα να πιέσει, συμπεριλαμβανομένης της απειλής είχε κληθεί. Δεν αρκεί, ο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της Οικουμενικής αξίωσης στην Κωνσταντινούπολη και του πατριάρχη που επισκέφτηκε το 2011. Υποστηρίζει αιτήματα του Βαρθολομαίου από την Άγκυρα.

Ο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έχει λάβει συνεχή υποστήριξη από αυτούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα ακούσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αντίθεση του Τραμπ, η συμμόρφωση της Μπάιντεν Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ένα άλλο προβληματικό ζήτημα είναι οι ισχυρισμοί γενοκτονίας των Αρμενίων. Τον Απρίλιο του 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αναγνωρίσει επίσημα τους ισχυρισμούς. Αυτό το ζήτημα μπορεί να είναι η πρώτη σημαντική δοκιμαστική ημέρα στις 24 Απριλίου στη σχέση της Τουρκίας με τον Μπάιντεν.

Η άποψη των ΗΠΑ για την ηγεσία της Άγκυρας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη που θέλουν να επιστρέψουν στα πρώην οθωμανικά εδάφη τους στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δημιουργεί ένταση με τον στρατό, έναν πρώην σοβιετικό οπλιστικό τομέα Τουρκίας.

Δηλώνοντας την υποστήριξή του προς τον Τραμπ κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, η Άγκυρα έγινε η τελευταία πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ που συγχαίρει την προεδρία του Μπάιντεν.

Μπάιντεν και Τουρκία

Τον Ιανουάριο, η προτεραιότητα του Joe Biden θα είναι εγχώρια. Η καταπολέμηση της επιδημίας και η διόρθωση της οικονομίας είναι τα πιο επείγοντα ζητήματα. Στην εξωτερική πολιτική, ενώ η Κίνα βρίσκεται στον κύριο στόχο, αναμένεται γρήγορες αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Τραμπ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των ειδικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ σε προεδρικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτές τις προσωπικές σχέσεις και δεν έκρυψε πολλές αρνητικές απόψεις για την Άγκυρα.

Ο στρατός των ΗΠΑ, οι πληροφορίες και η διπλωματία σε μια βαθιά κρατική γραφειοκρατία, χωρίζονται στην Τουρκία. Ρεαλιστικοί όσοι δεν θέλουν να χαλάσουν πάρα πολλές σχέσεις με την Τουρκία, οι ιδεολόγοι θέλουν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα με σκληρές κυρώσεις. Ωστόσο, οι δύο ομάδες συγκλίνουν στο ακόλουθο ζήτημα. “Οι κυρώσεις της Τουρκίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να εισάγουν τον επιθυμητό τρόπο.” Μια άλλη αξιολόγηση των Αμερικανών είναι η εξής: Ενώ η Ρωσική-Τουρκική Στρατηγική Εταιρική Σχέση είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά, αλλά η Αμερικανική-Τουρκική Στρατηγική Εταιρική Σχέση έχει επίσης καταστραφεί πέρα ​​από την επισκευή.

Τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ την προσεχή περίοδο. Θα είναι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το YPG / PKK και το ζήτημα S-400. Από την πλευρά των ΗΠΑ, θα συζητηθούν πρώτα τα ακόλουθα ζητήματα.

– Κυρώσεις σχετικά με το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που ελήφθησαν από τη Ρωσία παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,

– Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τους συμμάχους τους στη Συρία, όπου το YPG / εκτελούσε τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ,

– Συμμάχοι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και διαφορές σχετικά με την ενέργεια που αφορούν δικαιώματα στην Ιταλία

Πίσω τους είναι; Έρευνα Halkbank, να ανασυσταθεί από την Τουρκία κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν των ΗΠΑ, Αμερικανούς υπαλλήλους που βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία και τις ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς στην Τουρκία (δημοκρατία, πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, κ.λπ.) Προσδοκίες για τη μελλοντική ατζέντα.

ΗΠΑ, Τουρκία και θα ακολουθηθεί από διπλή στρατηγική περιορισμού έναντι της Ρωσίας. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι οι ισχυρότερες κυρώσεις για την Τουρκία τα επόμενα 4 χρόνια. Φυσικά, οι συνθήκες των ΗΠΑ δεν θα περιορίζονται στο να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και να σταματήσουν να ακολουθούν ανεξάρτητες πολιτικές. Σε προχωρημένα στάδια του αμερικανικού καθεστώτος, το σχέδιο αλλαγής μπορεί να εμπλακεί στην Τουρκία.

Αποτέλεσμα; Τι να περιμένετε στην Τουρκία;

Η κρίση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να θεωρηθεί παράλληλη εξέλιξη με την πόλωση των Ηνωμένων Πολιτειών και την κρίση των εμπειρογνωμόνων που προκάλεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμιγνύονται μέσα της, η ενότητα της χώρας έχει υποστεί πολύ. Το κύριο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι η στρατηγική τους τύφλωση και η πνευματική τεμπελιά, η οποία συνεχίζεται παρά το αυξανόμενο δυναμικό της Κίνας. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα δημιουργήσει τη δική του τάξη διαδίδοντας τη δημοκρατία στον κόσμο με στρατιωτικές παρεμβάσεις και βόμβες. Η Κίνα δεν είναι η Μέση Ανατολή όπου οι άνθρωποι που σκοτώνεις δημιουργούν νέους εχθρούς.

Περιμένοντας τον νέο επικεφαλής των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουν η Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα συντονισμένο σχέδιο του Διατλαντικού σχετικά με αυτό. Αυτές οι κυρώσεις είναι συμβολικές κυρώσεις πέρα ​​από τις τρέχουσες απόλυτες κόκκινες γραμμές, ώστε να συμπεριληφθούν καταναγκαστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας. Οι κυρώσεις θα αφορούν κυρίως την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, τη μείωση των τουριστικών εσόδων και την αποτροπή των σχέσεών της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τουρκία, μια σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ. Το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο του βαλλιστικού αμυντικού συστήματος εναντίον του Ιράν. Το αμερικανικό στρατιωτικό όχημα στην Τουρκία είναι πολύ σημαντικό. ΗΠΑ, Μέση Ανατολή χωρίς Τουρκία, ο Καύκασος ​​και η Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να παίξουν. Η ανταγωνιστικότητα του Μπάιντεν στον κόσμο γίνεται πολύ σημαντική για την Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ παρομοιάστηκαν με μια αισιόδοξη άποψη για δύο αργές συγκρούσεις τρένων. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλές, ενδιαφέρουσες μέρες μας περιμένουν.

Source