Μπάιντεν και Τουρκία – Καθηγητής Δρ. Sait Yılmaz

Ο Joe Biden, περιμένοντας να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως ακριβώς σε ένα πραγματικό σταυροδρόμι στις σχέσεις του με την Τουρκία. Μπάιντεν προσέξτε αν ακολουθήσετε την πολιτική απέναντι στην Τουρκία που τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο μεγάλης πάλης εξουσίας, αλλά δεν θέλουν ακόμη να εισέλθουν σε μια περίοδο στρατιωτικής σύγκρουσης. Ο κύριος στόχος του είναι να εφαρμόσει τη δική του ατζέντα και να επιστρέψει στην προηγούμενη ισχυρή του θέση ενώ παλεύει με ρωσική και κινεζική επιρροή. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ αγνόησε το Υπουργείο Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και πληροφοριών των ΗΠΑ, εξασθένισε τις συμμαχίες των ΗΠΑ, άνοιξε το δρόμο για τους εχθρούς του και αγνόησε τις αμερικανικές αξίες. Τώρα η επίλυση αυτών των σφαλμάτων έχει γίνει το κύριο καθήκον του Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται πρόεδρος σε μια εποχή που η πανδημία, η οικονομική κατάρρευση, η ρατσιστική πόλωση και η αμερικανική δημοκρατία και ενότητα αμφισβητούνται στο σπίτι. D για ΗΠΑεπιχειρηματική πολιτικήΟι σημαντικότερες προκλήσεις αυτή τη στιγμή είναι: Κίνα, Ρωσία, Βόρεια Κορέα, το Ιράν κυρώσεις και το κλίμα. Αυτό το κουιντέτο έρχεται μετά την Τουρκία ως το έκτο. Επειδή η Τουρκία έχει άμεσο αντίκτυπο σε δύο από τους πέντε. Ρωσία και Ιράν. Ένας άλλος αντίκτυπος είναι στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο οποίος κατατάσσεται οκτώ ή ένατος. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις εχθροπραξίες σταδιοδρομίας του, κοντά στα ελληνικά και αρμενικά λόμπι και οι κουρδικοί συμπατριώτες Μπάιντεν είναι τόσο φιλικές προθέσεις για την Τουρκία. Σε αυτό το άρθρο, πριν και μετά το γεωπολιτικό σχέδιο παιχνιδιών του Μπάιντεν θα εξετάσει το εγγύς μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η προσωπικότητα του Μπάιντεν ..

Ο Μπάιντεν ως αναπληρωτής του Ομπάμα ήρθε επανειλημμένα στην Τουρκία μεταξύ 2011-2016. Η ατζέντα του Μπάιντεν για την Τουρκία · Υπήρχε το βόρειο τμήμα της Συρίας, ο αγώνας ενάντια στο ISIS και η στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο YPG. Η δουλειά του Μπάιντεν ήταν να αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας, όπως το βαθύ κράτος των ΗΠΑ που επιδιώκει το κουρδικό σχέδιο. Σκέφτηκε ότι έκανε σημαντικά πράγματα γραμμένα σε μυστικά αρχεία που κράτησε σε μια σακούλα μεταξύ Ουάσιγκτον και βόρεια της Συρίας. Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, αλλά κατάφερε να λάβει έγκριση για είσοδο στη Βόρεια Συρία από τον Τραμπ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η εξομάλυνση των σχέσεων με τον Μπάιντεν απαιτεί μεταβατική περίοδο. Ο Μπάιντεν είναι ζιγκ και ζαγκ. Λίγο πριν το 2014 και το 2016, ζήτησε συγγνώμη για όσα είπε για τον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είναι γνωστό ότι είναι Κουρδός συμπατριώτης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης του Ιράκ σε τρία de-facto κράτη και το ένα ως κουρδικό κράτος. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν όπλα και οχήματα στο YPG στη βόρεια Συρία.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν είχε κάνει την καριέρα του στις παραδοσιακές εχθρικές ομάδες και σχηματισμούς στην Τουρκία. Ας δούμε την επίσημη δήλωση με τίτλο “Όραμα για την Ελλάδα”, την οποία δημοσίευσε στην προεκλογική του εκστρατεία τον Οκτώβριο του 2020.

«Η απαράδεκτη κατοχή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο. Υποστηρίζω μια λύση που θα ενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική, πολιτική ομοσπονδία ισότητας.

Μπάιντεν, λόγω του Τραμπ πρόσφατα ενάντια στην προκλητική διαχείριση συμπεριφοράς της Τουρκίας για να αναγκάσει την Ελλάδα να πιέσει, συμπεριλαμβανομένης της απειλής είχε κληθεί. Δεν αρκεί, ο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της Οικουμενικής αξίωσης στην Κωνσταντινούπολη και του Πατριάρχη, τον οποίο επισκέφτηκε το 2011. Υποστηρίζει αιτήματα του Βαρθολομαίου από την Άγκυρα.

Ο Μπάιντεν ήταν πάντα φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και έχει λάβει συνεχή υποστήριξη από αυτούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα ακούσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αντίθεση του Τραμπ, η συμμόρφωση της Μπάιντεν Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ένα άλλο προβληματικό ζήτημα είναι οι ισχυρισμοί γενοκτονίας των Αρμενίων. Τον Απρίλιο του 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αναγνωρίσει επίσημα τους ισχυρισμούς. Αυτό το ζήτημα μπορεί να είναι η πρώτη σημαντική δοκιμαστική ημέρα στις 24 Απριλίου στη σχέση της Τουρκίας με τον Μπάιντεν.

Η άποψη των ΗΠΑ για την ηγεσία της Άγκυρας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη που θέλουν να επιστρέψουν στα πρώην οθωμανικά εδάφη τους στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δημιουργεί ένταση με τον στρατό, τα πρώην σοβιετικά διαστημικά οπλικά συστήματα και την Τουρκία που θέλουν να κάνουν την Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα ενός μουσουλμάνου özgürleştirerek.

Σε ένα βίντεο που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη με τους New York Times. Αυτή είναι η σκληρή κριτική για το καθεστώς στην Τουρκία και «όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά η διαδικασία επιλογής» μιλούσε για την αλλαγή εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, η Άγκυρα, η οποία έδειξε τη στάση της υπέρ του Τραμπ, ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της χώρας του ΝΑΤΟ που συγχαίρει την προεδρία του Μπάιντεν.

Μπάιντεν και Τουρκία ..

Τον Ιανουάριο, η προτεραιότητα του Joe Biden θα είναι εγχώρια. Η καταπολέμηση της επιδημίας και η διόρθωση της οικονομίας είναι τα πιο επείγοντα ζητήματα. Στην εξωτερική πολιτική, ενώ η Κίνα βρίσκεται στον κύριο στόχο, αναμένεται γρήγορες αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Τραμπ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των ειδικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ σε προεδρικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ευχαριστημένος με αυτές τις προσωπικές σχέσεις και δεν κρύβει πολλές αρνητικές απόψεις για την Άγκυρα.

Ο στρατός των ΗΠΑ, οι πληροφορίες και η διπλωματία σε μια βαθιά κρατική γραφειοκρατία, χωρίζονται στην Τουρκία. Ρεαλιστικοί όσοι δεν θέλουν να χαλάσουν πάρα πολλές σχέσεις με την Τουρκία, οι ιδεολόγοι θέλουν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα με σκληρές κυρώσεις. Ωστόσο, οι δύο ομάδες συμφωνούν στα ακόλουθα: “Οι κυρώσεις της Τουρκίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να εισάγουν τον επιθυμητό τρόπο.” Μια άλλη αξιολόγηση των Αμερικανών είναι η εξής: Αν και η Ρωσική-Τουρκική Στρατηγική Εταιρική Σχέση είναι μια γεωπολιτική πραγματικότητα, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά, αλλά η Αμερικανική-Τουρκική Στρατηγική Εταιρική Σχέση έχει επίσης καταστραφεί πέρα ​​από την επισκευή.

ΗΠΑ, Τουρκία και θα ακολουθηθεί από διπλή στρατηγική περιορισμού έναντι της Ρωσίας. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις για την Τουρκία τα επόμενα 4 χρόνια. Φυσικά, οι συνθήκες των ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν στο να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και να σταματήσουν να εφαρμόζουν ανεξάρτητες πολιτικές.

Οι Αμερικανοί έχουν ένα Σχέδιο Α στη Συρία που οι Ρώσοι, ο Άσαντ και οι Ιρανοί δεν θα τους αρέσουν. Και σχέδιο Β με SDF. Έτσι, το SDF διατηρείται για το σχέδιο Β. Εάν το Σχέδιο Α γίνει η βάση για μια τελική ειρήνη, δεν θα βλέπουν κανένα πρόβλημα στη συγχώνευση του SDF με τον Esat. Το YPG Kandil, η Τουρκία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να βρουν μια ισορροπία συμφερόντων, να προστατεύσουν τον δικό τους πληθυσμό στην αραβική περιοχή υπό τον έλεγχο της διατήρησης και προσπαθώντας να διοικήσουν.

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον Λιβυκό υπήκοο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την κυβέρνηση και το συμβόλαιο του Μπάιντεν θα είναι με το μέλλον της Τουρκικής επιχείρησης να είναι πιο καταπιεστικό έναντι της Ρωσίας. Η Άγκυρα θα ήταν η πιο ευτυχισμένη πολιτική για τον Μπάιντεν να αναγκάσει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ σε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να κατηγορήσει τα ΗΑΕ για παραβίαση του εμπάργκο.

Ο Μπάιντεν, ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης κατά της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανατολική Μεσόγειο προετοιμάζει την αίτηση.

Για τη συνέχεια και την εκτεταμένη έκδοση του άρθρου.

https://www.academia.edu/44783045/Biden_ve_Türkiye_

Source