«Μπορεί να είναι το έτος υγείας, δικαιοσύνης και εργασίας»

πανό61

Ο Cemal Özyiğit, Πρόεδρος του Κόμματος Κομμουνιστικής Δημοκρατίας (TDP), επιθυμούσε το 2021 να είναι μια ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη υγεία και ειρήνη, ακόμη και αν οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν το 2020 και είπε, “Αφήστε το 2021 να είναι το έτος υγείας, ισότητας, δικαιοσύνης και εργασίας.”
Σύμφωνα με τη δήλωση του TDP, ο Özyiğit είπε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα του 2020 δεν μπορούσαν να επιλυθούν, η πανδημία προκάλεσε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, ιδίως την υγεία και την οικονομία, ο τουρκοκυπριακός λαός έγινε φτωχότερος γενικά και ο τουρκοκύπριος λαός με παρεμβάσεις, ειδικά στις προεδρικές εκλογές. Υποστήριξε ότι ήταν μια χρονιά κατά την οποία η δημοκρατία της χώρας υπέστη βαριά τραύματα.
Ο Özyiğit δήλωσε ότι ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των τοπικών περιπτώσεων και επαφών έχει αυξηθεί και “έχει χαθεί ο έλεγχος” και ότι ενώ ο εμβολιασμός ξεκίνησε σε πολλές χώρες και τη Νότια Κύπρο, ακόμη και η ημερομηνία άφιξης του εμβολίου στην ΤΔΒΚ δεν είναι σαφής.
“ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ”
Ισχυρίζοντας ότι «η κυβέρνηση UBP-HP δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της», ο Özyiğit δήλωσε ότι το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά για την κοινωνία, ειδικά λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και ότι «σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας γινόταν φτωχότερα».
Ο Özyiğit δήλωσε ότι προστέθηκαν νέα στα υπάρχοντα προβλήματα λόγω της πανδημίας, και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν άνεργοι ενώ χιλιάδες εργασιακοί χώροι έκλεισαν και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση UBP-HP, η οποία ήταν στην αρχή μέχρι τον Οκτώβριο, δεν μπορούσε να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων.
Ο Özyiğit δήλωσε ότι οι πολίτες με χαμηλό και σταθερό εισόδημα έχουν περάσει δύσκολους καιρούς από οικονομική άποψη και ότι 1.500 TL και 2.000 TL δεν πληρώθηκαν για μήνες.
Ισχυρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον ιδιωτικό τομέα, ο Özyiğit τόνισε τη σημασία της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με το νέο έτος.
Ο Özyiğit δήλωσε ότι, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης UBP-HP, η χώρα έμεινε χωρίς κυβέρνηση για 2 μήνες λόγω της αποτυχίας του Προέδρου Τατάρ να δώσει έγκαιρα πληρεξούσιο και ότι το συνέδριο του UBP δεν μπορούσε να διεξαχθεί εγκαίρως λόγω παρεμβάσεων.
Ισχυρίζοντας ότι η προτεραιότητα της μειονοτικής κυβέρνησης UBP-DP-YDP δεν είναι η κοινωνία, είπε ο Özyiğit: «Αντιμετωπίσαμε μια κατανόηση που αποδέχτηκε τις παρεμβάσεις που έγιναν, αλλά αποφύγαμε τη διερεύνηση. Δυστυχώς, οι εξελίξεις δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον ».
“ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, Ο ΠΟΛΥ ΛΟΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ”
Υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά με την εκλογή του Mustafa Akıncı ως Προέδρου το 2015, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα στο Crans Montana, αλλά ο οδικός χάρτης αποσαφηνίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Özyiğit, σημείωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.
Υπενθυμίζοντας ότι τόσο η νεοσύστατη κυβέρνηση μειοψηφίας όσο και ο Πρόεδρος Τατάρ και οι Τούρκοι αξιωματούχοι έφεραν τη λύση των δύο κρατών στην ημερήσια διάταξη πριν από την 5η συνάντηση, ο Özyiğit υποστήριξε ότι η λύση με 2 ξεχωριστά κράτη δεν είναι δυνατή στην παρούσα συγκυρία και στο άμεσο μέλλον.
Ο Özyiğit είπε ότι «η πιο λογική, πιθανή και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία».
“Προσδοκίες για το 2021”
Ο Πρόεδρος του TDP Özyiğit, επιθυμώντας το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας θα ελαχιστοποιηθούν, ο πολιτισμός και ο εκδημοκρατισμός θα επιτευχθούν σε πραγματικούς όρους και οι αθέμιτες πρακτικές θα τερματιστούν και είπε, “Ελπίζω ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά όπου όλες οι χαρές και οι θλίψεις θα μοιραστούν κοινά”.

Source