Μπρεξτ. Σχέσεις ΕΕ-ΗΒ


Ο ανταποκριτής μας στο Λονδίνο Isahak A. Από τον Καρυπίδη

Μπρεξτ. Τι αλλάζει στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 1 π.μ. ώρα Κύπρου. Στις 00, το Ηνωμένο Βασίλειο և επίσημα belongs δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ. Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι ήθελαν να φύγουν. ΕΕ, έχουν συμβεί πολλά. Σκληρές διαπραγματεύσεις. Εντατική εκμάθηση. “Βαριές” συνομιλίες και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κινδυνεύει: Η Βρετανία ηγήθηκε δύο φορές στις εκλογές. Χρειάστηκαν ακόμη και τρεις πρωθυπουργοί για να το κάνουν, ενώ χύθηκαν “τόνοι μελανιού”, αναλύοντας βάσει ανάλυσης, έως ότου οι δύο πλευρές, την τελευταία στιγμή, μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τους όρους του άνευ προηγουμένου διαζυγίου τους.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα. Την παραμονή αυτών των Χριστουγέννων. Ήταν μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη, καθώς και οι δύο πλευρές, “ρίχνουν πολύ νερό στο κρασί τους” και από τις δύο πλευρές, συμφώνησαν να χωρίσουν ομαλά. Μετά από όλα, “πολλά χρήματα”, όπως το λέει η περίφημη επίθεση. Εκτιμάται ότι αυτή η διμερής εμπορική συμφωνία καλύπτει περισσότερα από 750 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen υπέγραψαν κείμενο 1246 σελίδων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το πρωί. Λίγο αργότερα, Βρετανοί αξιωματούχοι, οι ομόλογοι τους στην ΕΕ, πέταξαν τη RAF πάνω από το Αγγλικό Κανάλι, έφτασαν στο Λονδίνο και παρέδωσαν στον Νομισματικό Νο. 10 του Downing Street. Ο Μπόρις Τζον Ονσον είναι χαρούμενος που το λαμβάνει, γνωρίζοντας ότι η ιστορία του Μπρεξίτ, όπου ήταν ο πρωταγωνιστής, έχει τελειώσει, ακόμα κι αν το επιθυμεί. Με σύμβαση:

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο την Τετάρτη το απόγευμα ψήφισε υπέρ του πολυσέλιδου κειμένου μετά από πέντε ώρες συνόδου, σύμφωνα με την επίσημη αντιπολίτευση. Έτσι, με 521 ψήφους υπέρ και 73 κατά, περνά στη Βουλή των Λόρδων, όπως προβλέπεται από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Από εκεί, άνετα και γρήγορα, λαμβάνει ένα «ναι» και τελικά εμφανίζεται στο παλάτι για να υπογραφεί από τη βασίλισσα. Η εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ είναι πλέον κρατικός νόμος.

Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για την Κύπρο;

Εμπορικές συναλλαγές! Εισαγωγή δασμών և ποσοστώσεις: εξαγωγή

Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας είναι ότι στο τέλος δεν υπάρχουν δασμοί στο εμπόριο ΕΕ-ΗΒ, ποσοστώσεις εισαγωγών-εξαγωγών. Επομένως, οι εταιρείες μπορούν να διαπραγματεύονται με τους προηγούμενους όρους, επομένως τα κυπριακά προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπόκεινται σε πρόσθετους φόρους.

Οι έλεγχοι στα σύνορα և καθυστερήσεις

Αλλά θα υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα. Που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις συναλλαγές, μεγαλύτερη γραφειοκρατία και συνεπώς να αυξήσει έμμεσα το κόστος ορισμένων προϊόντων.

Κύπριοι μαθητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για Κύπριους μαθητές που σπουδάζουν ήδη εδώ, τίποτα δεν αλλάζει. Τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. Αλλά για εκείνους που θα έρθουν να σπουδάσουν από τώρα και στο εξής, τα δίδακτρα θα εξαρτηθούν σημαντικά από τη διαχείριση κάθε πανεπιστημίου. Αν και δεν είναι ακόμα όλα σαφή, φαίνεται ότι τα καλά πανεπιστήμια στοχεύουν στην αύξηση των διδάκτρων κάθετα, ενώ τα δίδακτρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μεσαίου και χαμηλότερου επιπέδου θα βασίζονται στη ζήτηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι νέοι φοιτητές δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μαλακά φοιτητικά δάνεια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Erasmus.

Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτοί οι Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όμως όσοι θέλουν να εγκατασταθούν εδώ από τώρα και στο εξής, πρέπει να έχουν έναν αριθμό προσόντων, να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να παρέχουν άδεια διαμονής – πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ταξιδέψτε για 90 ημέρες στην ΕΕ χωρίς βίζα

Παραδοσιακά, η βρετανική αγορά, μαζί με τη ρωσική αγορά, είναι οι βασικοί άξονες του κυπριακού τουρισμού. Επομένως, είναι πολύ θετικό ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον η τρίτη χώρα της ΕΕ για την ΕΕ, οι πολίτες του έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε χώρες Σένγκεν όπως η Κύπρος για 90 ημέρες χωρίς θεώρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αν υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι, ακόμη περισσότεροι. Το ίδιο ισχύει και για Κύπριους που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πραγματικότητα, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να έρθουν και να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Άγκυρας

Μια άλλη σημαντική αλλαγή μετά το Brexit είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί πλέον να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς να λογοδοτεί στην ΕΕ. Έτσι, η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, η οποία υπεγράφη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή. Αν και αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς αυτό το κείμενο απλώς αντικατέστησε αυτό που έχει η ΕΕ με την Τουρκία, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές εδώ στο Λονδίνο, “έχουν τεθεί τα θεμέλια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.”

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας το 2019 ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Βρετανία δεν είναι η δεύτερη τουρκική αγορά. “Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια νέα, πιο φιλόδοξη συμφωνία με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Είναι μέρος του σχεδίου μας να θέσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο ενός δικτύου σύγχρονων συμφωνιών με δυναμικές οικονομίες”, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου. , Liz Tracey.

Αυτή είναι η πέμπτη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλες χώρες μετά το Brexit. Πριν από την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία, ενώ το 2021 σχεδιάζονται δεκάδες παρόμοιες διμερείς συμφωνίες.

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source