Μπόσμαν. Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο ζει στο γκαράζ των γονιών του

Αυτά ήταν το 1990, όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε για πάντα. Το ποδόσφαιρο άλλαξε με δικαστική απόφαση σε Bosma. Ωστόσο, ο ίδιος ο Jean-Marc Bosman δεν έχει υποστεί τέτοια αλλαγή ή αναγνώριση, αν και έχει γίνει συνώνυμος με την ελεύθερη κυκλοφορία παικτών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Μετά από πέντε χρόνια δικαστικών διαφορών, ο Βέλγος κέρδισε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο άλλαξε τα πάντα για πάντα. Ο νόμος Bosman επέτρεψε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξι μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ οι κανονισμοί των εθνικών ομοσπονδιών των κρατών μελών της ΕΕ καταργήθηκαν. Περιορίστηκαν τέτοιες μεταφορές σε ξένους παίκτες, κάτι που επίσης αρνήθηκε. Έτσι, η εργατική νομοθεσία που ίσχυε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε στο ποδόσφαιρο και έγινε μια νέα πραγματικότητα. Δικαστική νίκη ενάντια σε όλες τις διαφορές. Στις 5 Ιουνίου 1996, ο George Vor Donis έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που χρησιμοποίησε το νόμο του Bosman. Πήγε στο Blackburn Rovers με ετήσιο μισθό πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραματικά. Οι επόμενες εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι ο Lionel Messi θα είναι ο υψηλότερος “δωρεάν” παίκτης όλων των εποχών – Παρίσι, Σίτι, ίσως κάποιος άλλος περιμένει την απόφασή του.

Εντάξει, αλλά για να κερδίσει το δικαστήριο, ο Βέλγος έπρεπε να πουλήσει το σπίτι του για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. Για 30 χρόνια, χιλιάδες παίκτες επωφελήθηκαν από το Bosman Act, είτε με αλλαγή ομάδων ως δωρεάν πράκτορες έξι μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου τους ή παίζοντας ως «κοινότητα» σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Χιλιάδες! Πόσοι από αυτούς θυμήθηκαν τον Bosman; Μόνο οι αδελφοί De Boer και ο Rabio, που του έδωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ

Γιατί; Επειδή ο Bosman ήταν 31 ετών όταν κέρδισε την αγωγή, ήταν ελεύθερος από τη Λιέγη, αλλά κανένας σύλλογος δεν τον ήθελε στο ρόστερ τους. Εκατομμύρια χορευτικοί χοροί πραγματοποιήθηκαν μετά από αυτό, αλλά δεν αφορούσε τον άνθρωπο που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αφέθηκε αβοήθητη, ζώντας με γονικό επίδομα 700 ευρώ που του καταβλήθηκε από το βελγικό κράτος, μέρος των χρημάτων που κέρδισε από συνεντεύξεις, αλλά αυτό επίσης μειώθηκε με τα χρόνια. Έγινε κατάθλιψη, βγήκε παρηγορημένος στο αλκοόλ. Ο Bosman τελικά εγκαταστάθηκε στο γκαράζ του σπιτιού του πατέρα του. Ίσως μετάνιωσε να απορρίψει τις δελεαστικές προσφορές για να το επιστρέψει.

Πηγή: foxbet.gr

Αυτά ήταν το 1990, όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε για πάντα. Το ποδόσφαιρο άλλαξε με απόφαση δικαστηρίου σε Bosma. Ωστόσο, ο ίδιος ο Jean-Marc Bosman δεν έχει υποστεί τέτοια αλλαγή ή αναγνώριση, αν και έχει γίνει συνώνυμος με την ελεύθερη κυκλοφορία παικτών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Μετά από πέντε χρόνια δικαστικών διαφορών, ο Βέλγος κέρδισε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο άλλαξε τα πάντα για πάντα. Ο νόμος Bosman επέτρεψε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξι μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ οι κανονισμοί των εθνικών ομοσπονδιών των κρατών μελών της ΕΕ καταργήθηκαν. Περιορίστηκαν τέτοιες μεταφορές σε ξένους παίκτες, κάτι που επίσης αρνήθηκε. Έτσι, η εργατική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε στο ποδόσφαιρο και έγινε μια νέα πραγματικότητα. Δικαστική νίκη ενάντια σε όλες τις διαφορές. Στις 5 Ιουνίου 1996, ο George Vor Donis έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που χρησιμοποίησε το νόμο του Bosman. Πήγε στο Blackburn Rovers με ετήσιο μισθό πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραματικά. Οι επόμενες εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι ο Lionel Messi θα είναι η μεταφορά του υψηλότερου «δωρεάν» παίκτη όλων των εποχών. “Παρίσι”, “Πόλη”, ίσως κάποιος περιμένει την απόφασή του.

Εντάξει, αλλά για να κερδίσει το δικαστήριο, ο Βέλγος έπρεπε να πουλήσει το σπίτι του για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. Για 30 χρόνια, χιλιάδες παίκτες επωφελήθηκαν από το Bosman Act, είτε άλλαξαν ομάδες ως δωρεάν πράκτορες έξι μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου τους είτε παίζοντας ως «κοινότητα» σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Χιλιάδες! Πόσοι από αυτούς θυμήθηκαν τον Bosman; Μόνο οι αδελφοί De Boer και ο Rabio, που του έδωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ

Γιατί; Επειδή ο Bosman ήταν 31 ετών όταν κέρδισε την αγωγή, ήταν ελεύθερος από τη Λιέγη, αλλά κανένας σύλλογος δεν τον ήθελε στο ρόστερ τους. Μετά από αυτό πραγματοποιήθηκαν εκατομμύρια χορευτικά τραγούδια, αλλά δεν αφορούσε τον άνθρωπο που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αφέθηκε αβοήθητη, ζώντας με γονικό επίδομα 700 ευρώ που του καταβλήθηκε από το βελγικό κράτος, μέρος των χρημάτων που κέρδισε από συνεντεύξεις, αλλά αυτό επίσης μειώθηκε με τα χρόνια. Έγινε κατάθλιψη, βγήκε παρηγορημένος στο αλκοόλ. Ο Bosman τελικά εγκαταστάθηκε στο γκαράζ του σπιτιού του πατέρα του. Ίσως μετάνιωσε να απορρίψει τις δελεαστικές προσφορές για να το επιστρέψει.

Πηγή: foxbet.gr

Source