Μόνο οκτώ χώρες θα συμπεριληφθούν στη «πράσινη» λίστα όταν η απαγόρευση των διακοπών αρθεί στις 17 Μαΐου

Μόνο οκτώ χώρες ενδέχεται να κηρυχθούν ασφαλείς για τους Βρετανούς καλοκαιρινούς παραθεριστές φέτος, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η μετάβαση στο εξωτερικό για διακοπές είναι επί του παρόντος παράνομη στην Αγγλία – με κανόνες που θα χαλαρώσουν από τις 17 Μαΐου εάν ο οδικός χάρτης από το κλείδωμα Covid συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Μια νέα έκθεση του Robert Boyle, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της BA, και κυκλοφόρησε στον ταξιδιωτικό κλάδο, κατατάσσει 52 χώρες με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού, τα επίπεδα μόλυνσης, τις παραλλαγές και την ικανότητα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος – τα τέσσερα κριτήρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ιρλανδία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ και η Μάλτα, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ αναμένεται να περιληφθούν στην «πράσινη λίστα».

Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ταξινομηθεί ως «κεχριμπάρι» ή «κόκκινο» – σημαίνει καραντίνα για οτιδήποτε φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτές τις τοποθεσίες, λέει ο Robert Boyle, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της British Airways.

Τα άτομα που φθάνουν από χώρες που αναφέρονται ως “κόκκινα” θα πρέπει να καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο με κόστος 1.750 £ όταν επιστρέψουν στην Αγγλία.

Όλες οι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, θα καταλήξουν σε μια πορτοκαλί ή κόκκινη λίστα, με κόκκινο νόημα χωρίς ουσιαστικά ταξίδια, και κεχριμπάρι που σημαίνει περιορισμούς όπως η καραντίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Τουρκία, η Κροατία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο πρέπει να είναι «κόκκινα», αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί για πολιτικούς λόγους, ανέφερε η έκθεση.

Οι χώρες που ταξινομούνται ως «κεχριμπάρι» θα απαιτούν από τους ανθρώπους να καραντίνα στο σπίτι για 10 ημέρες μετά την άφιξη.

Τα υψηλά ποσοστά Covid στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο σημαίνουν ότι είναι πιθανό να είναι «κεχριμπάρι» – αλλά είναι πιθανό τα νησιά να έχουν τη δική τους βαθμολογία.

Η έκθεση ανέφερε: «Πέρυσι, στα ισπανικά και ελληνικά νησιά δόθηκε βαθμολογία χαμηλότερου κινδύνου από την ηπειρωτική χώρα, και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά φέτος».

Μόνο πέντε χώρες έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 5% του πληθυσμού τους – τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ, τα ΗΑΕ και τη Μάλτα – ενώ μόνο επτά έχουν λιγότερες από 50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα.

Αυτές είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Ισλανδία και το Γιβραλτάρ.

Τα ποσοστά παραλλαγής είναι τα χειρότερα στην Τουρκία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Νότια Αφρική, αναφέρει το The Telegraph.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή LancsLive iPhone εδώ και Android εδώ.

Μπορείτε να εγγραφείτε για δωρεάν καθημερινές ενημερώσεις με το ενημερωτικό δελτίο LancsLive εδώ

.Source