Νέα «Βρετανική» μετάλλαξη κοραναϊού στην Ελλάδα Δημοσιογράφος Κύπρος

Μια νέα μετάλλαξη στο SARS-CoV-2 coronavirus VOC 202012/01, η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα εξαπλώθηκε πέρα ​​από το Old Albion, χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας.

Πώς αποκαλύφθηκαν οι 4 περιπτώσεις;

Συγκεκριμένα, τέσσερις επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έφτασαν στην Ελλάδα στις 30 Δεκεμβρίου, υποβλήθηκαν σε μοριακό πονόλαιμο (δοκιμή PCR) στο αεροδρόμιο, το οποίο έδειξε ότι ήταν φορείς του κοροναϊού. Στη συνέχεια, τα τέσσερα δείγματα στάλθηκαν στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ιατρικής Βιοτεχνολογικής Έρευνας στην Ακαδημία Αθηνών, το οποίο διήρκεσε 48 ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας ειδοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που αποδείχθηκε ότι αυτή η μετάλλαξη πέρασε τα βρετανικά σύνορα. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έδωσε καθοδήγηση σε κινητές μονάδες που επιθεωρούν τις πύλες της Ελλάδας για το νέο κοροναϊό, με έμφαση στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανακάλυψη τεσσάρων περιπτώσεων στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοτεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι μόνο η αρχή, καθώς η ανάλυση άλλων δειγμάτων των νέων φορέων κορωνοϊών έχει ξεκινήσει στη Βρετανία.

Οι φορείς μετάλλαξης βρίσκονται σε καραντίνα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις επιβάτες στους οποίους βρέθηκε το στέλεχος VOC 202012/01 έχουν τεθεί σε καραντίνα από τις 30 Δεκεμβρίου, η οποία αξιολογήθηκε θετικά, όπως ισχύει για όλους τους αερομεταφορείς, ανεξάρτητα από το SARS-CoV-2. από αυτήν ή από αυτή τη μετάλλαξη.

Ταυτόχρονα, ακούστηκε ένας συναγερμός στην Κύπρο καθώς ανακαλύφθηκαν 12 νέοι φορείς μετάλλαξης. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες την Κυριακή, αυτοί είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020. Το VOC 202012/01 βρέθηκε σε 12 από τα 19 δείγματα που εξετάστηκαν μεταξύ 6 και 20 Δεκεμβρίου.

Η νέα μετάλλαξη είναι “σάρωση”

Στη Βρετανία, όπου η μετάλλαξη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε πλέον κυρίαρχη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι υπηρεσίες του αναπτύσσονται ραγδαία στη Νοτιοανατολική, Ανατολική Αγγλία και σε μεγάλο μέρος του Λονδίνου. Στις 26 Δεκεμβρίου, περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις που καταλογίστηκαν στην VOC 202012/01 επιβεβαιώθηκαν στο εργαστήριο.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ειδοποιηθεί για μεταλλάξεις στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. Ισπανία: Σουηδία, καθώς και Αυστραλία, Καναδάς, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Ελβετία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη և ΗΠΑ.

Η δεύτερη μετάλλαξη είναι κρυφή

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Νότια Αφρική. Εκεί βρέθηκε μια μετάλλαξη 501 V2 παρόμοια με τον κορανοϊό. Οι εντάσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, με περισσότερες από 300 αναφορές από τότε, πυροδοτώντας πιθανώς ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της Νοτίου Αφρικής.

Δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης 501.V2 εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 22 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική. Στις 28 Δεκεμβρίου, ένα άλλο περιστατικό αναφέρθηκε στη Φινλανδία, παρόμοιο με αυτό ενός ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική.

Πώς επηρεάζουν οι νέες μεταλλάξεις την πορεία μιας επιδημίας;

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, τόσο το VOC 202012/01 όσο και το 501.V2, που κυριαρχούν στην Ευρώπη, συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα του κοροναϊού. Η αφρικανική μετάλλαξη, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή ασθένεια, κάτι που δεν συμβαίνει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης μεταλλάξεων SARS-CoV-2, VOC 202012/01 և 501.V2. “Παρόλο που δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι αυτά τα στελέχη είναι πιο επικίνδυνα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας τους, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου COVID-19 εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη νοσηλεία και το θάνατο, ειδικά σε ηλικιωμένους με συννοσηρότητα”

Ως εκ τούτου, το ECDC πιστεύει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιπτώσεων στα συστήματα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν επηρεάζεται

Παρά την αυξανόμενη μεταδοτικότητα του κοροναϊού που προκαλείται από τις δύο νέες μεταλλάξεις, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19. “Φυσικά, αυτή η διασύνδεση πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς ο εμβολιασμός αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες”, δήλωσε το ECDC.

Το γεγονός είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη VOC 202012/01 έχει αλλάξει την πρωτεΐνη spike S, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα. Τα περισσότερα εμβόλια βασίζονται σε αλληλουχίες πρωτεϊνών S, επομένως είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές αυτής της πρωτεΐνης. Δεδομένα από άλλες μεταλλάξεις στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα υποδεικνύουν ότι δεν επηρεάζουν την ανοσοαπόκριση ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech mRNA (γενετικό υλικό) για εξουδετέρωση τέτοιων μεταλλάξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το κατά πόσον η βρετανική μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξηγεί ότι “προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό έναντι του νέου στελέχους”.

Τέλος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δηλώνει ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι “πολυκλωνικά”, που σημαίνει ότι παράγουν αντισώματα που στοχεύουν πολλά μέρη της πρωτεΐνης S. λόγω εμβολίων ή φυσικής λοίμωξης. “Η ικανότητα αποφυγής ανοσίας που προκαλείται από εμβόλιο είναι πιθανό να προκαλεί ανησυχία, καθώς όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται, θα υπάρξει ανοσοκαταστολή που μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση των λεγόμενων μεταλλάξεων” διαφυγής “”, δήλωσε ο FDA. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει αυτό, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να συμβούν “μεταλλάξεις διαφυγής” λόγω της φύσης του SARS-CoV-2.

Source