Νέα – Η Jane Waldbaum τιμήθηκε ως νικητής του βραβείου Joukowsky του 2021

22 Φεβρουαρίου 2021


Φέτος, ο ΔΑΑ είχε την ευχαρίστηση να απονείμει το Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της Μάρθας και της Άρτεμις Joukowsky του 2021 σε ένα πιο άξιο άτομο – τη Δρ. Jane Waldbaum.

Η Jane είναι μέλος του ΔΑΑ εδώ και 60 χρόνια και υπήρξε βασικός συντελεστής στην επιτυχία του Ινστιτούτου. Έχει υπηρετήσει σε ηγετικούς ρόλους τόσο στις Μιλγουόκι όσο και στη Βοστώνη. Σε εθνικό επίπεδο, η Jane υπηρέτησε ως Πρόεδρος του ΔΑΑ από το 2003 έως το 2007. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Ακαδημαϊκός Διαχειριστής, Πρώτος Αντιπρόεδρος, Παλαιός Πρόεδρος και επί του παρόντος επίτιμη Πρόεδρος. Επιπλέον, η Jane υπηρετεί επί του παρόντος στην Επιτροπή Χρυσού Μετάλλου και έχει υπηρετήσει σε πολλές άλλες επιτροπές του AIA, προεδρεύοντας πολλών από αυτές.

Η AIA είναι ευγνώμων για την πίστη της Jane στο Ινστιτούτο για πολλές δεκαετίες και χαιρόμαστε που μπορείτε να την γνωρίσετε καλύτερα διαβάζοντας τα λόγια της παρακάτω.

Πώς ξεκίνησες την αρχαιολογία;
Οι γονείς μου ήταν λάτρεις της αρχαιολογίας και όταν ήμουν παιδί, με πήγαν συχνά σε μουσεία της Νέας Υόρκης που είχαν αρχαιολογικές συλλογές. Στη συνέχεια, πήρα ένα μάθημα εκτίμησης τέχνης στο γυμνάσιο και ερωτεύτηκα τους παλαιολιθικούς πίνακες. Ήθελα να μελετήσω ό, τι ήταν αυτό που περιλάμβανε. Αν και κατέληξα να εργάζομαι σε περιοχές που απέχουν πολύ από αυτούς, μου άρεσαν η όρεξη και η γοητεία μου με το αρχαίο παρελθόν.

Ποιοι τομείς αρχαιολογίας σας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, έχω εργαστεί σε τοποθεσίες στην Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ. Πάντα με γοήτευε τα στοιχεία για διασυνδέσεις μεταξύ πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αρχαία Εγγύς Ανατολή και στον ευρύτερο Μεσογειακό κόσμο και η έρευνά μου επικεντρώθηκε σε προβλήματα που σχετίζονται με αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Οι κύριες εκδόσεις μου: Από το Χαλκό στο Σίδερο: Η Μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου στην Ανατολική Μεσόγειο (1978); Μεταλλικά έργα από τους Σάρδεις: Τα ευρήματα μέχρι το 1974 (1983) · και «Ελληνική κεραμική», Κεφάλαιο 10, σελ. 123-334 ίντσες Ε. Stager, DM Master και JD Schloen, εκδόσεις Ashkelon 3: Ο 7ος αιώνας π.Χ. (2011) όλοι ασχολούνται με διαφορετικούς τρόπους με τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Τι σημαίνει για εσάς ο AIA κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;
Μπήκα για πρώτη φορά στο AIA ως προπτυχιακό το 1961 και έκτοτε είμαι μέλος. Ήταν τόσο το επαγγελματικό μου σπίτι όσο και ένα μέσο για να μοιραστώ τον ενθουσιασμό της αρχαιολογίας με το ευρύ κοινό μέσω του προγράμματος διαλέξεων, του περιοδικού ARCHEOLOGY, και των πολλών άλλων προγραμμάτων δημόσιας προβολής που χρηματοδοτούνται από τον AIA.

Οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των προσπαθειών προσέγγισης του Ινστιτούτου και ήμουν τυχερός που δραστηριοποιήθηκα στην κοινωνία του Μιλγουόκι, η οποία ανέκαθεν παίρνει στα σοβαρά το έργο της δημόσιας εμπλοκής. Έχω επίσης συμμετάσχει στο AIA Tours, τόσο ως οικοδεσπότης / λέκτορας όσο και ως τουρίστας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε μέρη του κόσμου που δεν ανήκουν στην ειδικότητα κάποιου. (Επέστρεψα ακόμη και σε αυτούς τους πίνακες σπηλιών!)

Σε αυτές τις εποχές του Covid-19, τα διαδικτυακά προγράμματα του AIA έχουν διατηρήσει την παράδοση της παρουσίασης ποιοτικού προγραμματισμού τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τα επαγγελματικά του μέλη. Έχω εντυπωσιαστεί πρόσφατα με το πώς ο ΔΑΑ εκμεταλλεύτηκε τις νέες τεχνολογίες για να διευρύνει την προσέγγισή του στο ευρύτερο κοινό. Είμαι χαρούμενος που έχω συμβάλει με την πάροδο των ετών στην προώθηση των στόχων του ΔΑΑ τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.


Source