Νέα Σαουδά έργα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Βασιλείου

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται για την παραγωγή 50% των αναγκών ενέργειας του έθνους χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο παρέχεται από φυσικό αέριο. Το βασίλειο θέλει να προσθέσει χωρητικότητα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έως το 2030.

Οι προσπάθειες του Ριάντ για την κατεύθυνση του βασιλείου προς πράσινες πηγές ενέργειας περιλάμβανε την πρόσφατη υπογραφή επτά σημαντικών συμφωνιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια σε διάφορα μέρη της χώρας.

Τα νέα έργα θα έχουν την ικανότητα να τροφοδοτούν πάνω από 600.000 νοικοκυριά στο βασίλειο. Η παραγωγική ικανότητα αυτών των έργων, εκτός από τα έργα των Sakaka και Dumat Al Jandal, θα ανέλθει σε περισσότερα από 3.600 MW.

Εκτός από την τροφοδοσία νοικοκυριών, τα έργα, σύμφωνα με τον Πρίγκιπα Στέμμα Mohammed bin Salman, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερο από 7 εκατομμύρια τόνους.

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει «να εθνικοποιήσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προωθήσει το τοπικό περιεχόμενο σε αυτόν και να επιτρέψει την κατασκευή των συστατικών της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας τοπικά, επιτρέποντας στο Βασίλειο, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, να γίνει παγκόσμιος κόμβος για συμβατικά ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών τους », δήλωσε ο Πρίγκιπας.

«Πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία« Πράσινη Σαουδική Αραβία »και η« Πράσινη Μέση Ανατολή ». Εξήγησα ότι, ως παγκόσμιος κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου, γνωρίζουμε καλά το μερίδιο ευθύνης μας στην προώθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σε συνέχεια του ηγετικού μας ρόλου στη σταθερότητα των αγορών ενέργειας, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον ίδιο ρόλο για να ηγηθούμε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας », πρόσθεσε.

Οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Βασιλείου για την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ουσιαστικά μέρη του ηγετικού ρόλου της χώρας σε κοινά διεθνή ζητήματα και αποτελούν μέρος των προσπαθειών που έκανε το Βασίλειο κατά την προεδρία της συνόδου κορυφής της G20.

«Αυτά τα έργα είναι μια πρακτική επίγεια εφαρμογή του Saudi Vision 2030, που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος και του μετασχηματισμού του Βασιλείου από τη χρήση υγρού καυσίμου σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που καθιστά αυτά τα έργα σημαντικά ορόσημα το ταξίδι του ενεργειακού τομέα », δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής Πρίγκιπας Αμπντουλάζ Μπιν Σαλμάν.

Τόνισε ότι τα νέα έργα βρίσκονται στο Al Madinah, το Sudair, το Qurayyat, το Shuaibah, το Jeddah, το Rabigh και το Rafha.

Ορισμένα από αυτά τα έργα, πρόσθεσε ο πρίγκιπας Abdulaziz, έχουν δημιουργήσει νέα παγκόσμια ρεκόρ για το χαμηλότερο κόστος της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας του έργου Shuaibah είναι 1,04 σεντς ανά kWh.


.Source