Νέα στοιχεία δείχνουν πώς καταστράφηκε ο πλούτος στη Νότια Αφρική τα τελευταία 10 χρόνια

Η τράπεζα AfrAsia, σε συνεργασία με το New World Wealth, δημοσίευσε την έκθεση για τον πλούτο της Αφρικής για το 2021, επισημαίνοντας τις τάσεις των εξαιρετικά πλούσιων της ηπείρου.

Η έκθεση δείχνει ότι η Νότια Αφρική φιλοξενεί πάνω από διπλάσιο εκατομμυριούχο δολαρίου από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα, ενώ η Αίγυπτος έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην ήπειρο.

Παρά αυτήν την κυριαρχία, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων που ζουν στη Νότια Αφρική συνεχίζει να μειώνεται, με 36.500 δολάρια εκατομμυριούχους που ζουν στη χώρα – κάτω από 1.900 από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2020.

Ο Νέος Παγκόσμιος Πλούτος ορίζει τους εκατομμυριούχους ως αυτούς με καθαρή αξία 1 εκατομμυρίου $ ή περισσότερο

Στα αριθμητικά στοιχεία εκατομμυριούχων της Νότιας Αφρικής περιλαμβάνονται 1.930 πολλοί εκατομμυριούχοι που ζουν στη Νότια Αφρική, ο καθένας με καθαρό ενεργητικό 10 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο. Επιπλέον, ζουν στη Νότια Αφρική πέντε δισεκατομμυριούχοι, ο καθένας με καθαρό ενεργητικό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο.

Η καταστροφή του πλούτου

Η τράπεζα AfrAsia χαρακτήρισε την απόδοση πλούτου της Νότιας Αφρικής ως «φτωχή», με Ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος που διατηρείται στη χώρα μειώθηκε κατά 25% την τελευταία δεκαετία, όταν μετράται σε δολάρια.

Η ομάδα είπε ότι η απόδοση επηρεάστηκε αρνητικά από:

  • Σημαντική απώλεια νομισματικής αξίας έναντι των δολαρίων ΗΠΑ, από περίπου 6,80 R $ ανά δολάριο το 2010 σε R14,70 ανά δολάριο το 2020 (τιμές τέλους έτους).
  • Ένας μεγάλος αριθμός τοπικών επιχειρήσεων έκλεισε κατά τη διάρκεια της περιόδου, ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ.
  • Κακές αποδόσεις από το δείκτη μετοχών της JSE – μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία δεκαετία όταν μετρήθηκαν σε όρους δολαρίου.
  • Η συνεχιζόμενη μετανάστευση πλούσιων ανθρώπων από τη χώρα.
  • Μια αργή τοπική αγορά κατοικίας. Ειδικότερα, τα σπίτια αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων R (περίπου 700.000 $) έχουν γίνει πολύ δύσκολο να πωληθούν.

Η μετανάστευση είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο – με βάση τις εκτιμήσεις της AfrAsia, περίπου 4.200 HNWI έχουν εγκαταλείψει τη Νότια Αφρική την τελευταία δεκαετία (2010 έως 2020). Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν πάει στο
Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Κάποιοι έχουν επίσης πάει στην Ελβετία, το Ισραήλ, τον Μαυρίκιο, τη Νέα Ζηλανδία, τα ΗΑΕ, τον Καναδά, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ανέφερε.

Κρούση Coronavrius

Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, το ξέσπασμα του κορανοϊού είχε επίσης σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον πλούτο, δείχνει η έκθεση.

Οι εκτιμήσεις της AfrAsia δείχνουν ότι ο ιδιωτικός πλούτος και τα επίπεδα HNWI στην Αφρική έχουν μειωθεί κατά περίπου 9% κατά το παρελθόν έτος (2020), λόγω:

  • Μείωση των επιπέδων μισθών και απώλειες θέσεων εργασίας (κυρίως σχετίζονται με το ξέσπασμα του ιού και τις σχετικές κλειδαριές). Οι τομείς των ταξιδιών, της φιλοξενίας, της μεταποίησης και των ακινήτων έχουν επηρεαστεί περισσότερο.
  • Ένας μεγάλος αριθμός τοπικών επιχειρήσεων έκλεισε κατά τη διάρκεια του έτους, ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ.
  • Η αγορά οικιστικών ακινήτων αποδυναμώθηκε, ιδίως η αγορά πρώτης κατηγορίας.
  • Αύξηση του χρέους των νοικοκυριών. Το χρέος αφαιρείται κατά τον υπολογισμό των καθαρών περιουσιακών στοιχείων, οπότε αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ιδιωτικό πλούτο.

«Πολλοί HNWI έχουν επιλέξει να εργάζονται εξ αποστάσεως και να ζουν σε μικρότερες πόλεις. Για παράδειγμα, πολλά νοτιοαφρικανικά HNWI εργάζονται τώρα εξ αποστάσεως από εύπορες μικρές πόλεις όπως ο Hermanus και ο Franschhoek », δήλωσε η τράπεζα.

Εξωτερικά χόμπι / αθλήματα που επιτρέπουν την εύκολη κοινωνική απόσταση – όπως γκολφ, πεζοπορία, ψάρεμα, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών – έχουν επίσης γίνει πιο δημοφιλή.


Διαβάστε: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να αποσυρθείτε στη Νότια Αφρική

.Source