Νέα Τουρκία, η Ελλάδα έχει αναστατωθεί! Η Τουρκία δεν είναι το 2000 ή το 2016 …

Ελλάδα‘δίνει Kathimerini Σε συνέντευξη με την εφημερίδα στην εκτίμηση σχετικά με την εμπειρία της θαλάσσιας σύγκρουσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Nikos Dendias, Άγκυρα Είπε ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει εποικοδομητική προσέγγιση στις διερευνητικές (διερευνητικές) συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν.

«Από τις συνομιλίες της Άγκυρας στην ημερήσια διάταξη, αλλάζοντας μονομερώς την απόπειρα σαμποτάζ του νοήματος του μέλλοντος, ένα κόμμα που θα πάει σε μια νέα αλλαγή στη διαδρομή δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του» υπόσχεση ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 Δήλωσε ότι δεν ήταν ούτε η χώρα ούτε η χώρα το 2016 όπου διεκόπησαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα έχει ακολουθήσει μια «επεκτατική, νεο-οθωμανική και απειλητική» πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Απόδοση «Άρρωστος άνθρωπος»

Η Ελλάδα σχετικά με την απομάκρυνση των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι θα προχωρήσει η συναλλαγματική ισοτιμία που επιθυμεί να ενταχθεί στη συνεργασία της Τουρκίας αναφέροντας τον Dendias, “Αλλά η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά τους και κάθε Πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προβλέπουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών όπως έχει αποδεχθεί μια χώρα », πρόσθεσε:

“Πριν από 100 χρόνια στη Δύση άρρωστος που περιγράφεται ως Οθωμανική Αυτοκρατορία της Τουρκίας προσπαθεί τώρα να παίξει το ρόλο ως σημαντικοί εναλλάκτες της περιοχής, που συμμετέχουν στην ημερήσια διάταξη κάθε χώρας που βλέπω.”

“Η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών συνομιλιών είναι σαφής και δεν μπορεί να αλλάξει”

Αναφέροντας ότι τάσσεται υπέρ του 61ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχιστεί όπου διακόπηκαν το 2016, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε:

“Η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών συνομιλιών είναι σαφής και δεν μπορεί να αλλάξει. Η απόφαση να επεκταθούν μονομερώς οι συνομιλίες σημαίνει σαμποτάζ. Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι η Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με ειλικρινή και εποικοδομητική πρόθεση.”

«Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Διεθνές Δικαστήριο για θαλάσσιες δικαιοδοσίες με την Αλβανία»

Ο Ντέντιας υπενθύμισε ότι η Αθήνα κατέληξε σε συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και ότι η Ελλάδα πήγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να καθορίσει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών. δήλωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

«Ας κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία»

Για το σκοπό αυτό, στην Αλβανία μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να προετοιμάσουν μια κοινή διαιτησία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση παρόμοιων συμφωνιών με την Τουρκία εξέφρασε την πρότασή της.

Η άνοδος των μαύρων νερών στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος: η πρώτη επέκταση από το 1947

Εξηγώντας ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών για τον καθορισμό αυτών των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο νόμος που προβλέπει την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική πλευρά της Ελλάδας από 6 μίλια σε 12 μίλια θα εγκριθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ο Ντέντιας είπε:

“Το ασκεί αυτό όταν κρίνεται απαραίτητο στο Αιγαίο”

“Η Ελλάδα έχει επεκταθεί με αυτόν τον νόμο για πρώτη φορά από το 1947. Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε απόσταση 12 μιλίων από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές. Αλλά η πολιτική θα αποφασίσει πότε θα το εφαρμόσει αυτό όταν είναι απαραίτητο.”

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ελλάδα αυξάνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο ως «αιτία πολέμου».

Πράσινο φως για το πενταμελές συνέδριο για την Κύπρο

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έδωσε το μήνυμα ότι “κοιτάζουν ευνοϊκά την πιθανή πρόταση του ΟΗΕ να διοργανώσει μια πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό σε ανεπίσημο επίπεδο” σχετικά με το Κυπριακό, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην ανεπίσημη πρόταση των 5 μερών διάσκεψης σε συντονισμό με την (Νότια) Κύπρο.

Πριν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο ΟΗΕ, οι εγγυητικές χώρες Τουρκία, Βρετανία, το νησί με την Ελλάδα, την Τουρκία και την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα συμμετάσχουν σε μια άτυπη πρόταση διάσκεψης που βρέθηκε.

«Το άνοιγμα του Varosha δεν δίνει ελπίδα»

Επαναλαμβάνοντας ότι ευνοούν μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ, ο Dendias είπε:

“Ωστόσο, και οι δύο χρειάζονται την τελευταία δήλωση της Κύπρου από την Τουρκία και την παράνομη συμπεριφορά, όπως το άνοιγμα της ακτής Βαρόσα από τον Τούρκο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε αισιοδοξία.”

Πρόσκληση στη Γαλλία και τις ΗΠΑ

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερες διπλωματικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσει τις παραδοσιακές σχέσεις, ο Dendias εξέφρασε την ανυπομονησία του να συναντηθεί με τον Antony Blinken, ο οποίος θα γίνει υπουργός Εξωτερικών του Joe Biden, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Τονίζοντας ότι ήθελε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Άμυνας με τις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να αυξήσουν την παρουσία τους ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για εμβάθυνση των σχέσεων με τη Γαλλία.

.Source