Νέες μεταρρυθμιστικές ιδέες և δράσεις

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που ήταν τυχερή που είναι μέρος της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο, με έμμεσα οφέλη από τις σημαντικές καταναλωτικές δαπάνες όλων των ευρωπαίων εταίρων, καθώς και υψηλά επίπεδα οικονομικής και τεχνικής διαθεσιμότητας. Υποστήριξη:

Ταυτόχρονα, ανταγωνιζόμαστε με μερικές από τις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, η προσαρμογή μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας. Στασιμότητα σημαίνει αποτυχίες, ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είμαστε. Η ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών που διέπει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα և η λήψη αποφάσεων πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες μικρές οικονομίες στην Ευρώπη, αυτό είναι που υστερούμε. Η πρόοδό μας από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ η θέση μας στην ενιαία αγορά υποχωρεί. Φτάσαμε σχεδόν στο κάτω μέρος των περισσότερων δεικτών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την ταξινόμηση των οικονομικών δεικτών των χωρών. Υπάρχουν πολλά άρθρα και ιδέες στον τύπο, για παράδειγμα, μια μελέτη που εκπονήθηκε από το τότε Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο για την Κυβέρνηση, πολλά άρθρα που είδα στις πιο σημαντικές εφημερίδες, μια πρόσφατη μελέτη για τον οικονομικό μετασχηματισμό της PwC Κύπρου (Restart Cyprus Now), που ετοιμάστηκε πρόσφατα υπό την προεδρία μου Μια έκθεση πολλών σελίδων μετά την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για αναπτυξιακή πολιτική στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, η οποία μέχρι πρόσφατα υπέφερε από τις ίδιες αποτυχίες, την ίδια αποτυχία με την Κύπρο, φαίνεται να άλλαξε τη σελίδα της. Η Κύπρος είναι η ώρα να επιστρέψει η Κύπρος σε αυτό.

Η εφαρμογή ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο όπως απαιτείται δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται ταυτόχρονη δράση σε πολλά επίπεδα. Δεν έχει να κάνει μόνο με μία ή δύο ερωτήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ελπίζοντας ότι το επιχειρηματικό πνεύμα της Κύπρου θα είναι ελεύθερο να ενεργεί για το κοινό καλό και όχι να αποκλίνει από αναποτελεσματικές κερδοφόρες δραστηριότητες. Και εδώ είναι το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς, το οποίο εμείς, οι απλοί πολίτες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο έχει διεισδύσει στον πολιτικό κόσμο, αλλά από καιρό σε καιρό ακούγεται κάτι, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να διαδώσει τα πλοκάμια του πολύ και βαθιά :

Η Κύπρος είναι ένα όμορφο νησί, έχει μια ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά, κοινωνικά φιλελεύθερους και μορφωμένους πολίτες. Απλώς πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία μας. Υπάρχουν περισσότεροι Κύπριοι που πηγαίνουν στο εξωτερικό για δουλειά. Γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπερέχουν και στη χώρα μας; Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Ίσως η πιο ανησυχητική αντίληψη της κυπριακής κοινωνίας σήμερα συνοψίζεται στην ιδέα ότι «είμαστε διαφορετικοί». Δυστυχώς, η φράση «εδώ είναι η Κύπρος» ακούγεται συχνά. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί. Είμαστε ακριβώς όπως κάθε καλή ευρωπαϊκή χώρα με καλή ποιότητα ζωής που πρέπει να αγωνιστεί να ανταγωνιστεί και να σημειώσει πρόοδο. Η πρώτη από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που πιθανότατα θα εκπλήξει τους αναγνώστες, είναι η βάση των σύγχρονων ιδεών για την οικονομική πρόοδο. Ανάπτυξη του πολιτισμού. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα κράτος με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά του, να σκέφτεται θετικά για το μέλλον, τις ευκαιρίες του. Το κράτος πρέπει να πάρει αυτές τις προσπάθειες στα χέρια του, καθοδηγώντας μας προς αυτή την κατεύθυνση. Διακυβέρνηση առավել Οι πιο συμβατικές μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό επίπεδο περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια, τη διοίκηση δικαιοσύνης έως τα υπουργεία և τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι ένα θετικό πρότυπο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, στην κοινωνία γενικά και στην ομαλή λειτουργία του. Είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την επιτυχία άλλων μικρών χωρών της ΕΕ. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν είμαστε πολύ καλοί μαθητές.

Εκπαίδευση, υγεία, επιχειρηματικό περιβάλλον աջակց Η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Η τεχνολογία, η φύση των εταιρικών οργανώσεων και ο ρόλος τους στην κοινωνία εξελίσσονται συνεχώς.

Πρέπει να επαγρυπνούμε για τον συνεχή εκσυγχρονισμό της χώρας μας μέσω μεταρρυθμίσεων. Είναι συνεχές և για πάντα

διαδικασία, όχι ατομική δράση, η οποία πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς από νέες ιδέες և δράσεις.

* Καθηγητής Regius στο London School of Economics, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο βραβευμένος με Νόμπελ

Source