Νέες προϋποθέσεις για τους προεδρικούς υποψηφίους με τον νόμο που εγκρίθηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο

Λιγότερο από 6 μήνες πριν από τις 13 προεδρικές προεδρικές εκλογές στο Ιράν, με τον νόμο που ενέκρινε το ιρανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, μια δήλωση 10 σημείων προστέθηκε στο ρεκόρ «να είναι θρησκευτικό και πολιτικό πρόσωπο» που περιλαμβάνεται στους όρους του προεδρικού υποψηφίου. Θεωρείται ως απόπειρα περιορισμού.

Την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει 10 χαρακτηριστικά που εξηγούν την έννοια της «Ριτσικής-θρησκείας και πολιτικής» (θρησκευτικά και πολιτικά πρόσωπα) που ζητήθηκαν σε προεδρικούς υποψηφίους. 5 αντικείμενα ήρθαν για να ανοίξουν την έννοια των θρησκευτικών και 5 αντικείμενα πολιτικής.

Όσον αφορά την προεδρική υποψηφιότητα, στο άρθρο 115 του Συντάγματος του Ιράν, “Ο Πρόεδρος είναι ιρανικής καταγωγής και πολίτης, έχει αξιόπιστο και πολύ θρησκευτικό υπόβαθρο, καθώς και διοικητικές δεξιότητες, τις βασικές αρχές και την επίσημη αίρεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (Ισλάμ-Σιιά-Τζαφάρι) ) πρέπει να επιλέγεται μεταξύ πιστών, «θρησκευτικών και πολιτικών προσώπων». ” περιλαμβάνουν δηλώσεις.

“Το VELAYET-I ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ FAKİH”

Το πιο σημαντικό από τα 5 άρθρα που εξηγούν τη δήλωση ότι ο προεδρικός υποψήφιος είναι «θρησκευτικός» ερμηνεύτηκε ως «Ο Θεματοφύλακας-πρέπει να πιστέψω απολύτως στο δόγμα του faqih και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του».

Σε αντίθεση με το “Velayet-i Fakih”, το οποίο έχει σχετικά περιορισμένες εξουσίες, το δόγμα του “Velayet-i faqih απολύτως”. Η αποδοχή του ηγέτη της χώρας ως εκπροσώπου του Gaib Imam (Mahdi) σημαίνει αναγνώριση ως ανώτατης αρχής σε όλους τους τομείς, όπως πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς.

“ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙ”

Στο Σύνταγμα, ενώ ήταν ικανοποιημένο με τις εκφράσεις “πίστης στις βασικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας” και “προσκόλληση στην επίσημη (σιιτική-Jafari) αίρεση της χώρας”, μεταξύ των συνθηκών του προέδρου, “οι αρχές της πίστης και η σιιτική σέκτα βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα αποδείξει την ακρίβεια της ισλαμικής θρησκείας και της σιτικής (Jafari) σέκτας. να έχει γνώση “έχει εγκαταλείψει τον νέο νόμο.

Όσον αφορά την έκφραση “πολιτικό πρόσωπο”, αυτή η έννοια σημαίνει επίσης “Να έχει την απαραίτητη γνώση και δύναμη ανάλυσης στα θεμέλια του σχηματισμού του Κινήματος του Ιμάμ Χομεϊνί, του ισλαμικού συστήματος και της συνέχισής του, καθώς και μια σαφή στάση απέναντι στα φιλοδυτικά και μετα-επαναστατικά ηττημένα κινήματα στη χώρα.” Ερμηνεύτηκε ως.

Στο ιρανικό κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς, αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται ως απόπειρα αποκλεισμού του Προέδρου Χασάν Ρουχανί και των μεταρρυθμιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με τις δυτικές χώρες πρέπει να διατηρηθεί για πυρηνικές διαπραγματεύσεις και διάφορα θέματα.

Οι συντηρητικοί στη χώρα αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές χώρες σε κάθε ευκαιρία και αντ ‘αυτού λαμβάνουν στάση απέναντι στη δημιουργία πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.

“Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ

Μιλώντας σε ανταποκριτή της ΑΑ, μέλος της Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης Dr. Ο Celal Celalizade είπε ότι τα άρθρα του νόμου που αποσκοπούν στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του προέδρου έγιναν προκειμένου να μπλοκάρουν ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες.

Ο Celalizade είπε, “Με αυτήν την απόφαση, η Συνέλευση περιόρισε τους υποψηφίους που αξίζουν να είναι πρόεδρος και που έχουν ιδέες για το μέλλον της χώρας. Η εν λόγω απόφαση αναγκάζει τους προεδρικούς υποψήφιους να πιστέψουν στο Velayet-i Fakih και να αντιταχθούν στις δυτικές αξίες. Σκοπός του προεδρικού υποψηφίου είναι οποιοδήποτε κόμμα ή Αυτό είναι προσβολή για το αξίωμα του προέδρου και του έθνους. ” είπε.

Ο Celalizade επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες και θρησκείες ζουν στη χώρα του και ότι αυτοί οι κύκλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.

“Σε μια χώρα που είναι τόσο διαφορετική όσο το Ιράν όσον αφορά τη θρησκεία, τη θρησκεία και τη φυλή, η προϋπόθεση του προέδρου να είναι από μία μόνο αίρεση δεν είναι κατάλληλη. Έχουμε Σιίτες, Σουνίτες, Χριστιανούς, Εβραίους, Ζωροαστρικούς, Μπαχάι και ακόμη και κοσμικούς ανθρώπους στο Ιράν. Ο πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί μόνο από Σιίτες και Σιίτες. Η υποστήριξη της αίρεσης είναι άδικο για άλλες θρησκείες και αιρέσεις. είναι μια μεγάλη δίωξη. “

Ο Celalizade δήλωσε ότι δεν είναι κατανοητό ότι οι βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου πρέπει να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις υπάρχουσες αδικίες, αλλά δεν είναι κατανοητό ότι υπέγραψαν έναν τέτοιο νόμο. Παρά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της απαίτησης για το φύλο και την ονομαστική αξία, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Χασάν Ροχάνι και ορισμένων πολιτικών προσώπων, η εκλογική ατμόσφαιρα περιορίστηκε με τον νέο νόμο και ένας πολύτιμος και αξιοσέβαστος πρόεδρος μπλοκαρίστηκε. ” σημειώνεται στη φόρμα.

.Source