Νέες στρατιωτικές ασκήσεις προέρχονται από τους κυπριακούς-ισραηλινούς κομάντο

Οι Κύπριοι κομάντοι αποκτούν πολύτιμη εμπειρία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης με τους Ισραηλινούς, προκαλώντας τον θυμό των Τούρκων.

Ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Ισραηλινών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Ντέιβιντ Ίννι, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Συνταγματάρχη Όσσετο Πίντο, επισκέφθηκε την έδρα της Εθνικής Φρουράς και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Εθνικής Φρουράς.

Η συνάντηση των ανώτερων αξιωματικών επικεντρώθηκε στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, ιδίως σε ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή του, οι αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών συζήτησαν τον προγραμματισμό κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Όπως είναι γνωστό τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, οι ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποιούν εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις από το 2017.

Οι στρατιώτες της επιλεγμένης ομάδας της Εθνικής Φρουράς συμμετείχαν στο ειδικό κέντρο άσκησης για το Ισραήλ, το οποίο διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Μια παρόμοια άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο πριν από λίγους μήνες με τη συμμετοχή 500 κομάντο από το Ισραήλ.

Κύπρος և Η πρώτη κοινή άσκηση των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο ισραηλινό έδαφος έπληξε το Τούρκο Γενικό Επιτελείο, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ισραηλινές εγκαταστάσεις. Αυτοί οι εμφύλιοι πόλεμοι, ασκήσεις ανταρτών, μαζί με τους προηγούμενους, πριν από τέσσερις μήνες, σηματοδότησαν τον στόχο του Ισραήλ-Κύπρου, την επανένωση του νησιού και την εκδίωξή του από τον τουρκικό στρατό.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς η Κύπρος διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (TOR-BUK) και ισραηλινά αεροσκάφη.

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τίποτα, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι σίγουρα αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινή Κύπρο-Ισραηλινή άσκηση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θεωρείται ο πιο κοινός τύπος δράσης που έχουμε δει στη Συρία.

Η προοπτική κατασκευής του αγωγού EAST MED, της Άμυνας Κύπρου-Ισραήλ, προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους για τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του να περιβάλλεται στον ορίζοντα.

Όμως η Κύπρος είναι πλέον μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας, ενώ η Ρωσία και το Ισραήλ δείχνουν το ενδιαφέρον τους στην πράξη.

Βιολογικά, από την επόμενη περίοδο, πιθανότατα θα ξεκινήσουν νέες εργασίες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ειδικά μετά την αγορά νέου εξοπλισμού γεώτρησης, έτσι ώστε οι τουρκικές προκλήσεις να φτάσουν ακόμη και σε ένα πιθανό στάδιο, ίσως κάτι πιο σοβαρό από την τουρκική πλευρά, που δεν έχει όρια.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, η Τουρκία απομονώνεται στην «γωνιά», ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλάζοντας τον γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

Source