Νέο έτος με τις εξελίξεις των θεσμικών κρίσεων PTD-Odysseus

Η θεσμική κρίση που ξέσπασε για αρκετούς μήνες μεταξύ του PTA և և Auditor և և και στη συνέχεια του Γενικού Εισαγγελέα դ Odysseas Mikhailidis: είναι απίθανο να επιλυθεί χωρίς την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Από τη Nicoletta Livera, eurokerdos.com

Η σχέση μεταξύ αυτών των ανεξάρτητων κυβερνητικών αξιωματούχων έχει τελειώσει και η προοπτική να τα γεφυρώσουν, εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, φαίνεται υπερβολική, ειδικά όταν ο λόγος που δόθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν η άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Στον εν λόγω ελεγκτή δίνεται τα αρχεία προφίλ για διερεύνηση.

Οι πληροφορίες που διέρρευσε ο Πρόεδρος είναι ότι με την έλευση του νέου έτους, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται από τη Νομική Υπηρεσία θα ολοκληρωθούν σε σχέση με τη γενική συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο να “ευλογήσει το PTA”.

Οι βοηθοί του προέδρου υποστήριξαν ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν μπορούσε να συνεργαστεί με θεσμικά όργανα, επικαλούμενος διαφωνίες με τη διοίκηση, τον επίτροπο προσωπικών δεδομένων, τον πρώην επίτροπο για την προστασία των παιδιών και τα μέλη της κυβέρνησης.

Ισχυρίζονται ότι έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την παρέμβασή του σε συνεχιζόμενες έρευνες, ότι η δημοσίευση της έκθεσης πολιτογράφησης διαταράσσει την Υπηρεσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Ισχυρίζονται ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει ανατρέψει επανειλημμένα τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μεγάλες επενδύσεις στο καζίνο, και την απόφαση του Υπουργού να χορηγήσει υπηκοότητα σε επενδυτές σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο νησί.

Το PD ήταν έτοιμο να κάνει έφεση

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, διέρρευσε από την προεδρία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητούσε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απολύσει τον Γενικό Ελεγκτή λόγω «παραπτώματος», για τον οποίο περίμενε τη συλλογή δεδομένων από τον τότε (τότε) Γενικό Εισαγγελέα Τζορτζ Βορ Σαββίδη.

Στη συνέχεια, το PTA προσπάθησε να προκαλέσει την κοινή γνώμη μετά από μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων στις οποίες η οδός Μιχαηλίδης επικρίθηκε έντονα, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι υπερέβαινε την εξουσία του, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Γενικό Εισαγγελέα και να λάβει απόφαση σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο κοινοβούλιο». “Αυτό δεν είναι έργο του επικεφαλής ελεγκτή”, είπε.
Ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε επίσης την οδό Μιχαηλίδη ότι πολιτικοποιήθηκε, επικαλούμενη μια σειρά από δηλώσεις που εξέδωσε, οι οποίες, σύμφωνα με το PD, “περιλαμβάνουν ένα πολιτικό στοιχείο, είναι απολύτως πανομοιότυποι με ένα συγκεκριμένο κόμμα”.

Αυτό που ο πρόεδρος απέφυγε να αναφέρει, δηλαδή ονομασία ενός συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, έγινε λίγο μετά από 24 ώρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος άφησε σαφή σημεία εναντίον του DIKO, του οποίου η θέση, όπως ισχυρίστηκε, προσδιορίστηκε από τον επικεφαλής ελεγκτή.

Ο κ. Μιχαηλής υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν μέλος οποιουδήποτε κόμματος, μια δήλωση που επανέλαβε.

“Οι μόνες οδηγίες για τις ενέργειές μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και τις ευθύνες του Γενικού Ελεγκτή. Θα συνεχίσω να το κάνω, ανήσυχα. “

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέστρεψε σε αυτό το ερώτημα, υπενθυμίζοντας στον Γενικό Ελεγκτή ότι σε συνέντευξή του στον Τάσσο Τρίφονο և RIK, είπε ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων σπουδών του στην Αθήνα, ήταν ενεργός με τη φοιτητική οργάνωση Anagennisi κοντά στο DIKO.

Η εκροή των σχέσεων του Μιχαηλίδη IK DIKO άρχισε να εντείνεται αφότου ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε το ζήτημα των δαπανών της THOK σε μια δικοινοτική εκδήλωση στο Παλαιό Θέατρο της Κατεχόμενης Σαλαμίνας.

Εκείνη την εποχή ο ΔΙΚΟ chairman ο πρόεδρός του Ν. Ο Παπαδόπουλος υποστήριξε τα συμπεράσματα του Γενικού Ελεγκτή.

Ο ΘΟΚ δήλωσε ότι οι άμεσες δαπάνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για την παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ανήλθαν σε 11.723 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα γεγονότα δικοινοτικού χαρακτήρα έχουν βάθος χρόνου, υποστηρίζονται από όλες τις κυβερνήσεις.

Μιχαήλ. Έτοιμος για το Ανώτατο

Ο Γενικός Ελεγκτής, με τη σειρά του, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβάλει οποιαδήποτε καταγγελία εναντίον του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων γιατί δεν έχει υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή πιστεύει ότι ο νόμος είναι στο πλευρό του, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιλύει διαφορές για εξουσίες και ευθύνες. “Εάν η κυβέρνηση αμφισβήτησε την αρχή της ελεγκτικής υπηρεσίας, θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο.”

Σε συνέντευξή του με τον Φιλελεύθερο την περασμένη Κυριακή (27/12/2020), ο Οδ Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «εάν η κυβέρνηση ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να το σταματήσει λόγω κακής συμπεριφοράς, έχει ήδη εγγραφεί և σε συνεννόηση με τους δικηγόρους της, την κύρια γραμμή άμυνας Ποιος θα μπορούσε να καλέσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χωρίς να αποκλείει άτομα που κατέχουν βασικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς;

Η Υπηρεσία Ελέγχου Δημόσιας Γνώμης, η οποία βασίζεται σε δημοσκοπήσεις και θεσμικές εκτιμήσεις, μετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά αυτόν τον παράγοντα προτού κάνουν το «μεγάλο βήμα» στο Ανώτατο.

Σενάριο Συνεδρίου Ελέγχου

Εκτός από την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Πρόεδρος εξέτασε το ενδεχόμενο να εκδώσει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για να αλλάξει τη διάταξη του Συντάγματος σχετικά με το καθεστώς της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να διευκολύνει την πρακτική των ελεγκτικών υπηρεσιών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή την πρακτική μιας διάσκεψης ελέγχου.

Είναι ένα νομικό όργανο που αποτελείται, καταρχήν, από πέντε τεχνοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ελεγκτή և άλλων ανεξάρτητων ατόμων με βασικές εξουσίες που προστατεύουν την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου և αξιολογούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον ελεγκτή և τις εκθέσεις.

Σκοπός του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι να διατηρήσει την αντικειμενικότητα των σχετικών εκθέσεων της Υπηρεσίας Ελέγχου, για τις οποίες μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμα μόνο τα συμπεράσματα του Γενικού Ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, το οποίο αφορά τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή (άρθρο 115), θεωρείται θεμελιώδες και απαιτείται ειδική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την τροποποίησή του.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν διαβιβάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ θα το υποστηρίξουν.

Ωστόσο, σε συνέντευξη με τον Πολίτη τον περασμένο Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την αντικατάσταση του θεσμού ελεγκτή με διάσκεψη ελέγχου.

Ο κ. Μιχαηλής αντέδρασε έντονα στις αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, γράφοντας ότι η απάντηση των μερών οφείλεται στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων, συνδέοντας τις εκθέσεις για την ελεγκτική υπηρεσία με δάνεια πολιτικών προσώπων. ,

Την επόμενη μέρα, ο κ. Κυπριανού δέχτηκε τον Μιχαηλίδη Οδή στο γραφείο του, μετά την οποία η προσφορά του ΑΚΕΛ πιθανότατα παρέμεινε στα έγγραφα συνέντευξης με τον Πολίτη.

Οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι παρενέβησαν περιστασιακά στην αντιπαράθεση με ανεξάρτητα θεσμικά όργανα, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μόνον εάν ο Γενικός Εισαγγελέας αιτιολόγησε ποινικό αδίκημα κατά του Γενικού Ελεγκτή ή εάν όλη η συμπεριφορά του μπορούσε να χαρακτηριστεί ακατάλληλη, θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραπέμψει ολόκληρο το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για απόλυση σύμφωνα με το άρθρο 139 του Συντάγματος.

Ο εισαγγελέας Κώστας Βελάρης είχε μια πιο ακραία άποψη, υποστηρίζοντας κατά κάποιο τρόπο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να αποφύγει το Ανώτατο Δικαστήριο, απολύοντας τον Γενικό Ελεγκτή επειδή ο κ. Μιχαηλίδης δεν ήταν αδειούχος ελεγκτής και ο διορισμός του ήταν εσφαλμένος βάσει του νόμου. : μπορεί να ακυρωθεί με απλή επιστολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προεδρική σύγκρουση με ανεξάρτητα θεσμικά όργανα δεν είναι η πρώτη.

Πριν από μια αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πανίκου Δημητριάδη, πρώην κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για την απόλυση του Ρίκου Ερωτόκριτου.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξη με τον Φιλελεύθερο, ο Γενικός Ελεγκτής παραπονέθηκε ότι ήταν άδικο να συγκρίνει την υπόθεσή του με την υπόθεση του R., ο οποίος καταδικάστηκε για παράβαση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Απλώς μας γνώρισε τότε. Γίνεται προσπάθεια εξίσωσης της συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς μου με τον απελαθείσα, καταδικασμένο R. Με τη συμπεριφορά του Ερωτοκρίτη, “είπε ο κ. Μιχαηλίδης, μεταξύ άλλων.

Οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα εξαρτηθεί από το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγει ο Γενικός Εισαγγελέας, οπότε η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι δυνατή για την κυβέρνηση να πετύχει.

Διαφορετικά, η κυβέρνηση του Αναστασιάδη, η οποία πρέπει να είναι υπόλογη στην κοινωνία.

Source