Νέο κλείδωμα COVID-19 θα τεθεί σε ισχύ στην Πορτογαλία από την Παρασκευή

Από την Catarina Demony και τη Victoria Waldersee

Ένα νέο κλείδωμα για τον έλεγχο των κρουσμάτων υψηλού κοροναϊού θα τεθεί σε ισχύ στην Πορτογαλία από την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, προτρέποντας τους ανθρώπους να παραμείνουν στο εσωτερικό και να προστατευτούν.

“Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή (της πανδημίας)”, δήλωσε ο Κόστα την Τετάρτη σε δημοσιογράφους. “Ο κανόνας είναι απλός: όλοι μας πρέπει να μείνουμε σπίτι.”

Οι κανόνες θα είναι παρόμοιοι με το κλείσιμο των έξι εβδομάδων που επιβλήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου πέρυσι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, εκτός από όλα τα σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά – που θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από σχολεία δεν ήταν σημαντικός κατά το πρώτο κλείδωμα, δήλωσε ο Κόστα.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα μειωθούν επίσης την ημέρα των προεδρικών εκλογών της Πορτογαλίας στις 24 Ιανουαρίου, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να πάνε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του περασμένου Μαρτίου, όλες οι μη ουσιώδεις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κομμωτηρίων, θα κλείσουν, αν και θα επιτρέπεται σε εστιατόρια να παρέχουν υπηρεσίες πακέτο. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, πρατήρια καυσίμων και τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οι επιχειρήσεις με υπαλλήλους στο furlough θα λάβουν κρατική υποστήριξη.

Η απομακρυσμένη εργασία θα είναι υποχρεωτική όπου είναι δυνατόν. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με νέα μέτρα, τα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων θα διπλασιαστούν.

Σύμφωνα με την πορτογαλική νομοθεσία, οι κανονισμοί πρέπει να αναθεωρούνται κάθε 15 ημέρες, αλλά ο Κόστα είπε την Τετάρτη ότι αυτοί οι κανόνες θα διαρκέσουν πιθανότατα ένα μήνα.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής αναφέρει συνολικά 8.236 θανάτους και 507.108 περιπτώσεις, με απότομη αύξηση των λοιμώξεων μετά τα Χριστούγεννα ασκώντας σοβαρή πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Πορτογαλία έχει ήδη εμβολιάσει 82.000 άτομα κατά του νέου κοροναϊού, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας καθώς και στους κατοίκους του σπιτιού φροντίδας.

“Η ελπίδα που μας δίνει το εμβόλιο ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία είναι η ίδια ελπίδα που τροφοδοτεί τη χαλάρωση που κάνει την πανδημία πιο επικίνδυνη”, δήλωσε ο Κόστα, προσθέτοντας ότι το κλείδωμα δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία εμβολιασμού.

(Αναφορά από την Catarina Demony και τη Victoria Waldersee. Πρόσθετες αναφορές από τον Miguel Pereirad; Επιμέλεια από τους Chris Reese και Jonathan Oatis)

Source