Νέο παράθυρο ευκαιριών για συνομιλίες ΕΕ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει «το υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης» όσον αφορά τη βελτίωση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου παρευρίσκεται σε εικονικό συνέδριο Wittenburg από την Άγκυρα, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου παρευρίσκεται σε εικονικό συνέδριο Wittenburg από την Άγκυρα, Τουρκία, 27 Ιανουαρίου 2020. (AA)

Μετά από μια ταραχώδη 2020, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν τώρα «ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας.

“Πιστεύουμε ότι μια γνήσια συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να φέρει πραγματικές αλλαγές σε ζωτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, το εμπόριο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα, καθώς και η Συρία, η Λιβύη, τα Βαλκάνια, ο Καύκασος ​​και άλλα θέματα”, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης με τον ολλανδό ομόλογό του Στέφ Μπλοκ για την όγδοη διμερή διάσκεψη του Γουίτενμπουργκ.

Είπε ότι η ΕΕ «επέκτεινε ένα χέρι στην Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα «απάντησε ευνοϊκά» στη χειρονομία.

Τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της νέας ευκαιρίας για εποικοδομητικό διάλογο, ο Κάβουσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «αποφάσισαν να εργαστούν σε έναν χάρτη πορείας συγκεκριμένων βημάτων με χρονοδιαγράμματα».

Επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Άγκυρας για «μια πραγματική συνεργασία ως υποψήφια χώρα», τόνισε ότι η Τουρκία έχει «το υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης» όσον αφορά τη βελτίωση των δεσμών με το μπλοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Turkish FM: Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για βιώσιμους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ

Συνομιλίες με την Ελλάδα

Η Τουρκία και η Ελλάδα επανέλαβαν τις συνομιλίες με στόχο την αντιμετώπιση μακροχρόνιων θαλάσσιων γραμμών τη Δευτέρα, τερματίζοντας ένα πενταετές κενό μετά από μήνες έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σχέδια για την επανέναρξη των συνομιλιών που βρέθηκαν πέρυσι σχετικά με την ανάπτυξη από την Τουρκία ενός σεισμικού σκάφους έρευνας σε αμφισβητούμενα ύδατα και διαφωνίες σχετικά με τα θέματα που θα καλύπτουν.

Το πλοίο αποσύρθηκε στις τουρκικές ακτές πέρυσι.

Η Άγκυρα και η Αθήνα συμφώνησαν αυτό το μήνα να επαναλάβουν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σε μια δοκιμή των ελπίδων της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστήριξε την Ελλάδα-μέλος της ΕΕ και απειλούσε κυρώσεις στην Τουρκία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι για τη 5η συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τη Διάσκεψη EastMed, και οι δύο ήταν προτάσεις μας», δήλωσε ο Κάβουσογλου, αναφερόμενος σε μια συνάντηση της Κύπρου και των δύο πλευρών στο νησί, καθώς και τις τρεις εγγυητικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη, ως καθώς και ένα προτεινόμενο συνέδριο όλων των χωρών με ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Κύπρου.

Είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει «ανανέωση της 18ης Μαρτίου [2016] Δήλωση σε όλες τις πτυχές, που περιλαμβάνει τη διαδικασία προσχώρησης, την ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης, την ελευθέρωση των θεωρήσεων, τη συνεργασία μετανάστευσης, τον διάλογο υψηλού επιπέδου και την αντιτρομοκρατική συνεργασία », αναφερόμενη σε συμφωνία σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

Η Τουρκία δήλωσε ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της βάσει του συμφώνου.

«Έχουμε ήδη αποδείξει τι μπορεί να κάνει αυτή η εταιρική σχέση κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2016. Χάρη στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας και της ΕΕ μπορέσαμε να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Κάβουσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Θα βρει η διεθνής κοινότητα μια δίκαιη λύση στο ανατολικό Med;

Τουρκικές-Ολλανδικές σχέσεις

Η διμερής συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κάτω Χωρών προσφέρει «τεράστιες δυνατότητες» και για τις δύο χώρες, δήλωσε ο Κάβουσογλου.

«Εκτός από τις τουλίπες, οι Τούρκοι και οι Ολλανδοί έχουν πολλά κοινά πράγματα. είμαστε τόσο επιχειρηματικοί, επιχειρηματικοί, όσο και πρακτικοί άνθρωποι », είπε.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη «διαρκούς διαλόγου» μεταξύ των δύο πλευρών για «προσαρμογή στην αλλαγή».

«Ζούμε σε εξαιρετικούς καιρούς και η αλλαγή συμβαίνει γρηγορότερα από ποτέ», είπε.

Είπε ότι η Διάσκεψη του Wittenburg «αποτελεί ένδειξη της βούλησής μας να συνεχίσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου» και δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει τη σύνοδο του επόμενου έτους στην τουρκική πόλη της Αττάλειας.

Ο Cavusoglu επεσήμανε ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2004, όταν η προεδρία του μπλοκ ήταν υπό την Ολλανδία.

«Υπολογίζουμε την υποστήριξη των Κάτω Χωρών από αυτή την άποψη», είπε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στέφ Μπλοκ χαιρέτισε επίσης τους διμερείς δεσμούς των δύο χωρών, λέγοντας ότι η συνεργασία τους είναι «εξαιρετικά σημαντική» παρά τις διαφορές απόψεων.

Είπε ότι οι Κάτω Χώρες και η Τουρκία απολαμβάνουν μια ιστορική συμμαχία και υπάρχουν «πολύ σημαντικά θέματα συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Το ολλανδικό FM καλεί για αποσυγκέντρωση, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Idlib της Συρίας

Πηγή: TRTWorld και πρακτορεία

Source