Νέο τουρκικό δράμα για το 1963-1974 Η Κύπρος δημιουργεί φήμη στο βορρά

Ένα τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με τίτλο «Once Upon a Time in Cyprus» αναμένεται να επικεντρωθεί στα γεγονότα του 1963, μια περίοδο κατά την οποία οι ενδοκοινοτικές διαμάχες εντάθηκαν.

Η τηλεοπτική σειρά – Bir Zamanlar Kibris – θα προβληθεί στο TRT1, που ανήκει στον τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT, και ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με το σενάριο είπε στο Cyprus Mail ότι θα καλύψει την περίοδο μεταξύ 1963-1974.

Είναι κατανοητό ότι η σειρά θα ακολουθήσει τη ζωή μιας Τουρκοκυπριακής οικογένειας, με επικεφαλής έναν έμπορο τσίχλας, καθώς κατακλύζεται από τη βίαιη περίοδο που χαρακτηρίζεται από τα γεγονότα μετά τις 21 Δεκεμβρίου 1963, το ξέσπασμα των διακοινοτικών προβλημάτων.

Τρ1

Μερικές από τις αρχικές αντιδράσεις στο Βορρά φαίνεται να είναι ανησυχητικές καθώς αναμένεται ότι η σειρά θα έχει μια βαριά εθνικιστική κλίση. Μερικοί έχουν επισημάνει ότι «σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί είναι Τούρκοι», συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη και άλλων.

«Μερικοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν γι ‘αυτό και αναστατώνουν ότι μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τίποτα άλλο από την πιο δεξιά αντιδραστική εκδοχή των γεγονότων, βρωμάει προπαγάνδα», δήλωσε ένας Τουρκοκύπριος στο Cyprus Mail.

Ένας άλλος είπε: «Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει Τουρκοκυπριακή αφήγηση, όχι πολύ πρακτορείο, και αντ ‘αυτού θα περιμένουμε να φτάσει η Τουρκία».

Το άτομο που έχει δει το σενάριο είπε επίσης στο Cyprus Mail ότι η σειρά έχει προγραμματιστεί για 26 επεισόδια – εξαπλωμένη σε τρεις σεζόν – και θα περιλαμβάνει επίσης τα γεγονότα του 1967, που τελειώνουν με την τουρκική εισβολή το 1974.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι θα εμφανιστούν χαρακτήρες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ άλλοι ανέφεραν τον Νίκο Σάμπσον, τον οκταήμερο πρόεδρο που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Από το “The Divided Island” του Κυπριακού Ταχυδρομείου:

1963 – Τον Νοέμβριο, ο Μακάριος προτείνει σημαντικές τροποποιήσεις στο σύνταγμα κατανομής εξουσίας, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητες για να καταστεί το κράτος πιο λειτουργικό μετά από επανειλημμένο αδιέξοδο στην κυβέρνηση. Η Τουρκία απορρίπτει τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως και οι Τουρκοκύπριοι που τις βλέπουν ως απόπειρα να υπονομεύσουν την πολιτική τους δύναμη στη Δημοκρατία.

Υπάρχει ένα ξέσπασμα διακοινοτικών συγκρούσεων στις 21 Δεκεμβρίου 1963. Μια επισφαλής εκεχειρία συμφωνείται την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια «πράσινη γραμμή» σχεδιάζεται μέσω Λευκωσίας στις 30 Δεκεμβρίου για να επισημανθούν οι γραμμές κατάπαυσης του πυρός. Οι Τουρκοκύπριοι αποσύρονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

1964 – Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι αρχίζουν να κινούνται σε υπερασπισμένους θύλακες και να ιδρύουν τους δικούς τους. αυτόνομη διοίκηση. Οι Ελληνοκύπριοι μόνοι εκπροσωπούνται τώρα στην κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μόνη νόμιμη αρχή του νησιού. Τουρκοκύπριοι λένε ότι εξαναγκάστηκαν. Ελληνοκύπριοι λένε ότι έφυγαν για να δημιουργήσουν τη δική τους διοίκηση. Οι Ελληνοκύπριοι επαναφέρουν το αίτημα για Ένωσι.

(Μια πιο λεπτομερής χρονολογία γεγονότων μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: https://cyprus-mail.com/2016/12/29/chronology-events-1955-december-2016/)

Cx02β

Source