Ναβάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Η κατάστασή του είναι ικανοποιητική», είπε ένας από τους κρατικούς θεσμούς

Η ρωσική κρατική ποινική υπηρεσία ανακοινώνει τις δηλώσεις του γιατρού του Ναβάλν για τη σοβαρή του κατάσταση

Η κρατική σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση να νοσηλευτεί ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της απεργίας πείνας.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο γιατρός του Naval είπε ότι η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία και ο 44χρονος πολιτικός θα μπορούσε να πεθάνει ανά πάσα στιγμή.

Η κρατική ποινική υπηρεσία (FSIN) ανέφερε ότι ο Ναβάλι θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο καταδίκων που βρίσκεται σε άλλη εγκατάσταση στο Βλαντιμίρ, 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η κατάσταση του Navalny θεωρείται “ικανοποιητική”, συμφώνησε να λάβει συμπληρώματα βιταμινών.

Το Σάββατο, ο γιατρός του Navalny είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της οικογένειάς του έδειξαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Բորել. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την υγεία του

Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει στον κριτικό του Κρεμλίνου, Alexei Navalny, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους συμμάχους του, να λαμβάνει επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.

Ο Ναβάλι, 44 ετών, ένθερμος αντίπαλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι βρισκόταν σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί επειδή είπε ότι οι αξιωματούχοι της φυλακής αρνήθηκαν να παράσχουν επαρκή θεραπεία για οξύ πόνο στα πόδια και στην πλάτη.

“Οφείλουμε τις ευθύνες των ρωσικών αρχών για την υγεία του κ. Navalny”, δήλωσε ο Josep Borrell πριν από μια διάσκεψη 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Κυριακή, προειδοποιώντας ότι η ζωή του Navalny ήταν σε κίνδυνο.

Υψηλού επιπέδου ευρωπαίοι βουλευτές προέβησαν επίσης σε δηλώσεις.

“Λάβετε μέτρα τώρα, διαφορετικά το αίμα του κ. Navalny θα είναι στα χέρια σας για πάντα”, δήλωσε ο Manfred Weber, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του μεγαλύτερου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε ότι η ΕΕ, η οποία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους που κατηγορούνται για δηλητηρίαση Navalny, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συστήσει ειδική ιατρική ομάδα.

Δύο από τους συμμάχους του Ναβάλι, ο Βλαντιμίρ Ασούρκοφ και ο Λεονίντ Βολκόφ, έγραψαν μια επιστολή στους υπουργούς της ΕΕ ζητώντας τους να συζητήσουν για την υγεία του Ναβάλνι σε μια σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με επιστολή του Reuters.

Ο Μπόρελ είπε ότι οι υπουργοί έλαβαν την επιστολή.

Η επιστολή απηχούσε ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες της συζύγου του Ναβάλνι, Τζούλια Οδυσσέα, η οποία είπε μετά από επίσκεψη στη φυλακή ότι η Ναβάλνι είχε δυσκολία να μιλήσει και είχε χάσει περισσότερο βάρος.

“Η υγεία του Αλεξέι επιδεινώνεται σταθερά”, ανέφερε η επιστολή.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source