Να εισαγάγει τον Ερντογάν στους Ευρωπαίους

Καμένο, νευρικό, τραυματισμένο և πολλές άλλες παθητικές μετοχές συνόδευσαν τα γλυκόπικρα πρωτοσέλιδα του περιστατικού της περασμένης Τετάρτης στην Άγκυρα. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ursula von der Leyen, στεκόταν μπροστά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, “Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν”, καθώς δεν υπήρχε χώρος για αυτόν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Προεδρικού Παλατιού στην Άγκυρα.

Άλλοι μίλησαν για περιφρόνηση για τις γυναίκες, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mammer πήρε επίσημη στάση, λέγοντας ότι το περιστατικό “ακονίζει (ο πρόεδρος της επιτροπής) την προσοχή στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης” Άλλοι σχολίασαν την κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να καθίσει στην προεδρία του, αφήνοντας τον πρόεδρο της επιτροπής να προσδιοριστεί. Άλλοι σχολίασαν ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ΕΕ για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, σε μια εποχή που υπάρχουν αυξανόμενες φωνές που ισχυρίζονται ότι η γειτονική χώρα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην Ένωση σε λίγα χρόνια. Υπήρξαν επίσης συγκρίσεις με περιστασιακές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι αληθινά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουν στις Βρυξέλλες. Η αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία απέχει πολύ από την αλήθεια. Ωστόσο, αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία ζούμε εμείς Έλληνες στο Αιγαίο – Κύπριοι στη Βαροσιά. Για όσους ζουν στο Ανατολικό Αιγαίο, η στάση του τουρκικού καθεστώτος απέναντι σε κάτι ευρωπαϊκό δεν είναι καινούργια. Το είδαν αυτό με τα οργανωμένα συμφέροντα των λαθρεμπόρων, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές της γειτονικής χώρας, πραγματοποιούσαν προγράμματα παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας. Ακόμα και οι ψαράδες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους το βλέπουν καθημερινά. Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής το βλέπουν αυτό όταν προκαλούνται συστηματικά και ορατά.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι αηδιασμένη με όλα τα δημοκρατικά. Είναι αηδιασμένο με την ύπαρξή μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας. Συστήστε τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε όλο του το «μεγαλείο». Το ερώτημα είναι, εφ ‘όσον τα οικονομικά συμφέροντα συνεχίζουν να υπερισχύουν της κοινής λογικής, πόσο καιρό θα συνεχίσουν να βλέπουν την εμφάνιση των όμορφων γραφείων τους παρά της πραγματικότητας;

Source