Νεκρολογία Sir Brian Urquhart | Ηνωμένα Έθνη

Ο Sir Brian Urquhart, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 101 ετών, ήταν γνωστός ως ο κύριος αρχιτέκτονας των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν παρών στη γέννηση του ΟΗΕ και εργάστηκε εκεί συνεχώς σε ανώτερο επίπεδο για τέσσερις δεκαετίες, εξασφαλίζοντας τη φήμη ως η κορυφαία αρχή του οργανισμού.

Ο Urquhart συμμετείχε στην ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, ενώ προσλήφθηκε στην προπαρασκευαστική επιτροπή στο Λονδίνο που συνέταξε τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βοηθός του Sir Gladwyn Jebb, του εκτελεστικού γραμματέα του. Αντί να εισέλθει στη βρετανική διπλωματική υπηρεσία, ο Urquhart επέλεξε να γίνει διεθνής δημόσιος υπάλληλος στη νεοεμφανιζόμενη γραμματεία του ΟΗΕ, επιθυμώντας να του δώσει την αδιαίρετη πίστη του.

Όταν ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Trygve Lie, ίδρυσε κατάστημα στη Νέα Υόρκη το 1946, ο Urquhart πήγε μαζί του ως προσωπικός βοηθός του. Για τα επόμενα 40 χρόνια, ο Urquhart συνεργάστηκε στενά με τους διαδοχικούς στρατηγούς γραμματέων, ο οποίος ανέλαβε να γίνει υπό γενικός γραμματέας ειδικών πολιτικών υποθέσεων το 1974. Υπό την ιδιότητα αυτή, συχνά ασχολήθηκε με τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων σε κρίση -περιορισμένες περιοχές, όπως το Κονγκό, η Κύπρος, η Μέση Ανατολή, η Αγκόλα και η Ναμίμπια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πολιτικό τμήμα της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν αποσύρθηκε ποτέ από την πίστη του στον ΟΗΕ και την πεποίθησή του ότι στην αναζήτηση επίλυσης συγκρούσεων δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για τον «συλλογικό διεθνισμό». Αναγνώρισε επίσης τις αδυναμίες του ΟΗΕ και συχνά μίλησε ως ένας από τους αυστηρότερους επικριτές του. Ούτε μετριάζει την αυστηρότητα του στην έλλειψη υποστήριξης για τον παγκόσμιο οργανισμό από ορισμένα από τα κορυφαία μέλη του.

Ο γιος του Bertha (nee Rendall) και του Murray Urquhart, γεννήθηκε στο Bridport, Dorset, και ανατράφηκε από τη μητέρα του μετά το γάμο των γονιών του. Η εκπαίδευση του Μπράιαν ξεκίνησε ως το μόνο αγόρι μεταξύ των 200 κοριτσιών στο σχολείο Μπάντμιντον για κορίτσια στο Μπρίστολ, όπου η μητέρα του είχε γίνει δασκάλα. Στη συνέχεια το δημόσιο σχολικό σύστημα ανέλαβε: Ο Urquhart κέρδισε υποτροφία στο Γουέστμινστερ και πήγε στο Christ Church της Οξφόρδης το 1937. Κατατάχθηκε στο βρετανικό στρατό την ημέρα που ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος κηρύχθηκε και είδε υπηρεσία στην Αλγερία, την Τυνησία και τη Σικελία. . Το 1945, ήταν ο πρώτος σύμμαχος αξιωματικός που μπήκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Ο πόλεμος, είπε ο Urquhart, του έμαθε πολλά μαθήματα που πήρε μαζί του στον ΟΗΕ. Η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Η διατήρηση της ειρήνης, σκέφτηκε, «δεν πρέπει να βασίζεται σε στρατιωτικές μεθόδους για την επίτευξη στόχων και πρέπει να θεωρεί την επιχείρηση ουσιαστικά πολιτική παρά στρατιωτική». Ήταν ριζικά αντίθετος με την ντεταριστική σκέψη: «Στα Ηνωμένα Έθνη, μια τεράστια και εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, κατά τη γνώμη μου, είναι αδιανόητο να σκεφτούμε την αποτυχία. Ο οργανισμός πρέπει απλώς να γίνει για να λειτουργήσει. Η πιθανή εναλλακτική λύση δεν πρέπει να μελετηθεί. “

Ο Urquhart υπηρέτησε κάτω από πέντε πολύ διαφορετικούς στρατηγούς του ΟΗΕ: Lie (1946-52), Dag Hammarskjöld (1953-61), U Thant (1961-71), Kurt Waldheim (1972-81) και Javier Pérez de Cuellar (1982-91) . Ήταν εξοργισμένος όταν βγήκε μετά το τέλος της θητείας του Waldheim ότι είχε πει ψέματα για τις δραστηριότητες του πολέμου και κατηγόρησε τον Waldheim ότι προκάλεσε «τεράστια ζημιά όχι μόνο στη χώρα του αλλά και στον ΟΗΕ».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Hammarskjöld, ο Urquhart είχε βασικό ρόλο ως επικεφαλής βοηθός του βοηθού γενικού γραμματέα Ralph Bunche. Αν και δούλευαν συχνά 17 ώρες την ημέρα, ήταν «μακράν η πιο ικανοποιητική εμπειρία» της ζωής του. Μαζί ξεκίνησαν επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης ως κεντρική ευθύνη του ΟΗΕ, παρόλο που ο χάρτης του δεν περιείχε καμία αναφορά σε τέτοια δραστηριότητα.

Ο Urquhart είχε προβάλει τη διατήρηση της ειρήνης σε ένα έγγραφο που έγραψε το 1944, στο οποίο πρότεινε τη χρήση στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης και όχι για τον πόλεμο. Αλλά μόνο όταν ο Bunche σφυρηλάτησε την αραβο-ισραηλινή ανακωχή της συμφωνίας του 1949, κατάλαβαν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η διατήρηση της ειρήνης στη δημιουργία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1956, μετά την εισβολή του Σουέζ, όταν βοήθησαν να βγάλουν βρετανικές, γαλλικές και ισραηλινές δυνάμεις από το αιγυπτιακό έδαφος. Η Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (UNEF) χρειάστηκε κάποιο σημάδι για να τονίσει την ουδέτερη παρουσία τους και εγκαταστάθηκε στο μπλε, το χρώμα του ΟΗΕ: έκτοτε, η φράση «μπλε μπερέ» έχει γίνει συνώνυμη με τους ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Αρχικά ο Urquhart τους είδε ως ελαφρά οπλισμένους στρατιώτες για να βοηθήσουν τη διαδικασία συνδιαλλαγής, χωρίς άμεση στρατιωτική συμμετοχή.

Αλλά μια τόσο χαμηλή προσέγγιση δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ. Η πρώτη πρόκληση ήρθε στο Κονγκό το 1960. Η ανεξαρτησία που κέρδισε πρόσφατα η χώρα απειλήθηκε από την απόσχιση της Katanga, από το χάος και από τον εμφύλιο πόλεμο. Ο ΟΗΕ συγκέντρωσε μια δύναμη 20.000 ατόμων για να προσπαθήσει να φέρει τάξη.

Ο Ουρχάρτ βγήκε για να επιβλέψει την επιχείρηση και δέχτηκε ότι οι μπλε μπερέ έπρεπε να υιοθετήσουν έναν πολύ πιο ακτιβιστικό ρόλο απ ‘ό, τι είχε προβλέψει για τους ειρηνευτές, για να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Κονγκό. Λίγες εβδομάδες μετά τη θανατηφόρα συντριβή του αεροπλάνου του Hammarskjöld το 1961, ο Urquhart κατασχέθηκε και ξυλοκοπήθηκε από στρατιώτες του Katang και έπρεπε να σωθεί από τα στρατεύματα του Gurkha υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

Με κάθε επόμενη κρίση, ο Urquhart έμαθε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η αποτελεσματική διατήρηση της ειρήνης απαιτούσε μια θεμελιώδη αναθεώρηση του ΟΗΕ και των βασικών οργάνων του, συμπεριλαμβανομένου του συμβουλίου ασφαλείας. Ασχολήθηκε επίσης με τη λεπτή γραμμή μεταξύ της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και της παρέμβασης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλο και περισσότερο, το ερώτημα έπρεπε να απαντηθεί ως προς το εάν οι ειρηνευτές του ΟΗΕ πρέπει να εμπλακούν σε «οικοδόμηση έθνους» μετά από συγκρούσεις. Ο Ουρκάρτ δεν έχασε ποτέ τον ιδεαλισμό του και την πεποίθησή του ότι ο ΟΗΕ θα παραμείνει αναντικατάστατο εργαλείο των διεθνών σχέσεων.

Κατά τη συνταξιοδότησή του το 1986, ο Urquhart ήταν ιππότης. Επέλεξε να παραμείνει στις ΗΠΑ όπου, για πάνω από μια δεκαετία, ήταν μελετητής-διαμονή στο Διεθνές Πρόγραμμα του Ιδρύματος Ford, και έγινε παραγωγός συγγραφέας άρθρων και βιβλίων για όλες τις πτυχές του ΟΗΕ. Η βαθιά, αλλά απότομη κριτική και πάντα εποικοδομητική του προσέγγιση αποκαλύφθηκε καλύτερα στην αυτοβιογραφία του, A Life in Peace and War (1987).

Μεταξύ άλλων βιβλίων, ο Urquhart δημοσίευσε μια βιογραφία του Hammarskjöld το 1972 και τον Ralph Bunche: An American Life (1993), για τον πρώην συνάδελφό του.

Ο Urquhart επέζησε από τη δεύτερη σύζυγό του, Sidney (nee Howard), την οποία παντρεύτηκε το 1963, και τον γιο και την κόρη τους. από δύο γιους και μια κόρη από τον πρώτο γάμο του, με την Alfreda (nee Huntingdon), η οποία κατέληξε σε διαζύγιο. και από 14 εγγόνια και 10 εγγόνια.

• Brian Edward Urquhart, διπλωμάτης, γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1919. πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 2021

Source