Νετανιάχου – Αναστασιάδης. Παράλληλες ζωές


Ανδρέας Χαραλάμπους *

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το ισραηλινό κοινοβούλιο συνήλθε και ψήφισε κατά του προϋπολογισμού του 2021 που πρότεινε η κυβέρνηση του Νετανιάχου. “Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το γειτονικό μας κράτος καθοδηγείται από την εξαιρετική εκλογική διαδικασία (το τέταρτο των δύο ετών), αυτή τη φορά ο πρόεδρός της” Η Μπίμπι, όπως λέγεται διεθνώς, χτυπάει ατέλειωτα. Ταυτόχρονα, λένε ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου, καθώς και εκείνοι που είναι κοντά του, έχουν εμπλακεί σε διάφορα πολιτικά «άλλα σκάνδαλα» και βρίσκονται ήδη στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορείται στο δικαστήριο ευνοίας το 2016 για φερόμενη διαφθορά, παραβίαση της εμπιστοσύνης, καθώς και την τελευταία καταγεγραμμένη συνομιλία μεταξύ του τελευταίου και του βαρόνου του LM, όπου συζητούν νομοθεσία που θα μπορούσε να τον βλάψει. Κατηγορείται για απάτη, παραβίαση εμπιστοσύνης και δωροδοκία στην υπόθεση, όταν υποτίθεται ότι υποσχέθηκε στον δικαστή τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, υπό τον όρο ότι «ρίξει» την υπόθεση της γυναίκας του. Η δοκιμή ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και συνεχίζεται.

Όπως ορθώς είπε ο Ισραηλινός νομοθέτης Jam Amal Ze Ehalka, “Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι σε σχέση με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Νετανιάχου. Είναι σαν τον Al Capone, ο οποίος καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. “Είναι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, τους θανάτους 551 παιδιών και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων”. Στην έκθεσή του για τις επιθέσεις στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψαν την καταστροφή ως «άνευ προηγουμένου» και επανειλημμένα κατηγόρησαν τους δράστες ως «διεθνείς εγκληματίες».

Η πρώτη επαφή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ξεκίνησε πριν από την ίδρυση αυτού του κράτους. Ειδικότερα, αμέσως μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1946 έως το 1949, περίπου 56.000 Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στα στρατόπεδα της Κύπρου από τις βρετανικές αποικιακές αρχές, με σκοπό την επανεγκατάσταση και την εγκατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, οι πρώτες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ ήταν πολύ αρνητικές, καθώς το Ισραήλ ήταν ισχυρός σύμμαχος της Τουρκίας τη δεκαετία του 1980 και του 1990 και η Κύπρος ήταν ισχυρός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Στην πραγματικότητα, η τότε πρώτη κυρία, Ανδρούλλα Βασιλείου, κηρύχθηκε “persona non grata” από τις ισραηλινές αρχές μετά από αναφορές της συνάντησής της με τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ισχυρός υποστηρικτής του κουρδικού αγώνα για αυτοδιάθεση.

Όλα αυτά, ωστόσο, άρχισαν να ξεχαστούν με την επιφανειακή διευθέτηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη, με την οριοθέτηση του ΗΕΓ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ το 2011. Μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές μεταξύ του Χριστόφια και του Πέρεζ – η υπογραφή συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης ορυκτού πλούτου. Όταν η Παλαιστινιακή-Κουρδική έννοια έπεσε πραγματικά στα σκουπίδια, οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ εξερράγησαν, από το 2012 έως σήμερα υπό τον Αναστασιάδη και τον Νετανιάχου. Η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών είναι προφανώς πολύ ζεστή. Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ περισσότερες φορές από τον αρχηγό της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Όλα φαίνεται να περνούν από το Ισραήλ, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Και εδώ είμαστε

Χωρίς αποσκευές

Αλλά με ένα τόσο όμορφο φεγγάρι

Ονειρευόμουν να έχω έναν καλύτερο κόσμο

Φτωχός, δεν έχετε καταφέρει ακόμη να γράψετε ένα κεφάλαιο

Από ναυάγιο έως ναυάγιο – Τάσος Λιβαδίτης

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου πέφτει λόγω της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, είναι ήδη σε δίκη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Αναστασιάδη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, κατηγορείται για πολλά πράγματα, ακόμη και για τις «κολλώδεις» κατηγορίες του. Προς το παρόν, το σώζει αποφεύγοντας δραματικές επιθέσεις σε ποιον παίρνει τα άπλυτα ρούχα του στο φόρουμ. Παράλληλες ζωές. Απομένει μόνο να αποδειχθεί στην πράξη

* Ειδικός επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source