Νιου Γιορκ Ταιμς. Δημοτικότητα του Ερντογάν … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η κατάρρευση της οικονομίας, η οποία ωθεί μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού στη φτώχεια, ανάγκασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσει από τις οικονομικές του πολιτικές, σύμφωνα με τους New York Times.

“Οι άνθρωποι είναι στα πρόθυρα της έκρηξης”, δήλωσε ο Ozgur Akbas, ιδιοκτήτης παντοπωλείου σε μια πλούσια περιοχή της Άγκυρας, περιγράφοντας την αμηχανία του όταν δύο ηλικιωμένες γυναίκες μπήκαν στο κατάστημά του την περασμένη εβδομάδα και μια ήθελε να αγοράσει. ένα αυγό και το άλλο δωρεάν ψωμί. Η Τουρκία επλήγη ήδη από τη νομισματική κρίση, διψήφιο πληθωρισμό, όταν επλήγη από επιδημία κοροναϊού τον περασμένο Μάρτιο. Μετά το δεύτερο, θανατηφόρο κύμα των τελευταίων χρόνων, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έπεσε στα γόνατά του στο χρέος και αντιμετωπίζει το φάντασμα της πείνας, λέει η δημοσιογράφος των New York Times, Carlota Gall.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Metropoll στην Τουρκία, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες, καθώς η απώλεια του ενός τετάρτου της τουρκικής λίρας φέτος αύξησε τις τιμές καταναλωτή.

Τον Νοέμβριο, τα πράγματα επιδεινώθηκαν για τον Ερντογάν

Η κρίση στην Τουρκία συμπίπτει με την απώλεια ενός ισχυρού συμμάχου του Ερντογάν, την απομάκρυνση του εκδιωκόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα και τον Τζο Μπάιντενοφ, ο οποίος προηγουμένως χαρακτήρισε τον Τούρκο «αυταρχικό» πρόεδρο. Για τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με νέο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαράκ, ο οποίος παραιτήθηκε απότομα. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος για αρκετό καιρό αντιστάθηκε επίμονα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, λαμβάνει τώρα διορθωτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, φέρνοντας τον αργό αυξανόμενο πληθωρισμό στο 14%. Σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο (8,25%), τα επιτόκια στην Τουρκία ανέρχονται πλέον στο 17%.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε χθες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου» των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, επέκτεινε το πακέτο οικονομικής στήριξης των ΜΜΕ για άλλους τρεις μήνες. Η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ δείχνει πιο σοβαρή διόρθωση της πολιτικής του απειλεί την πολιτική ύπαρξη του τούρκου προέδρου, σημειώνει οι New York Times.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την οργή του λαού
“Ο Ερντογάν παρακολουθεί τις εκλογές με ενδιαφέρον, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες αντιδράσεις”, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Κούλατ, δημοσκόπηση που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση εκ μέρους πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του AKP. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropol, το μερίδιο της τελευταίας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο, περίπου 30%, από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από 18 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο κυβερνών συνασπισμός με το ακροδεξιό κόμμα πήγε τώρα στις εκλογές. Το Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης του Ντέλετ Μπατσέλι δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ ο Ερντογάν μπορεί να χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2023. “Οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι μικρότερες από 50%. Έτσι, στο τέλος, το ερώτημα είναι αν θα αποδειχθεί αρκετά έξυπνο “, δήλωσε η Ashley Aydintasbass του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Metropoll, το 63% των Τούρκων, καθώς και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν ότι η Τουρκία κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Τέτοια πίεση δεν έχει παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, λέει ο Haser Fogo, ιδρυτής του Deep Poverty Network, το οποίο υποστηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε άτυπη απασχόληση. “Είμαι 52 ετών, αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που είχα ποτέ”, είπε στους New York Times. “Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση”, πρόσθεσε ο Akbas, ιδιοκτήτης ενός παντοπωλείου στην Άγκυρα. «Αυτό που ακούω από τον κόσμο είναι αυτό:« Αρκετά. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά. “Ο 70χρονος և 80 ετών λένε ότι θα αυτοκτονήσουν.”

Πηγή: iefimerida.gr

Source