Νοσοκομείο Αθαλάσσας με χωρητικότητα 120 τοις εκατό, λένε οι νοσοκόμες

Το νοσοκομείο Athalassa έχει φτάσει το 120 τοις εκατό της χωρητικότητας, δήλωσε νοσηλευτές ψυχικής υγείας την Πέμπτη και κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την προστασία του προσωπικού και των ασθενών.

Οι αυξημένες εισαγωγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν το νοσοκομείο να θεραπεύσει περισσότερους από 25 ασθενείς σε δωμάτια χωρητικότητας 20 κλινών, ανέφεραν οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας σε γραπτή δήλωση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει μακροχρόνια ζητήματα του νοσοκομείου, προστέθηκε.

Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης παλαιές υποδομές που θεωρήθηκαν ανασφαλείς για κατοίκηση από το τμήμα πολεοδομίας το 2019, η έλλειψη σημαντικών ψυχοτρόπων φαρμάκων και η απουσία ειδικού γενικού ιατρού και κοινωνικού λειτουργού στο νοσοκομείο.

Οι νοσοκόμες δήλωσαν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μόνο υπό το φως ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Το κράτος δηλώνει για άλλη μια φορά ότι ετοιμάζεται για ένα πιθανό τρίτο κύμα πανδημίας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού σχετικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ψυχική υγεία », ανέφερε η ανακοίνωση.

«Απαιτούμε προστασία και σεβασμό για τους ψυχικά ασθενείς, με το αναφαίρετο δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη ίσης ποιότητας. Απαιτούμε προστασία για το νοσηλευτικό προσωπικό. “

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat 2017, η Κύπρος είναι η δεύτερη στην τελευταία σε κρεβάτια ψυχιατρικών νοσοκομείων μεταξύ άλλων κρατών μελών της ΕΕ, με μόλις 21 κρεβάτια για κάθε 100.000 κατοίκους. Το Βέλγιο ήταν πρώτο με 136 κρεβάτια για ψυχιατρική περίθαλψη ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 69 κλίνες για τον ίδιο πληθυσμό.

Source