Νούρης: αυτό δεν είναι πλέον ζήτημα προσφύγων (Ενημερώθηκε)

Το υπουργείο Εσωτερικών καταδίκασε την Τρίτη συγκρούσεις μεταξύ περισσότερων από 600 μεταναστών τη Δευτέρα το βράδυ στο υπερπλήρη κέντρο υποδοχής Πουρναρά έξω από την πρωτεύουσα, το οποίο άφησε 35 ανθρώπους τραυματίες και προκάλεσε σημαντική ζημιά στην εγκατάσταση.

Αυτό το περιστατικό υπογράμμισε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τις μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νούρη, ο οποίος είπε ότι αυτό που συνέβαινε δεν ήταν πλέον ζήτημα προσφύγων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 τη Δευτέρα, μετά την παραβίαση ενός εσωτερικού φραγμού και συγκρούστηκαν μετανάστες από τη Συρία και τις αφρικανικές χώρες. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον λόγο του αγώνα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, μερικοί από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες και ήταν οπλισμένοι με σιδερένιες ράβδους. Η αστυνομία παρενέβη και κατάφερε να διαλύσει τον αγώνα αφού κάλεσε ενισχύσεις. Πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, μερικά ανήκαν στην αστυνομία και άλλα σε άλλες υπηρεσίες.

Η αστυνομία είπε ότι 35 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρώς, 24 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας για θεραπεία πρώτων βοηθειών.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι, σε συνεργασία με την αστυνομία, διέταξε τα πλάνα του συστήματος παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος για να διερευνήσει τι προκάλεσε τις συγκρούσεις.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το κέντρο φιλοξενεί περίπου 1.500 μετανάστες, ενώ έχει χωρητικότητα μόνο 1.000.

Ο Νούρης είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και άλλων εθνικοτήτων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές έλαβαν μέτρα για να τους κρατήσουν σε σπέρματα.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CyBC, είπε ότι η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να δεχτεί περισσότερους παράτυπους μετανάστες. Τόνισε ότι πέρυσι υπήρχαν περίπου 400 άτομα στα Πουρνάρα και 500 στο κέντρο υποδοχής Κοφινού για αιτούντες άσυλο, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1.500 στην Κοκκινοτριμιθιά, ενώ η Κοφινού είχε φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα. Μια άλλη εγκατάσταση υποδοχής ήταν υπό κατασκευή στην περιοχή Limnes της Menoyia, είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δεν σκοπεύει να γίνει κέντρο μεταναστών.

Ο υπουργός είπε ότι υπήρξαν αφίξεις Συρίων και Αφρικανών παράνομων μεταναστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, κυρίως από την Τουρκία, με την πλειοψηφία τους να είναι ανύπαντροι ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών. «Ανησυχούμε πολύ γι ‘αυτό», είπε.

Ο Νούρης είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας κάνουν ό, τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτές τις αφίξεις, αλλά η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, «όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά φροντίζουν να δημιουργήσουν διαδρομές παράνομης εισόδου» στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τις αφίξεις παρακολουθώντας ορισμένα σημεία κατά μήκος της ζώνης προστασίας, αλλά οι λαθρέμποροι βρίσκουν άλλα κενά.

«Αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να δέχεται περισσότερους παράτυπους μετανάστες, αυτό δεν είναι πλέον ζήτημα προσφύγων», δήλωσε ο Νούρης. Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο πιστεύοντας ότι μπορούν να ταξιδέψουν από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη αγνοώντας την πραγματικότητα ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του Σένγκεν και δεν μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έλαβε πολλά χρήματα από την ΕΕ για να κρατήσει τους μετανάστες εκεί και είπε ότι η Κύπρος θέλει η ΕΕ να κάνει ρυθμίσεις για να επιστρέψει Σύριους που φτάνουν μέσω παράτυπων διαδρομών πίσω στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε αργότερα την ημέρα ότι η Πουρνάρα λειτουργούσε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σε σχέση με την απαγόρευση εξόδου από το κέντρο λόγω της πανδημίας, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα, αλλά ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τα περιστατικά που ξέσπασαν μεταξύ Σύρων και Αφρικανών, τα οποία προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των μεταναστών. , αλλά και μεγάλη ζημιά στο κέντρο. “

Πρόσθεσε ότι παρά τις προκλήσεις που οφείλονται στην πανδημία και τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, όλες οι υπηρεσίες της «καταβάλλουν καθημερινές υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαχείριση των συνεχιζόμενων παράνομων αφίξεων μεταναστών, κυρίως από τη γραμμή εκεχειρίας, που προέρχονται από την Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι παράτυποι μετανάστες έφτασαν τη νύχτα τη Δευτέρα.

Ένα φουσκωτό σκάφος με 21 νεαρούς άνδρες στο πλοίο που προέρχονταν από την τουρκική ακτή πλησίασε τον Πύργο στις 11:00.

Η αστυνομία σταμάτησε το σκάφος και το έσυρε στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου λίγο πριν τις 2 π.μ.

Δύο από τους άνδρες, ηλικίας 48 και 38 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν διακινητές συνελήφθησαν, ενώ οι άλλοι 19 μεταφέρθηκαν σε εγκατάσταση υποδοχής.

Το περιστατικό στην Πουρνάρα ώθησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης Άκελ και Έντεκ να ζητήσουν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

Ο Άκελ είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης, καθώς και ο μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Πουρνάρα, ήταν οι αιτίες αυτών των περιστατικών. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που μένουν σε σκηνές δεν μπορούν να αντέξουν το κρύο, ειδικά τη νύχτα και δεν έχουν κουβέρτες ή θερμαντήρες για να διατηρήσουν τη θερμότητα τους παρά τις προσπάθειες των ΜΚΟ να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, καθώς το κράτος δεν είναι έτοιμο να τους προσφέρει. «Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για την έλλειψη τροφής, την έλλειψη επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων υγιεινής όπως τουαλέτες, μπάνια χωρίς ζεστό νερό, επιδεινώνοντας έτσι τις απάνθρωπες συνθήκες που οδηγούν σε απελπισμένες καταστάσεις», δήλωσε το κόμμα.

Ο Νούρης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι οι μετανάστες ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Είπε ότι καταλαβαίνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το κέντρο λόγω της πανδημίας, τέτοια περιστατικά δεν ήταν δικαιολογημένα. Αντίθετα, είπε, η ζημιά που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις, που εκτιμάται σε χιλιάδες ευρώ, «καθιστά τη διαμονή τους πιο δύσκολη».

Ο Έντεκ ζήτησε επίσης αυστηρά μέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης

Το κόμμα είπε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου και το εθνικό της πρόβλημα απαιτούν από τη χώρα να είναι «διπλά προσεκτική και αυστηρή απέναντι σε εκείνους που εκμεταλλεύονται τα ανθρώπινα δεινά για να αλλάξει τη δημογραφική και κοινωνική της δομή».

Source