Νόρμαν Ντόμπι | Ούτε Βρετανοί ούτε Ανεξάρτητοι, και Χωρίς Αποτρεπτικό · LRB 22 Φεβρουαρίου 2021

Ο «ανεξάρτητος πυρηνικός αποτρεπτικός παράγοντας» της Βρετανίας έχει χαρακτηριστεί από τους υπουργούς ως βάση της αμυντικής μας στρατηγικής για σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Ο Τόνι Μπλερ διακήρυξε ότι «ο ανεξάρτητος πυρηνικός μας αποτρεπτικός παράγοντας παρέχει την απόλυτη διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας». Χρησιμοποιήσαμε πυραύλους των ΗΠΑ για να μεταφέρουμε τις πυρηνικές κεφαλές μας, αλλά οι υπουργοί και των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων επέμειναν ότι το ίδιο το πυρηνικό όπλο ήταν βρετανικό και σχεδιάστηκε στο Ίδρυμα Ατομικών Όπλων (AWE) στο Aldermaston. Μετά από όλα, εκρήξαμε μια βόμβα Α το 1952 και τις βόμβες Η το 1957-58 χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ ή άλλο κράτος. Ωστόσο, πέρυσι, ένας υπουργός Άμυνας υπαινίχθηκε την αλήθεια για πρώτη φορά: οι πυρηνικές κεφαλές της Βρετανίας είναι αμερικανικού σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε ότι η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε πυρηνικό σύστημα που βασίζεται στον πυραύλο Trident που κατασκευάζεται από τις ΗΠΑ. Η συμφωνία θα ακολουθούσε τις γραμμές της συμφωνίας Polaris που επετεύχθησαν από τον Harold Macmillan και τον John Kennedy στο Nassau τον Δεκέμβριο του 1962, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παρείχαν το πυραυλικό σύστημα που εκτόξευσε το υποβρύχιο και η AWE παρείχε την πυρηνική κεφαλή. Κατά τη δεκαετία του 1980 συμβούλευα τον Πάντυ Άσνταουν για πυρηνικά θέματα. Τον Μάρτιο του 1985, με την προτροπή μου, ρώτησε τον Adam Butler, τον υπουργό αμυντικών προμηθειών, «εάν η αγορά της Trident από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει τη μεταφορά σχεδιασμού κεφαλής ή εξαρτημάτων». Ο Μπάτλερ απάντησε ότι «οι πυρηνικές κεφαλές που θα τοποθετηθούν στο πυραυλικό σύστημα British Trident D5 θα είναι βρετανικού σχεδιασμού και κατασκευής». Το σύστημα Trident τέθηκε σε λειτουργία το 1994.

Τον Μάρτιο του 2008, ο Jeremy Corbyn εξασφάλισε μια συζήτηση για το πρόγραμμα Trident και τον ρόλο της AWE σε αυτό. Ο Μπομπ Άινσγουορθ, υπουργός των ενόπλων δυνάμεων στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, είπε:

Ο αξιότιμος φίλος μου, το μέλος του Islington North, έθεσε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να απαντήσω – θα ήθελε να το καταγράψω αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε έναν νέο σχεδιασμό πυρηνικών όπλων που συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος Trident.Η κεφαλή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την AWE, αν και αποφασίστηκε για λόγους οικονομικής αποδοτικότητας να προμηθευτούν ορισμένα μη πυρηνικά εξαρτήματα κεφαλής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σχεδιασμός είναι πιθανό να διαρκέσει έως το 2020.

Προχωρήστε στο 2020. Πριν από ένα χρόνο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα σχέδια για μια νέα κεφαλή των ΗΠΑ, το W93, «θα υποστηρίξουν επίσης ένα πρόγραμμα παράλληλης κεφαλής αντικατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο». Τον περασμένο Αύγουστο, το Κηδεμόνας αποκάλυψε ότι ο Μπεν Γουάλας, ο σημερινός γραμματέας άμυνας, είχε ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές επιτροπές ένοπλων υπηρεσιών του Κογκρέσου τον περασμένο Απρίλιο για να ζητήσει χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για το πρόγραμμα W93 για να «διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη μοναδική πυρηνική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρέχουμε ασφαλή και σίγουρη αποτροπή συνεχούς θάλασσας για τις επόμενες δεκαετίες… Η υποστήριξή σας στο πρόγραμμα W93 σε αυτόν τον κύκλο προϋπολογισμού είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος αντικατάστασης κεφαλής ».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι απίθανο να λάβει σοβαρά υπόψη την παρέμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα θέλει να δοκιμάσει την κεφαλή και να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Συνολικής Απαγόρευσης Δοκιμών (CTBT) που απαγορεύει όλες τις πυρηνικές δοκιμές. Θεωρείται γενικά ότι τα πυρηνικά όπλα είναι πολύ περίπλοκα για να προσομοιωθούν αξιόπιστα από υπολογιστές, επομένως το CTBT αποτρέπει αποτελεσματικά τις αναβαθμίσεις των σχεδίων κεφαλής. Τα κράτη πυρηνικών όπλων δεν χρειάζεται να αναπτύξουν νέα όπλα: αυτά που έχουν είναι παραπάνω από επαρκή για οποιοδήποτε πιθανό σκοπό. Πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των όπλων τους και όχι να σχεδιάσουν περισσότερο.

Οι δηλώσεις των Μπάτλερ και Άινσγουορθ στο Κοινοβούλιο διαιωνίζουν έναν εξήντα ετών μύθο ότι τα προγράμματα πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν κεφαλές βρετανικού σχεδιασμού. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί ο Wallace έπρεπε να πιέσει το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει το W93; Προφανώς δεν πιστεύει ότι μπορεί να σχεδιαστεί μελλοντική κεφαλή Trident στο Aldermaston. Αλλά αν οι φυσικοί της AWE είχαν σχεδιάσει την τρέχουσα κεφαλή Trident, όπως κατέθεσε ο Ainsworth, θα μπορούσαν επίσης να αναμένεται να σχεδιάσουν οποιαδήποτε αντικατάσταση κεφαλής.

Η κεφαλή του τρέχοντος συστήματος Trident του Ηνωμένου Βασιλείου ονομάζεται Holbrook. Δεν σχεδιάστηκε στο Aldermaston. Είναι ουσιαστικά ένα αντίγραφο του W76, που σχεδιάστηκε στο Los Alamos για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο Χανς Κρίστιανσεν, ειδικός πυρηνικών όπλων στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, μου είπε ότι τα σχέδια των Holbrook και W76 είναι «τόσο κοντά που το Holbrook είναι μέρος του προγράμματος συντήρησης W76 των ΗΠΑ» και οποιαδήποτε «Βρετανική κεφαλή αντικατάστασης πιθανότατα θα βασιστεί για το σχεδιασμό W93 και χρησιμοποιήστε πλήρως το Mk7 RB [ reentry vehicle] σχεδιασμένο για το W93. “

Η Βρετανία σταμάτησε να σχεδιάζει τις δικές της πυρηνικές κεφαλές πριν από πολύ καιρό. Πριν από περίπου τριάντα χρόνια, ο Eric Grove και εγώ δημοσιεύσαμε ένα κομμάτι στο LRB σχετικά με το «Thermonuclear Bluff της Βρετανίας»: «από το 1958 και μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στη Βρετανία λεπτομερή σχέδια και προδιαγραφές υλικού πολλών από τις πιο σύγχρονες βόμβες υδρογόνου τους, ώστε η Βρετανία να μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα όπλα των ΗΠΑ ως δικά της». Όταν οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρέχουν το σύστημα πυραύλων Polaris στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρείχαν επίσης το σχεδιασμό της κεφαλής W47 για τον πύραυλο. Γνωρίζουμε ότι από τα πρακτικά της δεύτερης συνάντησης μεταξύ πυρηνικών επιστημόνων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου στο Albuquerque τον Σεπτέμβριο του 1958, μετά την υπογραφή της συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου για αμυντικούς σκοπούς: «Παρέχουμε στους Βρετανούς σχεδιαγράμματα, προδιαγραφές υλικού και σχετικές θεωρητικές και πειραματικές πληροφορίες που σχετίζονται με την κεφαλή XW47 ». (Το X μπροστά από το W47 σημαίνει ότι η κεφαλή ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο.)

Το ανεξάρτητο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Βρετανίας δεν είναι ούτε βρετανικό ούτε ανεξάρτητο. Τόσο οι πύραυλοί του όσο και οι κεφαλές του εξαρτώνται από τον σχεδιασμό των ΗΠΑ και των ΗΠΑ. Ούτε είναι αποτρεπτικό. Τα πυρηνικά όπλα της Βρετανίας δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο το 1974, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εγγυητής της Συνθήκης για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ούτε σταμάτησαν την Αργεντινή να εισβάλει στο Falklands το 1982. Δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ να εισβάλουν στη Γρενάδα το 1983, παρόλο που η Γρενάδα ήταν μέλος της Κοινοπολιτείας. Πιο πρόσφατα, δεν απέτρεψαν την Κίνα να παραβιάσει την Κοινή-Σινο-Βρετανική Διακήρυξη για το Χονγκ Κονγκ ή την ΕΕ από το να αρνηθεί να επιτρέψει την εισαγωγή βρετανικών οστρακοειδών. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα παράδειγμα στα εξήντα χρόνια από το Nassau όταν ο πυρηνικός μας αποτρεπτικός παράγοντας απέτρεψε κανέναν να κάνει τίποτα.

Source