Ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19: Ποια είναι η τελευταία κατάσταση στις χώρες;

Τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού έγιναν παγκοσμίως, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Γενικά, σε όλες τις χώρες, τα εμβόλια προσβάλλονται πρώτα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και επαγγελματίες υγείας.

Λοιπόν, σε ποιες χώρες έκανε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της επιδημίας που σκότωσε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ζωές παγκοσμίως;

Γερμανία

Στη Γερμανία, ο πρώτος εμβολιασμός δόθηκε στον Edith Kwoizalla, ο οποίος ζούσε σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στην πόλη Halberstadt, κοντά στην πόλη Magdeburg.

Το πρώτο από τα κέντρα στα οποία θα χορηγηθούν εμβόλια άνοιξε στην πρωτεύουσα του Βερολίνου. Δεκάδες επαγγελματίες υγείας που παρατάχθηκαν για εμβολιασμό μπροστά από το κέντρο, ένα από τα 6 κέντρα εμβολιασμού, άνοιξαν στην αίθουσα «Arena Berlin» στην περιοχή Treptow. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που μπήκαν στην αίθουσα μετά την αναγνώριση εμβολιάστηκαν

Στη Γερμανία, εμβολιάζονται κυρίως εκείνοι που μένουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικό προσωπικό.

Αναφέροντας ότι το εμβόλιο Biontech που αναπτύχθηκε από τον Uğur Şahin και τη σύζυγό του Özlem Türeci είναι ελπίδα για τον κόσμο και τη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn σημείωσε ότι προσπαθούν να χορηγήσουν εμβόλια σε όλους τους πολίτες.

Βέλγιο

Μετά την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε η BioNTec-Pfizer στο Βέλγιο, δόθηκε η πρώτη δόση στον 96χρονο Jos Hermans, ο οποίος έμενε σε ένα γηροκομείο στην πόλη Puurs, όπου και το εμβόλιο παρήχθη.

Ο Ερμάς αστειεύτηκε, “Νιώθω 30 χρόνια νεότερος” μετά τον εμβολιασμό.

Ο Ερμάς, ο παλαιότερος από το γηροκομείο, θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου 3 εβδομάδες αργότερα.

Η βελγική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην εκστρατεία εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των εργαζομένων σε γηροκομεία. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι άνω των 65 ετών θα εμβολιαστούν.

Γαλλία

Το πρώτο εμβόλιο κορανοϊού στη Γαλλία χορηγήθηκε σε μια 78χρονη γυναίκα και έναν 65χρονο γιατρό στο Νοσοκομείο Rene-Muret στην περιοχή Sevran κοντά στο Παρίσι, μετά από 19.500 δόσεις εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Περίπου 20 άτομα θα εμβολιαστούν στη Σεβράν και στην πόλη Ντιζόν της χώρας. Οι ηλικιωμένοι και οι επαγγελματίες υγείας θα εμβολιαστούν σε 23 νοσοκομεία στις πόλεις του Παρισιού, της Λυών, της Λιλ και της Τουρ την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής εμβολιασμού, οι ηλικιωμένοι και οι επαγγελματίες υγείας θα εμβολιαστούν έως τον Φεβρουάριο στο πρώτο στάδιο. Στη δεύτερη φάση, αυτοί που βρίσκονται στην επικίνδυνη ομάδα θα εμβολιαστούν από τον Φεβρουάριο έως την άνοιξη.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού θα εμβολιαστεί μετά την άνοιξη. Η κυβέρνηση στοχεύει στον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το καλοκαίρι.

Ιταλία

Μετά τον καθορισμό της 27ης Δεκεμβρίου ως “Ευρωπαϊκής Ημέρας Εμβολιασμού”, η Ιταλία έγινε μία από τις χώρες στις οποίες χορηγήθηκαν εμβόλια Covid-19.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech χορηγήθηκε σε επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Lazzaro Spallanzani στην πρωτεύουσα, Ρώμη, το κορυφαίο κέντρο μολυσματικών ασθενειών της χώρας.

Η Ιταλία, η οποία παρήγγειλε συνολικά 202,5 ​​εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από διαφορετικές εταιρείες, παρείχε 9.000 750 δόσεις για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει καθορίσει, η Ιταλία στοχεύει να εμβολιάσει τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στο πρώτο στάδιο, μετά τους ηλικιωμένους και μετά τους νέους.

Σουηδία

Στη Σουηδία, όπου η πρώτη παρτίδα 4.000 δόσεων της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Pfizer / BioNTech εμβόλιο έφτασε την περασμένη ημέρα, πρώτα απ ‘όλα, εμβολιάστηκαν άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία.

Το πρώτο εμβόλιο δόθηκε στον Gun-Britt Johnsson, 91 ετών, ο οποίος ζει σε γηροκομείο στο Mjölby.

Ισπανία

Τα εμβόλια άρχισαν να παράγονται μετά το πρώτο μέρος του εμβολίου Covid-19, το οποίο έπεσε στο μερίδιο της Ισπανίας, σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ με την εταιρεία Pfizer-BioNTech.

Ο Araceli Rosario Hidalgo, 96 ετών, ο οποίος ζούσε σε γηροκομείο στην πόλη Γκουανταλαχάρα, κοντά στην πρωτεύουσα της Μαδρίτης, ήταν επίσημα το πρώτο εμβόλιο Covid-19 στην Ισπανία.

Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, μεταξύ των εμβολίων που μεταφέρονται στις αποθήκες υπό την προστασία της αστυνομίας, της χωροφυλακής και του στρατού, οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα είναι η προτεραιότητα.

Για τη διανομή του εμβολίου, δημιουργήθηκαν 18 ομάδες σύμφωνα με κριτήρια όπως ο κίνδυνος θανάτου, ο κίνδυνος έκθεσης σε ασθένειες, ο κίνδυνος κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, ο κίνδυνος ασθένειας και η ηλικία.

Στόχος του είναι να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ισπανία μέχρι το καλοκαίρι με το εμβόλιο Covid-19.

Βίσεγκραντ χώρες

Τα εμβόλια έχουν επίσης αρχίσει να παράγονται σε χώρες του Visegrad, οι οποίες σχηματίζονται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στην Τσεχία, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης ήταν από τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα μπροστά από τις κάμερες. Ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Caputova ήταν το πρώτο άτομο που είχε εμβόλιο στη χώρα του.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν οι πρώτοι που έλαβαν εμβόλια στην Πολωνία. Στην Ουγγαρία, όπου έφτασαν στην πρώτη θέση 9 χιλιάδες 750 δόσεις εμβολίου, ανακοινώθηκε ότι θα εμβολιαστούν 4 χιλιάδες 875 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Στην Ουγγαρία, η εντατική θεραπεία θα εμβολιαστεί στο πρώτο στάδιο και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ισραήλ

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Covid-19, το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου στο Ισραήλ, το οποίο εισήλθε σε καραντίνα δύο εβδομάδων από το απόγευμα της Κυριακής. Ο υπουργός Υγείας Edelstein ανακοίνωσε ότι 280.000 άτομα εμβολιάστηκαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάχου είχε πυροβολήσει το εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech στη ζωντανή μετάδοση «για να ενθαρρύνει».

Η ισραηλινή διοίκηση κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid-19 από την Pfizer και τη BioNTech.

ABD

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα είχαν την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19 από την έναρξη της εκστρατείας εμβολίων στις 14 Δεκεμβρίου.

Πρέπει να χορηγούνται δύο δόσεις Pfizer / BioNTech και Moderna, δύο εμβόλια εγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Trump, από την άλλη πλευρά, στόχευε να δώσει σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς την πρώτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, είχε εμβολιάσει το εμβόλιο Covid-19 την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε το κοινό να εμβολιαστεί.

Λατινική Αμερική

Στις χώρες της Νότιας Αμερικής, το Μεξικό, τη Χιλή και την Κόστα Ρίκα, το πρόγραμμα εμβολίων για κοροϊούς ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρώτο εμβόλιο δόθηκε σε νοσοκόμα εντατικής θεραπείας στο Μεξικό. Έτσι, η 59χρονη Μαρία Ραμίρες έγινε το πρώτο άτομο στη Λατινική Αμερική που έλαβε εμβόλιο κοροναϊού.

Τουρκία

Η κινεζική εταιρεία Sinovac, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει συναφθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα παραδοθούν 50 εκατομμύρια δόσεις από 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου coronovac που αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία από τις 28 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα ανακοίνωσε ότι η αποστολή θα καθυστερήσει λόγω των περιπτώσεων κοροναϊού που παρατηρήθηκαν στο Πεκίνο.

Η Koca δήλωσε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “Λόγω του περιστατικού COVID-19 που παρατηρήθηκε στα τελωνεία του Πεκίνου, η τελωνειακή κινητικότητα έχει ανασταλεί προσωρινά. Επομένως, η άφιξη των εμβολίων μας, τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τις τελωνειακές διαδικασίες, έχει καθυστερήσει για μία ή δύο ημέρες”, είπε.

Το πρώτο βήμα στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία με πολίτες άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, όπως η διαμονή σε καταφύγια για εμβολιασμό ενηλίκων που ζουν σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία

Οι πρώτοι εμβολιασμοί δόθηκαν σε 5 νοσοκομεία στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Τα εμβόλια χορηγήθηκαν στην Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μικοτάκη, στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, σε έναν εργαζόμενο υγείας εντατικής θεραπείας Covid-19 και σε ηλικιωμένους που ζούσαν σε γηροκομείο.

Στην Ελλάδα, όπου η πρώτη παράδοση περιορίστηκε σε 9.750 δόσεις, σημειώθηκε ότι τα εμβόλια θα γίνουν σε 4.870 άτομα στην πρώτη θέση.

Στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου, έχουν ξεκινήσει τα εμβόλια “Pfizer / BioNTech” Covid-19.

Ρωσία

Στη Ρωσία, η μαζική εφαρμογή του εμβολίου Covid-19 Sputnik V, που αναπτύχθηκε με τους δικούς της πόρους, ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου σε 70 κλινικές στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την έναρξη μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 στις 2 Δεκεμβρίου.

.Source