Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος έναντι του κοροναϊού

Μια κλινική δοκιμή που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Ονομαζόμενο τεστ θεραπείας COVID-19 anti-CD14 (CaTT)

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ IM ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIAID) υποστηρίζει κλινικές δοκιμές που μελετούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή υποξαιμία COVID (υποξαιμία). Η κλινική δοκιμή Φάσης 2, που ονομάζεται COVID-19 anti-CD14 θεραπεία δοκιμής (CaTT), ξεκίνησε μόλις πρόσφατα.

Αυτό το εργαστηριακό μονοκλωνικό αντίσωμα ονομάζεται IC14, το οποίο συνδέεται με την ανθρώπινη πρωτεΐνη CD14, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των ανοσοκυττάρων (συνήθως ονομάζονται μακροφάγοι) που κυκλοφορούν στους αεραγωγούς, αλλά πωλείται ως αυτόνομη πρωτεΐνη: Η δέσμευση του μονοκλωνικού αντισώματος στο CD14 οδηγεί στην ενεργοποίησή του.

Το CD14 βοηθά τα ανοσοκύτταρα να εντοπίζουν παθογόνα που έχουν υποστεί βλάβη ή νεκρά κύτταρα προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για κίνδυνο և ενεργοποιώντας την ενεργοποίηση. Τα μακροφάγα είναι ανοσοκύτταρα που παράγουν υψηλά επίπεδα κυτοκινών όταν ενεργοποιούνται. Όταν μολυνθεί με SARS-CoV-2 στους πνεύμονες, το CD14 ενεργοποιεί τα τελικά στάδια της ανοσολογικής απόκρισης στον ιό, πιθανόν να οδηγήσει σε υπερφλεγμονώδη απόκριση που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκίνης».

Οι κυτοκίνες που εκκρίνονται από ανοσοκύτταρα ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση. Το Yt Itokine Storm είναι μια σοβαρή ανοσοαπόκριση στην οποία τα κύτταρα απελευθερώνουν γρήγορα πολλές κυτοκίνες στο αίμα: ιστούς. Σε ασθενείς με COVID-19, μια καταιγίδα κυτοκίνης μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα φλεγμονής, βλάβη στους πνεύμονες, οδηγώντας σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και αναπνευστική ανεπάρκεια. Διευθυντής NIAID Anthony S. Ο Fausin πιστεύει ότι αναστέλλοντας την πρωτεΐνη CD14 στα αρχικά στάδια της αναπνευστικής νόσου COVID-19, το μονοκλωνικό αντίσωμα IC14 μπορεί να εξασθενήσει την ελαττωματική φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο SARS. 2, μειώνοντας έτσι τη σχετική υφή. βλάβη բարել Βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ασθενών.

Η μελέτη CaTT θα περιλαμβάνει 300-350 νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 (άνω των 18 ετών) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εθελοντές θα λάβουν τυχαία είτε IC14 (ενδοφλέβιο) είτε εικονικό φάρμακο. Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε η ομάδα μελέτης θα γνωρίζουν ποιος λαμβάνει το μονοκλωνικό αντίσωμα ή εικονικό φάρμακο μέχρι το τέλος του τεστ. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Remedsivir αντιιικών φαρμάκων για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Η ομάδα μελέτης θα παρακολουθεί τους συμμετέχοντες για 60 ημέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στις αρχές του 2022. Ο κύριος στόχος της μελέτης CaTT ήταν να ανακαλύψει εάν η θεραπεία IC14 μειώνει το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με σοβαρό COVID-19, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πλέον νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι πρωταρχικοί στόχοι της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η ασφάλεια του IC14 արդյունավետ η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση της σοβαρότητας της αναπνευστικής νόσου COVID-19. Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης CaTT είναι πολλά υποσχόμενα, το IC14 μπορεί να δοκιμαστεί σε μια πιο αποτελεσματική δοκιμή φάσης 3.

* Καθηγητές της Ιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης և Τάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source