Οδήγηση στην ΕΕ μετά το Brexit: από πράσινες κάρτες έως διεθνείς άδειες οδήγησης, το μόνο που πρέπει να ξέρετε για τη μεταφορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη το 2021

“/>

Η μεταβατική περίοδος του Brexit καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ τελειώνει και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται μια σαφέστερη εικόνα του τι σημαίνει αυτό για όλους μας.

Το Brexit θα έχει αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης στην Ευρώπη, είτε για διακοπές είτε για εργασία.

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σαφές ποιες θα είναι οι διαφορές, από τη σύγχυση σχετικά με τις διεθνείς άδειες οδήγησης και την ισχύ της άδειας έως τις ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλιση.

Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τη μεταφορά οχήματος στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η άδεια οδήγησης εξακολουθεί να ισχύει στην Ευρώπη και θα χρειαστώ διεθνή άδεια οδήγησης;

Εάν έχετε εκδώσει πλήρη άδεια οδήγησης στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, θα εξακολουθείτε να έχετε την άδεια να οδηγείτε στην ΕΕ (και τη Νορβηγία) από την 1η Ιανουαρίου 2021. Πρέπει να πάρετε τη φυσική άδεια μαζί σας εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε στο εξωτερικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται διεθνής άδεια οδήγησης (IDP) για οδήγηση στην ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία ή το Λιχτενστάιν εάν η επίσκεψή σας είναι μικρότερη από 90 ημέρες (30 στην Κύπρο).

Στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφέρουν έναν ή περισσότερους εκτοπισμένους κατά την οδήγηση στην Ευρώπη, αλλά η τελευταία συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ παραιτήθηκε από αυτήν την απαίτηση για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, εάν διαθέτετε μόνο άδεια οδήγησης εγγράφου ή άδεια που εκδίδεται στο Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϋ ή τη Νήσο του Μαν, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για το σχετικό IDP. Διαφορετικές χώρες απαιτούν διαφορετικούς IDP και μπορείτε να ελέγξετε ποια άδεια ή άδειες χρειάζεστε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

“/>
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστείτε IDP για σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη (Φωτογραφία: Shutterstock)

Πράσινες κάρτες ασφάλισης

Μια πτυχή της οδήγησης στο εξωτερικό, η οποία θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι η απαίτηση να έχετε μια πράσινη κάρτα ασφάλισης εάν ταξιδεύετε στην ΕΕ, τον ΕΟΧ, την Ελβετία, τη Σερβία ή την Ανδόρα.

Πρόκειται για πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από τον ασφαλιστή σας και αποδεικνύει ότι διαθέτετε ασφάλιση για οδήγηση στο εξωτερικό. Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχουν ήδη κάποια κάλυψη (συχνά μόνο τρίτο μέρος), αλλά πρέπει τώρα να ζητήσετε μια Πράσινη Κάρτα από τον ασφαλιστή σας και να διατηρήσετε ένα φυσικό αντίγραφο μαζί σας στο όχημα ως απόδειξη.

Εάν ο ασφαλιστής σας στείλει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρέπει να το εκτυπώσετε πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Εάν δεν προσκομίσετε μια πράσινη κάρτα, αν σας ζητηθεί, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε σε μια χώρα ή ακόμα και να καταλάβετε το αυτοκίνητό σας.

Εάν ρυμουλκείτε ρυμουλκούμενο ή τροχόσπιτο, θα χρειαστείτε μια ξεχωριστή Πράσινη Κάρτα για το αυτοκίνητό σας και το ρυμουλκούμενο ή το τροχόσπιτο.

Οι πράσινες κάρτες ισχύουν για 90 ημέρες και με αναμενόμενη αύξηση της ζήτησής τους, συνιστάται στους οδηγούς να κάνουν αίτηση πριν από οποιοδήποτε ταξίδι.

Άλλα έγγραφα

Μαζί με την άδεια και την πράσινη κάρτα ασφάλισης, υπάρχουν και άλλα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας εάν οδηγείτε στην ΕΕ.

Εάν έχετε το όχημα που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να πάρετε το ημερολόγιο V5C του οχήματός σας και το πιστοποιητικό ασφάλισης, αλλά φροντίστε να τα διατηρήσετε ασφαλή.

Εάν παίρνετε ένα αυτοκίνητο που έχετε μισθώσει ή μισθώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο VE103 και να το έχετε μαζί σας.

“/>
Απαιτούνται αυτοκόλλητα GB για περισσότερα οχήματα (Φωτογραφία: Shutterstock)

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό, θα πρέπει να προσκομίσετε την άδεια οδήγησης και μπορεί να σας ζητηθεί από την εταιρεία ενοικίασης να παράσχει έναν έλεγχο άδειας DVLA. Αυτό μπορεί να γίνει έως και 21 ημέρες πριν από το ταξίδι σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει επίσης να εμφανίσετε ένα αυτοκόλλητο GB στο όχημά σας από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό συμβαίνει εάν η πινακίδα αριθμού σας έχει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • ένα σύμβολο του ευρώ
  • εθνική σημαία της Αγγλίας, της Σκωτίας ή της Ουαλίας
  • μόνο αριθμοί και γράμματα – χωρίς σημαία ή αναγνωριστικό

Source