Οδήγηση στην Ευρώπη μετά το Brexit: ποιοι είναι οι νέοι κανόνες;

Η μεταβατική περίοδος του Brexit έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 στις 11:00, με μια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να έχει συμφωνηθεί την τελευταία στιγμή.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε το Brexit το 2016, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με το τι θα σήμαινε η αποχώρηση από την ΕΕ για τους βρετανούς αυτοκινητιστές που οδηγούν στην ήπειρο. Για πρώτη φορά από τότε, τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κανόνες σχετικά με τις άδειες οδήγησης, την ασφάλιση αυτοκινήτου, τις άδειες οδήγησης και μια σειρά από άλλους παράγοντες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτός ο οδηγός δεν ασχολείται με τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Εάν δεν είστε σίγουροι για τους κανόνες που ζείτε, συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του GOV.UK.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οδήγηση στην ΕΕ μετά το Brexit …

Διεθνείς άδειες οδήγησης

Οι Βρετανοί οδηγοί δεν χρειάζονται Διεθνή Άδεια Οδήγησης (IDP) για οδήγηση στην ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία ή το Λιχτενστάιν εάν έχουν άδεια οδήγησης κάρτας που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδέχεται να χρειαστεί κάποιος για οδήγηση στην ΕΕ ή τη Νορβηγία, ωστόσο, εάν έχετε είτε έντυπη άδεια οδήγησης είτε η άδεια σας εκδόθηκε στο Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϋ ή τη Νήσο του Μαν.

• Διεθνής άδεια οδήγησης: χρειάζεστε μια;

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν χρειάζεστε έναν IDP για να οδηγήσετε στη χώρα που επισκέπτεστε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία αυτής της χώρας. Ο ιστότοπος GOV.UK διαθέτει μια λίστα χωρών και ποιος τύπος IDP απαιτείται για την οδήγηση σε καθεμία από αυτές.

Ασφάλειες και πράσινες κάρτες

Παρόλο που οι Βρετανοί οδηγοί δεν χρειάζονται IDP για οδήγηση στην ΕΕ, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είστε ασφαλισμένοι εάν μεταφέρετε το δικό σας αυτοκίνητο στην ήπειρο και όχι να νοικιάσετε ένα.

Η ασφάλιση αυτοκινήτου σας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σας παρέχει τουλάχιστον προστασία τρίτων σε χώρες της ΕΕ. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας για να μάθετε εάν έχετε πλήρη κάλυψη ή είστε προστατευμένοι από πυρκαγιά και κλοπή.

Θα χρειαστεί επίσης να λάβετε μια πράσινη κάρτα ασφάλισης αυτοκινήτων από τον ασφαλιστή σας, εάν θέλετε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας που είναι εγγεγραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας), της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας, της Σερβίας ή της Ελβετίας. Αυτό είναι ένα έγγραφο που παρέχεται από τον ασφαλιστή σας για να αποδείξει ότι έχετε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για οδήγηση στο εξωτερικό.

Ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο να υποβάλετε αίτηση για μια πράσινη κάρτα και δεν θα σας κοστίσει τίποτα – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στον ασφαλιστή σας και να ζητήσετε μια. Όταν το κάνετε αυτό, φροντίστε να πείτε πού πηγαίνετε, ώστε να λάβετε τη σωστή τεκμηρίωση.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, οπότε αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει οδήγηση πέρα ​​από τα σύνορα, μπορεί να χρειαστείτε πολλά έγγραφα. Για παράδειγμα, εάν οδηγείτε μέσω Γαλλίας και Ισπανίας, θα χρειαστείτε έγκυρη τεκμηρίωση και για τις δύο χώρες.

Μερικές άλλες τεχνικές που πρέπει να γνωρίζετε. Οι πράσινες κάρτες πρέπει να εκτυπώνονται σε πράσινο χαρτί για να είναι έγκυρες και επίσης μια πράσινη κάρτα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 ημέρες κάλυψης σε αυτήν όταν εισέρχεστε σε χώρα της ΕΕ.

Τροχαία ατυχήματα

Εάν σκοπεύετε να μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας σε χώρα της ΕΕ, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας πριν φύγετε για να βεβαιωθείτε ότι, εάν εμπλακείτε σε ατύχημα με έναν Ευρωπαίο αυτοκινητιστή και θέλετε να υποβάλετε αξίωση κατά αυτούς, ο ασφαλιστής σας θα επικοινωνήσει με τον ασφαλιστή του εκ μέρους σας και θα το χειριστεί για εσάς.

Σύμφωνα με προηγούμενους κανόνες, εάν ο ασφαλιστής σας δεν ήταν υποχρεωμένος να παρέχει αυτήν την υπηρεσία, θα μπορούσατε να ζητήσετε από το Γραφείο Ασφάλισης Αυτοκινήτου (MIB) να το πράξει αντ ‘αυτού. Τώρα, όμως, αυτό δεν συμβαίνει πλέον, και θα αναγκαστείτε να διαπραγματευτείτε με μια ξένη ασφαλιστική εταιρεία, πιθανότατα στη γλώσσα που ομιλείται σε αυτήν τη χώρα.

Το MIB διατηρεί ένα ταμείο από το οποίο οι αυτοκινητιστές του Ηνωμένου Βασιλείου μπόρεσαν να αντλήσουν αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος με έναν ανασφάλιστο οδηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τώρα το Brexit έχει ολοκληρωθεί, αυτή η μορφή αποζημίωσης θα μπορούσε να περιορίζεται σε ατυχήματα που συμβαίνουν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι εάν έχετε ένα ατύχημα με έναν ανασφάλιστο οδηγό, μπορεί να καταλήξετε σοβαρά εκτός τσέπης – το Auto Express περιμένει επί του παρόντος πληροφορίες σε αυτό το σημείο από το MIB.

Έγγραφα ταξινόμησης οχήματος

Οι κανόνες σχετικά με τη μεταφορά εγγράφων ταξινόμησης οχημάτων κατά την οδήγηση στην Ευρώπη δεν έχουν αλλάξει.

Θα πρέπει να συνεχίσετε την τρέχουσα πρακτική να μεταφέρετε το βιβλίο καταγραφής οχημάτων V5C στο αυτοκίνητό σας όταν οδηγείτε στο εξωτερικό. Επιπλέον, εάν μεταφέρετε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να έχετε ένα VE103 για να αποδείξετε ότι επιτρέπεται να οδηγείτε το όχημα στο εξωτερικό.

Πινακίδες αριθμού και αυτοκόλλητα GB

Πριν από το Brexit, τα αυτοκίνητα που είναι εγγεγραμμένα στο ΗΒ και οδηγούν σε χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, υποχρεώθηκαν να τοποθετήσουν ένα αυτοκόλλητο GB στο πίσω μέρος, εκτός εάν το όχημα ήταν εφοδιασμένο με μια πινακίδα ευρώ (μια πινακίδα που εμφανίζει τη σημαία της ΕΕ και ένα σύμβολο την αριστερή στήλη του).

Αυτοκόλλητο GB

Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε την ΕΕ με μια συμφωνία, αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει. Τώρα χρειάζεστε ένα αυτοκόλλητο GB εάν το αυτοκίνητό σας έχει μια πινακίδα ευρώ, καθώς και εάν η πινακίδα αριθμού δεν έχει εθνικό αναγνωριστικό πάνω της ή εμφανίζει εθνική σημαία της Αγγλίας, της Σκωτίας ή της Ουαλίας.

Δεν χρειάζεστε αυτοκόλλητο GB, ωστόσο, εάν η πινακίδα του αυτοκινήτου σας διαθέτει το λογότυπο GB είτε μόνο του είτε συνοδεύεται από το Union Jack.

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας – όπου δεν χρειάζεστε αυτοκόλλητο GB όταν οδηγείτε αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από τον τύπο πινακίδας που έχει – και την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα – όπου χρειάζεστε ένα αυτοκόλλητο GB, πάλι ανεξάρτητα από τον τύπο της πινακίδας που έχει τοποθετηθεί.

Εγγραφή ρυμουλκούμενου

Μετά το Brexit, οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου υποχρεούνται να εγγράψουν εμπορικά ρυμουλκούμενα βάρους άνω των 750 κιλών και μη εμπορικά ρυμουλκούμενα βάρους άνω των 3.500 κιλών πριν μπορέσουν να ρυμουλκηθούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Οι αυτοκινητιστές μπορούν επίσης να εγγράψουν εθελοντικά μη εμπορικά ρυμουλκούμενα που ζυγίζουν περισσότερο από 750 κιλά, αλλά δεν υπάρχει καμία νομική απαίτηση για αυτό.

Ανταλλαγή άδειας οδήγησης για ομογενείς

Το Υπουργείο Μεταφορών (DfT) αναφέρει ότι οι Βρετανοί ομογενείς που ζουν σε χώρες της ΕΕ πρέπει να ανταλλάξουν την άδεια οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια τοπική άδεια της ΕΕ – η προθεσμία για να γίνει αυτό ποικίλλει ανά χώρα, όπως και οι κανόνες. Ορισμένα έθνη επιτρέπουν στους ομογενείς να ανταλλάξουν απλώς την άδειά τους, ενώ άλλα απαιτούν ιατρικές εξετάσεις – όπως μια οφθαλμολογική εξέταση – ή μπορεί να απαιτούν από εσάς να κάνετε τεστ οδήγησης.

Ελέγξτε τον ιστότοπο GOV.UK για να δείτε ποιοι είναι οι κανόνες για τη χώρα σας.

Αν σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, διαβάστε τον χρήσιμο οδηγό μας εδώ …


Source