Οδηγούς Λύσης

Παρακολουθώντας την επίθεση του Mevlut Cavusoglu εναντίον του Νίκου Dendias, εκπλήσσουμε για άλλη μια φορά το πόσο μακριά θα διαμορφωθεί η παραμόρφωση της τουρκικής πραγματικότητας, τα επεκτατικά όνειρα του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έβαλε τον συνάδελφό του στη θέση του, παίρνοντας αρκετούς επαίνους για τη στάση του. Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει εάν αυτό είναι ένας επιτυχημένος ελιγμός για την απελευθέρωση της Άγκυρας από διπλωματικές παγίδες ή περισσότερα.

Φυσικά, έχουμε και άλλες ανησυχίες στο μέτωπό μας. Ο αρχηγός του ΑΚ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανησυχούσε για αυτό που είδε · το έργο για το Κυπριακό ήταν χαλασμένο. “Είναι φυσιολογικό να έχουμε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αυτή η χώρα (Τουρκία) μπορεί να λύσει το Κυπριακό”, είπε. “Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό, αυτή η χώρα θα είναι πάντα δίπλα μας, γιατί θα πάμε στην τελευταία ενότητα. “Θα έχουμε 180 χιλιόμετρα μαζί τους. Αντιλαμβάνεστε ότι κάθε μέρα με την Τουρκία δίπλα μας, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα από την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού;”

Για να μην έχουμε την Τουρκία “δίπλα μας κάθε μέρα”, είναι καλύτερα να σταματήσουμε να “κλωτσάμε” και να δέσουμε το γαϊδουράκι της λύσης. Διότι εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί, θα έχουμε “σύνορα” 180 χλμ με την Τουρκία, ενώ, όπως είναι γνωστό, με τη λύση θα έχουμε τώρα σύνορα με την Ελβετία και θα έχουμε θέα στις Άλπεις. Το επιχείρημα ότι η Τουρκία θα εξαφανιστεί μόλις βρεθεί η λύση δεν είναι νέο. Το ακούμε συχνά από όλους τους γνωστούς «μάγους λύσης» που «εξαφανίζουν» την τουρκική απειλή από το σενάριο λύσης.

Το ΑΚΕΛ, DISY Y τα υποκαταστήματά τους, τα οποία σήμερα ισχυρίζονται έδρες στο κοινοβούλιο από διάφορους συνδυασμούς κομμάτων, εργάζονται για το επιχείρημα της «απαλλαγής από την κατοχή» εάν βρεθούμε σε μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όχι διζωνική. Και θέλουμε ειλικρινά να φορέσουμε τα γυαλιά τους για να κοιτάξουμε το μέλλον. Πώς «βλέπουν» ότι η Τουρκία παύει να αποτελεί απειλή μόλις επιτευχθεί η λύση; Ακούνε φωνές από έξω; Είδε φαντάσματα; Το έδωσε ο Ερντογάν γραπτώς; Ή πιστεύουν απλώς ότι όταν η Τουρκία πάρει αυτό που θέλει μέσω μιας λύσης, θα είναι ικανοποιημένη και θα καθίσει στη γωνία της;

Στην πραγματικότητα, η λύση που συζητείται σήμερα δεν μας απαλλάσσει από τον κίνδυνο του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά μας συνδέει μαζί με αυτήν. Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όπως φαντάζεται από τη «νέα πραγματικότητα» του Χάρις, του Άνδρου, του Καζουλίδη και των υποστηρικτών τους, θα οδηγήσει σε δύο διαρκώς διαιρεμένες πολιτείες που θα επιβιώσουν με ένα κοινό όνομα. Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι διατηρούν και νομιμοποιούν όλα όσα έχουν ήδη καταλάβει με βία, για μια διευθέτηση που θα αντιμετωπίζει μόνο μια Κύπρο με το όνομα.

Source