Οδικός χάρτης 5 σταδίων από τον ΟΗΕ

Αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ διαθέτει χάρτη πορείας πέντε σταδίων για το Κυπριακό, προβλέποντας πέντε διασκέψεις, ανεπίσημες διαδικασίες, διαπραγματεύσεις και χωριστά δημοψηφίσματα.

Ο Φιλελεύθερος έγραψε, με βάση αξιόπιστες πηγές, ότι ο προσωρινός Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Jane Holl Lute, θα φτάσει στο νησί στις 9-10 Ιανουαρίου για έναν νέο γύρο επαφών.

Μετά τις επαφές του στην Άγκυρα, ο Λούτε ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ανεπίσημη διάσκεψη κουιντέτου και έστειλε το μήνυμα στα εμπλεκόμενα μέρη ότι πρέπει να ενεργήσουν λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες αυτή τη φορά και συμπεριλήφθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το Λούτε:

«Ο Λούτε θεωρεί ότι μετά τη διάσκεψη του κουιντέτου θα πρέπει να υπάρξει μια άτυπη προπαρασκευαστική διαδικασία που θα οδηγήσει σε συνοπτικές διαπραγματεύσεις. Η τελευταία, η έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι κάτι νέο, διότι η μέχρι τώρα προσέγγιση ήταν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σε μια νέα επίσημη διάσκεψη, αν όχι σε μεγάλο βαθμό στην άτυπη διάσκεψη. “

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λογική του ΟΗΕ είναι να επιτύχει μια στρατηγική συμφωνία για να «κλειδώσει» τις βασικές αρχές, να καλύψει τα κενά με τις διαπραγματεύσεις και να διεξαγάγει ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Ο χάρτης πορείας των πέντε σταδίων του ΟΗΕ φαίνεται να έχει χρονοδιάγραμμα που, αν και ανεπίσημο, απαιτεί και οι πέντε φάσεις να ολοκληρωθούν εντός μερικών μηνών.

“Ο ΛΟΥΤΟΣ ΕΡΓΑΖΕΙ ΝΑ ΔΕΛΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ”

Η εβδομαδιαία Simerini έγραψε ότι ο Lute θα έρθει στο νησί τον Ιανουάριο με σκοπό να «δεσμευτεί και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν στο Κυπριακό, και αυτή η δέσμευση μπορεί να έχει τη μορφή κοινού εγγράφου, κοινής δήλωσης ή δήλωσης σχετικά με το πενταμελές συνέδριο».

“Η ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑ-ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ”

Επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έδωσαν μια πολύ σαφή εικόνα στις ελληνικές και ελληνικές κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Πολίτης είπε:

«Στο τουρκο-ελληνικό ζήτημα, η άμεση διαβούλευση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας είναι πολύ πιο σημαντική από την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση. Ως εκ τούτου, το ζήτημα των κυρώσεων, η Τουρκία δεν θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MUTEBER ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ”

Το σήμα που δόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό είναι επίσης σαφές: Δεν είστε έγκυροι για τη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν θέλουμε να σας πιέσουμε από δύο κράτη, δεν θέλουμε ένα δεύτερο κράτος (το τουρκοκυπριακό κράτος) να ζητήσει ένταξη στην ΕΕ. Επομένως, τόσο ο τουρκο-ελληνικός (που σχετίζεται με τη μεγάλη εικόνα των θαλάσσιων περιοχών και του ενεργειακού ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το κυπριακό πρόβλημα καταγράφονται ως ξεχωριστά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε για πρώτη φορά το 2021 και από τώρα και στο εξής. Παρόλο που δεν θέλω να συζητήσουμε πριν μπουν στα ελληνοτουρκικά ζητήματα του Κυπριακού, κατάφερε να διαχωρίσει αυτά τα δύο ζητήματα Τουρκία, αυτό το επίπεδο έχει επίσης ένα βήμα μπροστά μας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. “

ANASTASİADİS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ GYÖ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ GUTERRES

Ο Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Alihtia Νίκος Αναστασιάδης πληροφόρησε ότι ο Λούτε είχε πάρει την πρωτοβουλία για νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (GYO) λίγο πριν την άφιξή του στο νησί και ότι θα έστειλε επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα “έσπασε το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με την έκθεση, βασισμένη σε “αξιόπιστες πηγές”, ο Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Γκουτέρη στην επιστολή του ότι είναι έτοιμος για το άτυπο συνέδριο κουιντέτου και “θα προτείνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα σπάσουν κάποια αδιέξοδα και θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον”.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή καλής θέλησης και την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 10 Ιανουαρίου, και ότι η Elizabeth Spehar, η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και ο Αρχηγός της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης. Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Έρσιν Τατάρ και τον Έλληνα Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις εκθέσεις.

Source