ΟΗΕ: «Η απειλή DAESH αυξάνεται ξανά

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προειδοποίησαν ότι η απειλή της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH αυξάνεται ξανά και ότι οι προσπάθειες της οργάνωσης να συγκεντρώσει και να αναζωογονήσει τις δραστηριότητές της κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους έχουν επιταχυνθεί.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Βλαντιμίρ Βορόνκοφ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη 12η έκθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH σχετικά με τις διεθνείς απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες του DAESH να ανασυγκροτήσει και να αναζωογονήσει τις δραστηριότητές του το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έχουν αποκτήσει δυναμική, ο Βόρονκοφ προειδοποίησε ότι η απειλή του DAESH για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια έχει αυξηθεί.

DAESH στο Ιράκ και τη Συρία και άλλες ζώνες συγκρούσεων, νέου τύπου Κορωνοϊός Δηλώνοντας ότι εκμεταλλεύτηκε το χάος που δημιουργήθηκε από την επιδημία (Kovid-19), ο Βόρονκοφ προειδοποίησε επίσης ότι το DAESH θα μπορούσε να ανακτήσει την ικανότητά του να ξεκινήσει επιθέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου το 2021.

Ο Βόρονκοφ επεσήμανε ότι ειδικά οι νέοι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους στο Διαδίκτυο λόγω της επιδημίας, και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνικές επιθέσεις σε ορισμένες χώρες.

Τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες μαχητές Daesh στη Συρία και το Ιράκ, ο Βόρονκοφ είπε ότι οι οργανώσεις που σχετίζονται με το DAESH και το DAESH επιτέθηκαν στη Δυτική Αφρική προς το τέλος του περασμένου έτους, η οργάνωση άρχισε να κερδίζει δύναμη στην Κεντρική Αφρική, περισσότερα από 2 χιλιάδες μέλη στο Αφγανιστάν και τη Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε ότι διατηρεί επίσης τη δύναμή του.

.Source