Οικογένεια χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα στην υπόθεση Δερματολογίας του Μπαγκλαντές (φωτογραφίες)

Το 2008, όταν ο Apu ήταν ακόμη παιδί, το Μπαγκλαντές εισήγαγε εθνικά πιστοποιητικά για όλους τους ενήλικες και η βάση δεδομένων απαιτούσε δακτυλικό αποτύπωμα. Το μπερδεμένο προσωπικό δεν ήξερε πώς να δώσει την ταυτότητα στον πατέρα της Apu, Amal Sarker. δώστε του, αλλά με τη σημείωση “Χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα”

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Apu Sarker έδειξε την ανοιχτή του ακτή σε βιντεοκλήση από το σπίτι του στο Μπαγκλαντές.

Στην αρχή, τίποτα δεν φαινόταν ασυνήθιστο, αλλά μια δεύτερη ματιά ήταν αρκετή για να δείξει τις λείες επιφάνειες των δακτύλων του.

Ο Apu, 22 ετών, ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό στην περιοχή Rajshah του βόρειου Μπαγκλαντές. Μέχρι πρόσφατα, εργάστηκε ως ιατρικός βοηθός και ο πατέρας και ο παππούς του ήταν αγρότες.

Όλα ήταν διαφορετικά στην εποχή του παππού του. “Δεν νομίζω ότι θεωρούσε ποτέ πρόβλημα να μην έχει δακτυλικά αποτυπώματα”, δήλωσε ο Apun στο BBC.

Αλλά σήμερα, οι γλύφοι του δέρματος έχουν γίνει μια ισχυρή πηγή δεδομένων στον κόσμο.

Ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα για τα πάντα. Από ταυτοποίηση έως ξεκλείδωμα smartphone.

Το 2008, όταν ο Apu ήταν ακόμη παιδί, το Μπαγκλαντές εισήγαγε εθνικά πιστοποιητικά για όλους τους ενήλικες και η βάση δεδομένων απαιτούσε δακτυλικά αποτυπώματα. Οι μπερδεμένοι υπάλληλοι δεν ήξεραν πώς να δώσουν ταυτότητα στον πατέρα της Apu, Amal Sarker. Στο τέλος, του δόθηκε ένα, αλλά με τη σημείωση “Χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα”.

Το 2010, τα δακτυλικά αποτυπώματα έγιναν υποχρεωτικά για τα διαβατήρια και τις άδειες οδήγησης. Μετά από αρκετές προσπάθειες, η Amal μπόρεσε να αποκτήσει διαβατήριο δείχνοντας πιστοποιητικό ιατρικού συμβουλίου.

Προβλήματα στην καθημερινή ζωή

Δεν το χρησιμοποίησε ποτέ, εν μέρει επειδή φοβόταν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο. Και παρόλο που η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι πολύ σημαντική για τη γεωργική του εργασία, δεν έλαβε ποτέ δίπλωμα.

“Πλήρωσα το δίπλωμα, πέρασα τις εξετάσεις, αλλά δεν μου έδωσαν άδεια επειδή δεν μπορούσα να προσφέρω δακτυλικό αποτύπωμα”, είπε.

Η Amal έχει απόδειξη πληρωμής μαζί της, αλλά δεν βοηθά πάντα. Έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο δύο φορές.

Εξήγησε την κατάστασή του στους δύο αστυνομικούς που τον σταμάτησαν, αλλά ήταν μπερδεμένοι. Έδειξε ακόμη και τα δάχτυλά του για να την καταλάβει. “Είναι πάντα μια ενοχλητική εμπειρία για μένα”, λέει.

Το 2016, η κυβέρνηση πραγματοποίησε χαρτογράφηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εθνική βάση δεδομένων για να αποκτήσει μια κάρτα SIM κινητού τηλεφώνου.

Φαίνονταν μπερδεμένοι όταν πήγα να αγοράσω μια κάρτα SIM. «Το λογισμικό τους συνέχιζε να παγώνει κάθε φορά που βάζω το δάχτυλό μου στον αισθητήρα», είπε ο Apu με ένα άβολο χαμόγελο.

Της αρνήθηκε την αγορά, οπότε όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς της χρησιμοποιούν πλέον τις κάρτες SIM που εκδίδονται στο όνομα της μητέρας της.

Μια σπάνια περίπτωση δερματολογίας

Μια σπάνια κατάσταση που επηρεάζει πιθανώς την οικογένεια Sarker ονομάζεται Δερματολογία. Για πρώτη φορά έγινε ευρέως γνωστό το 2007 όταν ο Ελβετός δερματολόγος Peter Eatin συνάντησε μια γυναίκα που είχε δυσκολία να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόσωπό του αντιστοιχεί στη φωτογραφία του διαβατηρίου, αλλά το τελωνείο δεν μπορούσε να καταγράψει τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Διότι, πολύ απλά, δεν το έκανε.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο καθηγητής Itin ανακάλυψε ότι η γυναίκα οκτώ μέλη της οικογένειάς της έχει την ίδια περίεργη κατάσταση.

Σε συνεργασία με έναν άλλο δερματολόγο, απόφοιτο της Ellie Spracher, Jan Anna Nussbeck, ο καθηγητής Eatin εξέτασε το DNA 16 μελών της οικογένειας με επτά δακτυλικά αποτυπώματα, εννέα χωρίς.

“Οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, μόνο λίγες οικογένειες έχουν τεκμηριωθεί”, δήλωσε ο καθηγητής Iti στο BBC.

Το 2011, η ομάδα δοκίμασε το γονίδιο SMARCAD1, το οποίο μεταλλάχθηκε σε εννέα μέλη της οικογένειας, αναγνωρίζοντάς το ως μια σπάνια ασθένεια.

Εκείνη την εποχή σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για το γονίδιο. Αποδείχθηκε ότι η μετάλλαξη δεν είχε άλλη επίδραση στην υγεία εκτός από το χέρι.

Η μετάλλαξη που αναζητούσαν επηρεάστηκε από ένα γονίδιο που κανείς δεν γνώριζε, λέει ο καθηγητής Spratcher, οπότε χρειάστηκαν χρόνια για να το βρει.

Επιπλέον, η μετάλλαξη επηρέασε ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος του γονιδίου, “το οποίο προφανώς δεν είχε καμία λειτουργία”, είπε.

Η ασθένεια μετονομάστηκε σε Dermatoglyphia μετά την ανακάλυψή της, αλλά ο καθηγητής Eatin την ονόμασε «ασθένεια καθυστερημένης μετανάστευσης» αφού ο πρώτος ασθενής του είχε δυσκολία να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καθυστερημένη ασθένεια μετανάστευσης μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές της οικογένειας. Ο θείος του Apu Sarker, Γκόπες, που ζει στο Ντιναζπούρ, 350 χλμ από τη Ντάκα, έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να πάρει διαβατήριο.

Ένας Μπαγκλαντές δερματολόγος έχει διαγνώσει την πάθηση ως συγγενές παθοπλαστικό κερατόδερμα, το οποίο πιστεύει ο καθηγητής Eatin έχει γίνει δευτερογενής δερματίτιδα, μια κατάσταση που μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρό δέρμα, μειωμένη εφίδρωση κάτω από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει κάποια δερματίτιδα στην οικογένεια. Ο καθηγητής Spratcher είπε ότι η ομάδα του θα ήταν «πολύ χαρούμενος» για να βοηθήσει την οικογένεια με γενετικές εξετάσεις.

Πηγή: in.gr

Source